Ο καλός ο φοιτητής πριν πεινάσει μαγειρεύει (μακαρόνια φυσικά, τι άλλο;)

Ο καλός ο φοιτητής πριν πεινάσει μαγειρεύει (μακαρόνια φυσικά, τι άλλο;)

Όταν είσαι φοιτητής τη βγάζεις χαλαρά με ό,τι πιο πρόχειρο υπάρχει στο ψυγείο σου, ενώ στις μεγάλες πείνες τα delivery δίνουν και παίρνουν. Εκτός, κι αν είναι η μέρα της μακαρονάδας. Γιατί αυτή, να τα λέμε κι αυτά, χαίρεσαι να τη φτιάχνεις...

Ο καλός ο φοιτητής πριν πεινάσει μαγειρεύει (μακαρόνια φυσικά, τι άλλο;)
Κι εκεί που κάθε τι σπιτικό σου προκαλεί τουλάχιστον αλεργία (εντάξει, εκτός από τα ταπεράκια της μαμάς), νά που όταν έρχονται οι κολλητοί σου ή το έτερον ήμισυ ξεδιπλώνεις όλο το μαγειρικό σου ταλέντο στα ζυμαρικά. Έχεις γίνει άλλωστε σαν γνήσιος Ιταλός εξπέρ στο βράσιμο al dente, γιατί το λασπωμένο, παραβρασμένο μακαρόνι δεν θες ούτε να το σκέφτεσαι και έχεις εντρυφήσει στις σάλτσες με ντομάτα ή κρέμα γάλακτος εναλλακτικά. Ας είναι καλά και το βιβλίο με τις συνταγές που σού 'δωσε η μάνα σου, όταν αποφάσισες να ξενιτευτείς και να σπουδάσεις. 



Όπως και νά 'χει, πάντως, τό 'χεις με τις μακαρονάδες. Είναι που είναι και το αγαπημένο σου φαγητό, είναι που είναι και εύκολο, βρίσκεται πάντα στο ντουλάπι σου και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο και πιο δημοφιλές από μια μακαρονάδα. Διαφωνεί κανείς;

Κλείσιμο
Αρκεί φυσικά να υπάρχουν 5 βασικές προϋποθέσεις:

1. Να έχεις μια μεγάλη κατσαρόλα για να χωράει άνετα μπόλικο νερό για ένα πακέτο μακαρόνια, που άσχετα με το τι λέει το πακέτο, κάνει για 2, μετά βίας 3 άτομα. 

2. Να έχεις φροντίσει να γεμίσεις το ντουλάπι σου με πολλά πακέτα σπαγγέτι Νο 6, που είναι το πιο συνηθισμένο, ούτε πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό, αλλά και με ριγκατόνι για αλλαγή και ό,τι άλλο είδος σου αρέσει.

3. Φρόντισε να έχεις πάντα σε σκιερό μέρος ξερά κρεμμύδια και σκόρδο, ενώ όταν παίρνεις λαχανικά μην ξεχνάς να παίρνεις πιπεριές και ντομάτες. Με αυτά τα συστατικά φτιάχνεις τις πιο νόστιμες σάλτσες. Και μια τριλογία κρέμας γάλακτος στο ψυγείο (στις 3 η μία δώρο) επίσης.

4. Καλές οι σπιτικές σάλτσες, αλλά όταν δεν έχεις τα υλικά ή δεν έχεις χρόνο, οι έτοιμες σάλτσες για ζυμαρικά είναι μια όαση στην έρημο. Φρόντισε, λοιπόν, να έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μια έτοιμη σάλτσα Pesto, που δεν χρειάζεται ούτε καν ζέσταμα και μια σάλτσα ντομάτας, που το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένα ζέσταμα για λίγα λεπτά σε ένα κατσαρολάκι (ή στο φούρνο μικροκυμάτων).

5. Και βέβαια μακαρονάδα χωρίς τυρί δεν γίνεται. Γι' αυτό φρόντισε πάντα να έχεις τριμμένο τυρί στο ψυγείο, παρμεζάνα ή ό,τι άλλο σου αρέσει, όπως πεκορίνο Αμφιλοχίας, γραβιέρα Κρήτης, μυζήθρα, κλπ.



Τέλος, μην ξεχνάς τρία βασικά πράγματα όταν είναι να βράσεις μακαρόνια:

1. Βάλε μπόλικο νερό και αλάτι σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα και μόνο όταν κοχλάσει έντονα ρίξε τα μακαρόνια, χωρίς όμως να τα σπάσεις, αν είναι σπαγγέτι.

2. Πρόσθεσε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο για να μην φουσκώσει το νερό και να μην κολλήσουν και ανακάτεψε.

3. Βράστα όσο λέει το πακέτο τους δοκιμάζοντας κατά διαστήματα (αυτή είναι άλλωστε η πιο απολαυστική στιγμή όταν φτιάχνεις μακαρόνια). Συνήθως 6-8 λεπτά για να βγουν al dente.

Bonus μια πανεύκολη συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Βίδες φούρνου με σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν και διάφορα τυριά



Τα ζυμαρικά φούρνου είναι από τα πλέον αγαπημένα και θα σε βγάλουν ασπροπρόσωπο ακόμα και όταν έχεις πολλούς καλεσμένους. Σε αυτή τη συνταγή θα τα φτιάξεις με σάλτσα ντομάτας, ζαμπόν και φυσικά μπόλικο τυρί! 

Υλικά
1 πακέτο βίδες
100 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
300γρ. ζαμπόν σε μικρούς κύβους
½ καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
150γρ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
150γρ. τσένταρ τριμμένο
100γρ. γραβιέρα τριμμένη
100 ml λευκό ξηρό κρασί
300ml χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Διαδικασία
Βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους μειώνοντας τον χρόνο βρασμού κατά 2 λεπτά. Κρατάτε ½ φλιτζάνι (100 ml) από το νερό τους και τα στραγγίζετε.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και σοτάρετε για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, την πιπερίτσα και το ζαμπόν και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 2 λεπτά ακόμα. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνετε το χυμό ντομάτας και το μισό φλιτζάνι νερό που έχετε κρατήσει από το βράσιμο των ζυμαρικών. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε το θυμάρι, ανακατεύετε και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 8-10 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ρίχνετε τα βρασμένα ζυμαρικά σε ένα ταψάκι και προσθέτετε την σάλτσα. Πασπαλίζετε με τη γραβιέρα, το μισό τσένταρ και το μισό κασέρι. Ανακατεύετε καλά με δύο κουτάλια. Πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Πασπαλίζετε με λίγο έξτρα θυμάρι και σερβίρετε.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης