Τρία μαθήματα για την ευτυχία από την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ

Τρία μαθήματα για την ευτυχία από την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ

Για 75 ολόκληρα χρόνια οι ερευνητές μελετούσαν πως ένας άνθρωπος αισθάνεται ευτυχισμένος 

Τρία μαθήματα για την ευτυχία από την μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ
Ένας επιστήμονας από το Χάρβαρντ έχει απορρίψει την ιδέα ότι ο πλούτος, η φήμη και η επιτυχία αρκούν για μια «καλή ζωή» - και αντ 'αυτού υποστήριξε ότι οι ισχυρές σχέσεις είναι το μυστικό που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και υγιείς.

Ο Robert Waldinger, κλινικός καθηγητής της ψυχιατρικής στο Harvard Medical School, είναι ο τέταρτος κατά σειρά διευθυντής ενός μίας μακράς μελέτης 77 χρόνων με θέμα «Ανάπτυξη Ενηλίκων».

Η μελέτη ξεκίνησε το 1938 στην οποία συμμετείχαν 724 άντρες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. 

Κλείσιμο
Το πρώτο γκρουπ αποτελούνταν από 268 άντρες οι οποίοι φοιτούσαν στο δεύτερο έτος της σχολής τους, στο Χάρβαρντ και πολέμησαν στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η άλλη ομάδα αποτελούνταν από 456 αγόρια ηλικίας 12 - 16 ετών, που ζούσαν σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της Βοστώνης το 1930. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως πολλά από αυτά τα παιδιά ζούσαν σε οικήματα χωρίς τρεχούμενο νερό.

Στην αρχή της μελέτης, οι άνδρες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις και οι γονείς τους πέρασαν από συνέντευξη για να δώσουν στους ερευνητές μια καλή εικόνα για τη ζωή τους. 

Κάθε δύο χρόνιο γινόταν μία επισκόπηση της ζωής τους όπου οι ερευνητές κατέγραφαν τη στάση τους απέναντι στην δουλειά τους και την οικογενειακή τους ζωή.   Κάθε πέντε χρόνια μάλιστα υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις κάθε πέντε χρόνια.


Περίπου 25 χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας οι 60 από τους 724 άντρες είναι ακόμη ζωντανοί και συνεχίζουν να δίνουν πληροφορίες για τη ζωή τους. 


Ο καθηγητής Waldinger σε σχετική ομιλία του, μίλησε για τα ευρήματα της μελέτης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μελέτη έδειξε τρία πράγματα για τη ζωή και την ευτυχία, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης της ποιοτικών  σχέσεων.


«Πήραμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή τη μελέτη που κράτησε 75χρόνια: Οι καλές σχέσεις μας κάνουν πιο ευτυχισμένους και υγιείς».

Η μοναξιά σκοτώνει 


Ο Καθηγητής Waldinger υποστήριξε ότι οι κοινωνικές επαφές είναι ευεργετικές για την υγεία, και προειδοποίησε ότι η μοναξιά μπορεί να σκοτώσει.

Οι άνθρωποι με περισσότερες κοινωνικές συνδέσεις είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς σωματικά, και τείνουν να ζουν περισσότερο.

Εκείνοι που είναι πιο ζουν απομονωμένοι έχουν προβλήματα στην υγεία τους και ίσως να αντιμετωπίσουν εγκεφαλικές δυσλειτουργίες. 


Η ποιότητα των σχέσεων μετράει 


 Ο καθηγητής μπορεί να εξηγεί πως η μοναξιά είναι επιβλαβής για την υγεία δεν σημαίνει όμως ότι το να περιτριγυρίζεσαι απλά από ανθρώπους ότι βοηθάει ιδιαίτερα.  

«Ξέρουμε ότι μπορεί να νιώθει μοναξιά μέσα στο πλήθος, μοναξιά σε ένα γάμο», τονίζει ο καθηγητής. 

Στην πραγματικότητα ένας γάμος που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις μπορεί να αποδειχθεί κακός για την υγεία και είναι προτιμότερο ένα διαζύγιο. 

Οι δυνατές σχέσεις είναι καλές για το μυαλό και το κορμί 


 Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι μπορούν να υπολογίζουν σε ένα άλλο πρόσωπο όταν αντιμετωπίζουν ένα πρόβλημα έχουν καλύτερη μνήμη.


Τέλος εξήγησε πως η δημιουργία τέτοιων σχέσεων δεν είναι ένα εύκολο πράγμα αλλά αποτέλεσμα σκληρής... δουλειάς. 

Η διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων ή η συμφιλίωση με ένα αποξενωμένο μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης