ΗΠΑ: Τι οδήγησε στην νίκη των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα

ΗΠΑ: Τι οδήγησε στην νίκη των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα

Η πολιτική διαμάχη μεταξύ του Μιτς Μακόνελ και του Στιβ Μπάνον πίσω από την εκλογική νίκη του Νταγκ Τζόουνς

ΗΠΑ: Τι οδήγησε στην νίκη των Δημοκρατικών στην Αλαμπάμα
Ο Νταγκ Τζόουνς έγινε σήμερα ο πρώτος Δημοκρατικός έπειτα από σχεδόν 25 χρόνια μία κοινοβουλευτική έδρα στην Αλαμπάμα νικώντας τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Ρόι Μουρ εις βάρος του οποίου έχουν γίνει καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον ανήλικων κοριτσιών, σχολιάζει το CNN.

Το αποτέλεσμα των περιφερειακών αυτών εκλογών καθιστά δυσκολότερη την υλοποίηση της πολιτικής ατζέντας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πλήττοντας την προεδρική του αξιοπιστία, αλλά και αυτή της ηγεσίας των Ρεπουμπλικάνων στην Ουάσινγκτον.

Η εκλογή του πρώτου Δημοκρατικού γερουσιαστή στην Αλαμπάμα από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 είναι πλέον γεγονός και ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε: “Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν μία άλλη ευκαιρία γι’ αυτήν την θέση σύντομα”, ενώ συνεχάρη τον Τζόουνς για την νίκη του.

Κλείσιμο
Πλέον στη Γερουσία η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων μειώνεται στις 51 έδρες έναντι 49 για τους Δημοκρατικούς. Την ίδια ώρα ανοιχτή σύγκρουση υπάρχει μεταξύ του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του Μιτς Μακόνελ, και του πρώην συμβούλου του Λευκού Οίκου Στιβ Μπάνον ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018. Σε αυτές θα κριθεί η τύχη 34 εδρών του νομοθετικού αυτού σώματος. Από τις έδρες αυτές οι 25 ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς.

Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αλαμπάμα προκαλεί “πολιτικό πονοκέφαλο” στον Τραμπ που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μουρ μέσω του Twitter, ενώ πραγματοποίησε και προεκλογική συγκέντρωση υπέρ του στην συνοριακή γραμμή της πολιτείας. Κατά μία σημαντική πολιτική διάσταση η υποψηφιότητα του Μουρ τόνισε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ του Μπάνον και του Μακόνελ, με τον τελευταίο να έχει δηλώσει ότι στην περίπτωση που εκλέγονταν ο Μουρ, θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με την Επιτροπή Δεοντολογίας της Γερουσίας.

Ο Μακόνελ είχε αποφασίσει ότι ο Μουρ δεν ήταν άξιος της υποστήριξης του, με αποτέλεσμα να τον απομονώσει από τον προεκλογικό μηχανισμό υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία.

Παράλληλα, η ήττα του Μουρ υπό το βάρος των καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να ενισχύσει το αίτημα των Δημοκρατικών για την παραίτησή του Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ καθώς έχουν γίνει και εναντίον του καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος Τραμπ θα ολοκληρώσει σήμερα την πολιτική του προσπάθεια για την προώθηση του νομοσχεδίου της φορολογικής μεταρρύθμισης, μέσω μιας ομιλίας του “που δεν θα περιέχει ουσιαστικές λεπτομέρειες για το φορολογικό νομοσχέδιο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες ομιλίες του,” επεσήμαναν δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που ενημέρωσαν σχετικά τους δημοσιογράφους.

Η ομιλία του Αμερικανού προέδρου θα γίνει σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσινγκτον) στο μεγάλο φουαγιέ του Λευκού Οίκου (Grand Foyer) με την παρουσία 120 καλεσμένων (στρατιωτικό προσωπικό και οι οικογένειές τους). Μεταξύ των προσκεκλημένων θα βρίσκονται επίσης και νέοι άνθρωποι, καθώς σημαντικό μέρος της προεδρικής ομιλίας θα αναφέρεται στην επόμενη γενιά των Αμερικανών και πως αυτή θα επηρεαστεί από την επιχειρούμενη φορολογική μεταρρύθμιση. Ο Τραμπ θα μιλήσει για μερικές από τις οικογένειες που θα παρακολουθήσουν την ομιλία του από πολιτείες όπως η Πενσιλβανία και η Αϊόβα, προκειμένου να μοιραστεί τις προσωπικές τους ιστορίες ως παραδείγματα των Αμερικανών που θα επωφεληθούν από την εφαρμογή του φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ, έδωσαν έμφαση στις υποσχέσεις και την προσπάθεια του προέδρου ν’ αναβιώσει το αμερικανικό όνειρο, δίνοντας έμφαση στην μεσαία τάξη της αμερικανικής κοινωνίας. “Η μεσαία τάξη δεν θα ποδοπατηθεί. Θα έχει τελικά μία ευκαιρία να βρεθεί μπροστά και ακριβώς αυτό, αποτελεί την ουσία της προσπάθειας για να κάνουμε την Αμερική πάλι μεγάλη,” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Παράλληλα, οι ίδιοι, προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζουν τους Αμερικανούς να πιστεύουν ότι οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις θα εξυπηρετήσουν τους πλούσιους, υποστηρίζοντας ότι: “οι δημοσκοπήσεις προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.”

Οι δύο αξιωματούχοι μίλησαν ελάχιστα για την προοπτική του νομοσχεδίου. Ωστόσο, ο ένας από αυτούς, δήλωσε ότι: “αισθάνονται καλά για την κατεύθυνση στην οποία οδηγείται η επιτροπή διάσκεψης.”

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία ψήφισαν δύο διαφορετικά φορολογικά νομοσχέδια που κινούνται προς την ίδια γενική κατεύθυνση. Για την εβδομάδα που διανύουμε βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες στην επιτροπή διάσκεψης μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων που έχει ως βασική αποστολή την “γεφύρωση” των διαφορών που υπάρχουν στα δύο νομοσχέδια και την κατάρτιση ενός ενοποιημένου νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο αυτό, θα τεθεί σε ψηφοφορία τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία και αφού ψηφιστεί από τα δύο νομοθετικά σώματα θα σταλεί για υπογραφή στο γραφείο του προέδρου Τραμπ, ώστε να γίνει νόμος των ΗΠΑ.

Η εκλογή του Τζόουνς στην Αλαμπάμα μειώνοντας την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία κατά μία έδρα, καθιστά δυσκολότερη την πορεία του νομοσχεδίου προς την τελική ψήφισή του, εξαιτίας των επιφυλάξεων και των προϋποθέσεων για την ψήφισή του, που θέτουν αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές αναμένοντας το τελικό νομοσχέδιο για να καθορίσουν την στάση τους. Οι αντιρρήσεις εντοπίζονται στην κατάργηση ή την μείωση φορολογίας προς όφελος των οικογενειών της μεσαίας τάξης που διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, αλλά κι αναφορικά με την μείωση του οικονομικού κόστους της προσφοράς ιατρικών υπηρεσιών προς τις ευάλωτες (οικονομικά) ομάδες.

Η κατάσταση για τον πρόεδρο Τραμπ γίνεται δυσκολότερη από την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Μακόνελ και του Μπάνον, μετά την εκλογική αποτυχία του Ρόι Μουρ, η οποία επίσης, υπερτονίζει τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν μεταξύ του Τραμπ και της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Από την άλλη μεριά, η εκλογή του Τζόουνς στην Αλαμπάμα, είναι πιθανό να οδηγήσει τους Δημοκρατικούς σε σκλήρυνση των θέσεών τους έναντι μιας πιθανής συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικάνους για την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, επιδιώκοντας να πετύχουν περισσότερα γύρω από την συνέχιση εφαρμογής του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare).

Ωστόσο, η χρονική πίεση από την ανάγκη ψήφισης των δαπανών του προϋπολογισμού κλιμακώνεται, με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, να μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, μέχρι την 22α Δεκεμβρίου.

Πηγή: CNN
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης