Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια δώδεκα μεταναστών

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια δώδεκα μεταναστών

Ένας από τους μετανάστες δήλωσε ότι ένιωσε πιο σημαντικός και από τον Ομπάμα

Ο Πάπας έπλυνε και φίλησε τα πόδια δώδεκα μεταναστών
Ο Πάπας Φραγκίσκος για ακόμα μία φορά συγκέντρωσε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, σπάζοντας και πάλι τα κατεστημένα ήθη του Βατικανού. Αυτή τη φορά επέλεξε να το κάνει στην ακολουθία του Νιπτήρος, όπου είθισται να πλένει τα πόδια κάποιων πιστών, σε αναπαράσταση της πράξης του Ιησού προς τους μαθητές του, αλλάζοντας όμως όλα τα δεδομένα.

Σε μία ιδιαίτερα φορτισμένη και γεμάτη κατάνυξη ακολουθία, ο Πάπας επέλεξε φέτος να πλύνει τα πόδια δώδεκα μεταναστών από διάφορες χώρες και θρησκείες, σε έναν καταυλισμό που βρίσκεται στο Castelnuovo di Porto λίγο έξω από την Ρώμη. Οι
πρόσφυγες και μετανάστες τον υποδέχθηκαν με ένα μεγάλο πανό με το καλωσόρισμα σε διάφορες γλώσσες, ενώ εκτός από τους περίπου 900 που φιλοξενούνται εκεί, στην τελετή βρέθηκαν και δεκάδες άλλοι που έτρεξαν να δουν από κοντά τον Πάπα. 

Κλείσιμο
Η τελετή γινόταν για δεκαετίες με δώδεκα άνδρες να συμμετέχουν, καθώς απαγορευόταν η συμμετοχή των γυναικών. Στις αρχές του χρόνου ο Πάπας Φραγκίσκος άλλαξε αυτή την παράδοση επιτρέποντας και στις γυναίκες να συμμετέχουν. Στην φετινή τελετή όμως το σημαντικό είναι ότι επέτρεψε και σε ανθρώπους άλλων θρησκειών να λάβουν μέρος σ' αυτή την πολύ σημαντική στιγμή για την Καθολική εκκλησία.



Όπως έγινε γνωστό από το Βατικανό, στην φετινή τελετή συμμετείχαν τέσσερις γυναίκες και οκτώ άνδρες. Ανάμεσα στις γυναίκες ήταν μία Ιταλίδα που εργάζεται στον καταυλισμό και τρεις γυναίκες από την Αιθιοπία, χριστιανικού θρησκεύματος (Κόπτες). Στους άνδρες βρίσκονται τρεις Καθολικοί από την Νιγηρία, τρεις Μουσουλμάνοι από το Μάλι, την Συρία και το Πακιστάν, και ένας Ινδός από την Ινδία.

Η τελετή ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά αλλά και σε συμβολισμούς, με τον Πάπα να δηλώνει μετά το τέλος της ότι «Όλοι μας, μουσουλμάνοι, ινδουιστές, καθολικοί, κόπτες, ευαγγελιστές  δεν είμαστε παρά παιδιά του ίδιου Θεού που θέλει να ζούμε σε ειρήνη μεταξύ μας». Και συνέχισε αναφερόμενος στις επιθέσεις στις Βρυξέλλες: «Πίσω από αυτή την πράξη βρίσκονταν άνθρωποι που πωλούν όπλα, που μετακινούν παράνομα πληθυσμούς, που θέλουν αίμα και όχι ειρήνη, που θέλουν πόλεμο και όχι αδελφοσύνη».

Το Βατικανό σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου εξήγησε την κίνηση αυτή του Πάπα λέγοντας ότι το να πλύνει τα πόδια των μεταναστών, ο Ποντίφικας απαιτεί τον σεβασμό σε κάθε έναν από αυτούς σε όλο τον κόσμο». Ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν εκεί, ο ένας εκ των μεταναστών που ο Πάπας του έπλυνε τα πόδια με καταγωγή από το Μάλι δήλωσε ότι «εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα πιο σημαντικός και από τον Ομπάμα».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης