Με κόστος 11 εκατ. δολάρια στην Κίνα η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Με κόστος 11 εκατ. δολάρια στην Κίνα η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού

Θα διαρκέσει 36 ώρες και οι γιατροί θα αφαιρέσουν ταυτόχρονα τα κεφάλια δότη και λήπτη, ώστε κατόπιν να «κολλήσουν» το κεφάλι του λήπτη στο σώμα του δότη

Με κόστος 11 εκατ. δολάρια στην Κίνα η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού
Ο Ιταλός γιατρός Σέρτζιο Καναβέρο με τον Κινέζο συνάδελφότ ου Ρεν Ξιαοπίνγκ είναι οι γιατροί που θα προχωρήσουν στην πρώτη στην ιστορία μεταμόσχευση κεφαλιού. Ασθενής ένας 30χρονος Ρώσος, που προσφέρθηκε εθελοντικά, καθώς υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια. Η εγχείρηση είναι προγραμματισμένη να γίνει στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2017.

Το όλο πρότζεκτ ανακοινώθηκε το 2013 και ο άντρας που προσφέρθηκε εθελοντικά είναι ο Ρώσος Βαλερί Σπιριντόνοφ, που υποφέρει από την εξαιρετικά σπάνια και επιθετική νόσο Werdnig-Hoffmann.

«Ο Καναβέρο αρχικά αστειευόταν πως θα ήταν χριστουγεννιάτικο δώρο, όμως τώρα γίνεται πραγματικότητα. Για την ακρίβεια, θα είναι, μόλις βγουν τα αποτελέσματα μιας σιεράς εξετάσεων και επιπρόσθετων πειραμάτων» λέει ο Σπιριντόνοφ στο ρωσικό δίκτυο Russia Today.

Κλείσιμο
Ο Ιταλός εξηγεί στο RT γιατί είναι σημαντική η παρουσία και η συμμετοχή των Κινέζων στην πρωτοποριακή επέμβαση: «Η Κίνα θέλει να το κάνει γιατί θέλει ένα βραβείο Νόμπελ. Το θέλουν για να κατοχυρωθούν ως παγκόσμια υπερδύναμη και στην ιατρική. Είναι ο νέος τομέας ανταγωνισμού γι' αυτούς».

Ο δότης του μοσχεύματος δεν είναι γνωστός ακόμα, τονίζουν και οι δυο γιατροί: «Είναι αδύνατον να προβλέψουμε ποιος θα είναι ο δότης. Υπάρχει μόνο μια τεχνική προϋπόθεση: Το σώμα θα πρέπει να είναι της ίδιας φυλής με τον λήπτη», προσθέτει ο Σπιριντόνοφ.

Η επέμβαση έχει σχεδιαστεί για το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Harbin Medical University, στην νοτιοανατολική περιοχή Χεϊλονγκγιανγκ. Θα κοστίσει περί τα 11 εκατ. δολάρια και θα διαρκέσει 36 ώρες. Το κεφάλι του δότη και εκείνο του λήπτη θα διαχωριστούν από τα σώματα ταυτόχρονα, με μια εξαιρετικά κοφτερή λεπίδα. Στην συνέχεια, το κεφάλι του λήπτη θα μεταμοσχευθεί στο σώμα του δότη με μια βιολογική κόλλα και ράμματα. Κατόπιν ο ασθενής θα υποβληθεί σε τεχνητό κώμα για ένα μήνα, ενώ όταν «ξυπνήσει» θα ακολουθεί ισχυρή αγωγή, ώστε το σώμα να μην απορρίψει το κεφάλι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης