Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες από πυρά αγνώστων

Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες από πυρά αγνώστων

Για «τρομοκρατική ενέργεια» κάνει λόγο η πρωθυπουργός της Δανίας - Στόχος φέρεται να ήταν Σουηδός σκιτσογράφος, ο οποίος είχε προκαλέσει την οργή των Μουσουλμάνων με σκίτσα του τα οποία απεικόνιζαν τον Μωάμεθ - Στην εκδηλώση βρισκόταν ο Γάλλος πρέσβης στη Δανία και η επικεφαλής των Femen, Ινα Σεβτσένκο


Τρόμος στην Κοπεγχάγη: Ενας νεκρός και τρεις τραυματίες από πυρά αγνώστων
Ένας πολίτης σκοτώθηκε και τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη, όταν ένας άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ σε καφετέρια στην πόλη, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη εκδήλωση με θέμα «Τέχνη, Βλασφημία και Ελευθερία της Έκφρασης», με καλεσμένους τον Γάλλο πρέσβη στη Δανία, Φρανσουά Ζιμερέι, τον Σουηδό καλλιτέχνη, Λαρς Βιλκς, αλλά και την επικεφαλής των Femen, Ινα Σεβτσένκο.



Κλείσιμο
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, έκανε λόγο για «τρομοκρατική ενέργεια», τονίζοντας πως η χώρα της επλήγη από μία ενέργεια κυνικής βίας. 

«Ολα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μία πολιτική επίθεση και κατά συνέπεια για τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε.



Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Γάλλου πρέσβη. Μέσα σε λίγα λεπτά οι δράστες -οι οποίοι φορούσαν κουκούλες- κατάφεραν να διαφύγουν με ένα αυτοκίνητο, ένα Volkswagen Polo, το οποίο βρέθηκε τελικά κοντά στον τόπο της επίθεσης και ερευνάται από τις αρχές.

«Είμαι ζωντανός στην αίθουσα», έγραψε στο Twitter ο Γάλλος πρέσβης.


Όπως μετέδωσαν ΜΜΕ της Δανίας, τόσο ο Ζιμερέι όσο και ο Βιλκς είναι καλά στην υγεία τους, ωστόσο, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένας άντρας 40 ετών έχασε τη ζωή του.



Σημειώνεται πως το 2007 ο Λαρς Βιλκς είχε ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο με σκίτσα του τα οποία απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου. Έκτοτε ζει υπό ενισχυμένη αστυνομική προστασία. 

Εχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το Ισλάμ. Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι.

Ο Λαρς Βιλκς 


Την αλληλεγγύη της Γαλλίας εξέφρασε προς την πρωθυπουργό της Δανίας ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ αναμένεται να μεταβεί το συντομότερο στη Δανία, ενώ την καταδίκη του για το νέο αυτό χτύπημα εξέφρασε και ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λωράν Φαμπιούς, δηλώνοντας ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης