Εκτός ελέγχου - ξανά - η κατάσταση στην Ουκρανία

Εκτός ελέγχου - ξανά - η κατάσταση στην Ουκρανία

Ένοπλοι κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στο Σλαβιάνσκ - Υπεστάλη η ουκρανική σημαία και υψώθηκε η ρωσική - Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης - Μοιράζουν όπλα στους φιλορώσους - Κυρώσεις στην Ρωσία ενέκριναν ΗΠΑ και Κίεβο




Εκτός ελέγχου - ξανά - η κατάσταση στην Ουκρανία
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ρωσόφιλων στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίοι ζητούν ένωση με τη Ρωσία.

Ομάδα 200 ενόπλων κατέλαβε το πρωί του Σαββάτου αστυνομικό τμήμα στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Το Σλαβιάνσκ, μια πόλη περίπου 100.000 κατοίκων, βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία.

Κλείσιμο
Άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα, έστησαν οδοφράγματα από λάστιχα αυτοκινήτων και σάκους με άμμο σε οδικές αρτηρίες της πόλης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι ένοπλοι ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στην πόλη προερχόμενα από τις πόλεις Λουχάντσκ και Ντονέτσκ.

Όπως ανακοίνωσε μέσω Facebook ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ, οι ένοπλοι φορούσαν στολές παραλλαγής και δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα. Ωστόσο, στο μήνυμά του τονίζει ότι η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή, «διότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε διαδηλωτές και τρομοκράτες». «Μονάδες των υπουργείων Άμυνας και Εσωτερικών επεξεργάζονται επιχειρησιακό σχέδιο απάντησης» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για «επιθετική ενέργεια της Ρωσίας».

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης Ντονέτσκ ανακοίνωσε ότι παραιτείται, υποκύπτοντας στις πιέσεις φιλορώσων διαδηλωτών. Πάνω από το αρχηγείο της αστυνομίας υψώθηκε η ρωσική σημαία και υπεστάλη η ουκρανική, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters. «Σύμφωνα με το αίτημά σας, παραιτούμαι», είπε στους διαδηλωτές ο Κονσταντίν Ποζιντάγεφ.




Στην ανατολική Ουκρανία, κυβερνητικά κτίρια στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έχουν καταληφθεί από φιλορώσους διαδηλωτές που θέλουν οι περιφέρειές τους να αποσχισθούν από το Κίεβο.





Την Παρασκευή, εξέπνευσε η προθεσμία που είχε δοθεί από τις αρχές του Κιέβου για να τερματίσουν οι διαδηλωτές τις καταλήξεις, όμως δεν υπήρξε καμιά ένδειξη ανάληψης δράσης από την ουκρανική αστυνομία για την απομάκρυνσή τους.

«Θα το πω και πάλι: αυτοί που θέλουν διάλογο... θα έχουν διάλογο και αναζήτηση λύσεων. Αυτοί που έχουν πάρει τα όπλα, πυρπολουν κτίρια, πυροβολούν τον κόσμο, την αστυνομία, τρομοκρατούν με ρόπαλα και μάσκες, αυτοί οι άνθρωποι θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης», αναφέρει ο Αβάκοφ στην ανάρτησή του στο Facebook.

Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως μοιράστηκαν όπλα στους φιλορώσους διαδηλωτές που έχουν πραγματοποιήσει κατάληψη στο αστυνομικό τμήμα.

Στο μεταξύ, οι φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν και δεύτερο δημόσιο κτίριο στην περιοχή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα πρόκειται για το κτίριο όπου στεγάζονται οι Υπηρεσίες Ασφαλείας της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε, μάλιστα, πως η ομάδα που πραγματοποίησε την κατάληψη στο δεύτερο κτίριο είναι η ίδια με αυτή που κατέλαβε το αστυνομικό τμήμα, στο οποίο οι «αυτονομιστές» κατέσχεσαν και στη συνέχεια μοίρασαν στους υπόλοιπους διαδηλωτές τουλάχιστον 400 όπλα.

«Ο στόχος της κατάληψης ήταν τα όπλα. Μοιράζουν αυτά τα όπλα σε αυτούς που διαμαρτύρονται στο Σλαβιάνσκ», αναφέρει ανακοίνωση της αστυνομίας.

Κι ενώ η ένταση στα ανατολικά της χώρας είναι στο κόκκινο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ συγκάλεσε σε επείγουσα συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.

Κίεβο προς Ρωσία: Σταματήστε να προκαλείτε 

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει «τις προκλητικές ενέργειες» -όπως τις χαρακτήρισε- στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αντρίι Ντεστσίτσια δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία αρνείται ότι παρέχει στήριξη στους φιλορώσους ενόπλους, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια στα ανατολικά της πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας, προφανώς επωφελούμενοι από την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία τον περασμένο μήνα.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης επεβλήθη απαγόρευση εισόδου στη χώρα και πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών σε επτά ακόμη φιλορώσους εκπροσώπους της Κριμαίας.

Παράλληλα, η Ουάσιγκτον πρόσθεσε στη «μαύρη λίστα» μία εταιρεία φυσικού αερίου της περιοχής, ενώ όπως ανακοινώθηκε, το G7 θα συζητήσει στις αρχές Μαΐου την κατάσταση στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Κίεβο: Αναστολή αποπληρωμής χρεών για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz ανέστειλε την αποπληρωμή των χρεών της για το ρωσικό φυσικό αέριο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή πώλησής του, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αντρίι Κομπόλεβ.

Η Ρωσία που τον τελευταίο μήνα έχει αυξήσει την τιμή διάθεσης φυσικού αερίου στην Ουκρανία δύο φορές, ενώ απειλεί ότι θα διακόψει την παροχή του στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι η Ουκρανία οφείλει 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μόσχα και ότι το Κίεβο απέτυχε να αποπληρώσει το χρέος εγκαίρως.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters ο ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, Gazprom, αύξησε την τιμή διάθεσης του φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές στα 485 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα λέγοντας ότι το Κίεβο δεν δικαιούται πλέον έκπτωση.

«Το ζήτημα αποπληρωμής του χρέους συνδέεται άμεσα με την διατήρηση των τιμών του φυσικού αερίου στο επίπεδο του πρώτου τριμήνου», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Zerkalo Nedely ο Κομπόλεβ αναφερόμενος στην αρχική τιμή των 268 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα.

Όπως είπε, δεν υπάρχει λόγος να αναθεωρηθεί η τιμή καθώς κρίνεται πως η τιμή στα 500 δολάρια είναι «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», επομένως ανεστάλησαν οι πληρωμές για όσο χρόνο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την τιμή.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης