Περιοδεία Γιατσενιούκ στην ανατολική Ουκρανία

Περιοδεία Γιατσενιούκ στην ανατολική Ουκρανία

Aναμένεται να ανακοινώσει διευρυμένες τοπικές εξουσίες στους κυβερνήτες των ανατολικών επαρχιών


Περιοδεία Γιατσενιούκ στην ανατολική Ουκρανία
Περιοδεία στην ανατολική Ουκρανία, εκεί όπου τις τελευταίες ημέρες αναζωπυρώνονται εστίες έντασης, πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας, ενώ κορυφώνεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας - Δύσης για την ουκρανική κρίση με τις ΗΠΑ να κατηγορούν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως εργαλείο εξαναγκασμού και τον Πούτιν να σφυρίζει αδιάφορα απειλώντας ότι θα παγώσει την Ευρώπη εάν το Κίεβο δεν καταβάλει τα χρωστούμενα στην Gazprom για το φυσικό αέριο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, περιοδεύει σε ανατολικές πόλεις σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί από φιλορώσους διαδηλωτές που ζητούν λύση με συνταγή Κριμαίας. Πρώτοι σταθμοί του είναι το Ντονετσκ και το Ντνιπροπέτροφσκ και σύμφωνα με τα ουκρανικά ΜΜΕ, αναμένεται να ανακοινώσει διευρυμένες τοπικές εξουσίες στους κυβερνήτες των ανατολικών επαρχιών.

Κλείσιμο
Ένα 24ωρο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ είχε διαβεβαιώσει τους ακτιβιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια ότι δεν θα ασκηθεί καμία δίωξη εις βάρος τους, εφόσον τα εγκαταλείψουν και παραδώσουν τα όπλα.

«Εγγυόμαστε ότι δεν θα υπάρξει δίωξη όσων παραδώσουν τα όπλα τους και αποχωρήσουν από τα κτίρια. Προτίθεμαι να εκδώσω σχετικό Προεδρικό Διάταγμα» δήλωσε ενώπιον του κοινοβουλίου.

Οι διαδηλωτές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης, ενισχύοντας τα οδοφράγματα γύρω από τα κτίρια και καλώντας τον Πούτιν να σπεύσει σε βοήθεια

Χθες, Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ , σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, συζήτησαν την πιθανότητα να επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, καλώντας για μία ακόμα φορά τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία. «Ο πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τους άλλους εταίρους να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση μιας περαιτέρω κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας, με πρόσθετες κυρώσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες.

Τόσο η Ουκρανία όσο και οι χώρες της Δύσης κατηγορούν ευθέως τη Μόσχα ότι ενθαρρύνει με την πολιτική της τέτοιες κινήσεις, ενώ και το ΝΑΤΟ κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι -παρά τις διαβεβαιώσεις του- Ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στα σύνορα με την Ουκρανία.
Μάλιστα, η Συμμαχία έδωσε στη δημοσιότητα και εικόνες από δορυφόρους, θέλοντας να αποδείξει ότι η Μόσχα ότι έχει συγκεντρώσει ισχυρές στρατιωτικές μονάδες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Μόσχα απαντά πως οι φωτογραφίες είναι από τον Αύγουστο του 2013 και κατηγορεί από την πλευρά της τη Συμμαχία πως «προσπαθεί να δημιουργήσει έναν φανταστικό εχθρό». Στο μεταξύ, το θέμα νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας φαίνεται να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι της Δύσης, μετά και τις προειδοποιήσεις Πούτιν ότι αν το Κίεβο δεν πληρώσει τις οφειλές του, τότε κινδυνεύει ο εφοδιασμός της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Εάν η Gazprom δεν προμηθεύσει το Κίεβο με φυσικό αέριο, τη λύση σπεύδει να δώσει η Ουγγαρία. Η κυβέρνηση της χώρας είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο στη γειτονική Ουκρανία και οι τεχνικές προϋποθέσεις ώστε να ξεκινήσει η απαραίτητη αντιστροφή της ροής των αγωγών υφίστανται ήδη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Γιάνος Μαρτόνι μετά τη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της ουκρανικής κυβέρνησης, Ντανίνο Λουμπκίφσκι.

Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει η Ουγγαρία προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω ενός αγωγού που περνά από την Ουκρανία.Η Ουγγαρία στηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα της γειτονικής της χώρας και πιστεύει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία ήταν παράνομη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης