Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba επανεμφανίστηκε μετά από «απουσία» μηνών

Τζακ Μα: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Alibaba επανεμφανίστηκε μετά από «απουσία» μηνών

Τέλος στα σενάρια και τις εικασίες για την «εξαφάνισή του»

jack_ma
Τέλος στις εικασίες και τα σενάρια γύρω από την πολύμηνη «απουσία» του από τη δημόσια ζωή έβαλε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ο οποίος επανεμφανίστηκε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε σε διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το CNN και το Time, ο συνιδρυτής της Alibaba και της θυγατρικής της, Ant απευθύνθηκε στο μήνυμά του σε δεκάδες δασκάλους από επαρχίες της Κίνας που συμμετέχουν στο ετήσιο event με στοχο την αναγνώριση των προσπαθειών των εκπαιδευτικών. Βίντεο με την εμφάνισή του δημοσίευσε ο ιστότοπος Tianmu News, που ανήκει σε θυγατρική εταιρεία της επίσημης εφημερίδας της κυβέρνησης της Τσετσιάνγκ. Οι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ μετοχές της Alibaba σημείωσαν άλμα άνω του 10% μετά την είδηση αυτή.

Ο Μα, πρώην δάσκαλος και ο ίδιος, έχει ορίσει την παιδεία ως προτεραιότητα του ιδρύματός του, και έχει αυξήσει τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. «Θα συναντηθούμε ξανά όταν τελειώσει η επιδημία», εμφανίζεται να λέει ο δισεκατομμυριούχος στο βίντεο, εξηγώντας στους εκπαιδευτικούς πως οι δια ζώσης εκδηλώσεις προς τιμήν τους δυστυχώς χρειάστηκε να ακυρώθούν λόγω Covid-19.


Στο βίντεο των 50 δευτερολέπτων, ο Μα, φορώντας πουλόβερ, μιλά από ένα δωμάτιο με γκρίζους τοίχους και έναν μεγάλο πίνακα, χωρίς πάντως να αποκαλύπτεται πού βρίσκεται το δωμάτιο αυτό.  Σύμφωνα με το CNN, το βίντεο που πόσταρε το Tianmu News δείχνει επίσης πλάνα από την επίσκεψη του Μα σε ένα δημοτικό σχολείου στην Χανγκτσόου, που φέρεται να πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο πιο αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας της Κίνας «αποσύρθηκε» για πολλούς μήνες όχι μόνο από δημόσιες εμφανίσεις αλλά και από τα social media, εν μέσω προσπαθειών της κινεζικής κυβέρνησης να επιβάλει αυστηρότερους ρυθμιστικούς περιορισμούς στους οικονομικούς «τιτάνες» Ant Group και Alibaba Group Holding. Όπως επισημαίνει το Reuters, ο μεγιστάνας κρατούσε «χαμηλό προφίλ» απέχοντας τελείως από τα φώτα της δημοσιότητας από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν επέκρινε το ρυθμιστικό σύστημα της χώρας του σε ομιλία σε φόρουμ της Σανγκάης. Αυτό τον έθεσε σε τροχιά σύγκρουσης με αξιωματούχους και οδήγησε στην αναστολή της εισαγωγής στο χρηματιστήριο της Ant Group, θυγατρικής της Alibaba.

Δεδομένου ότι ο Μα είχε ασκήσει κριτική στο παρελθόν στους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομική της πολιτική και το Πεκίνο έδειχνε έτοιμο να περάσει στην αντεπίθεση, η «εξαφάνιση» του μεγιστάνα της τεχνολογίας πυροδότησε τις περασμένες εβδομάδες πλήθος σενάρια και θεωρίες. Σύμφωνα με το Time, η «επίθεση» στην «αυτοκρατορία» του Μα εντάσσεται σε μία γενικότερη εκστρατεία να «τεθεί υπό έλεγχο» μια γενιά τεχνολογικών γιγάντων που το Πεκίνο θεωρεί ότι έχουν υπερβολική ισχύ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ενέργειες που ελήφθησαν εις βάρος των δύο εταιρειών κατέστησαν σαφές ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει χάσει την υπομονή της με τους τιτάνες της τεχνολογίας, που πιστεύει ότι απειλούν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα την οποία έχει ως προτεραιότητα ο Σι Τζινπίνγκ.


Ειδήσεις σήμερα: 

Ο Τραμπ απένειμε προεδρική χάρη στον Στιβ Μπάνον και τον... ράπερ Λιλ Γουέιν

Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο - Ομιλίες Μητσοτάκη - Τσίπρα

Δημαδάμα: Πρώην υπουργός ο δράστης της παρενόχλησης - Η καταγγελία και οι αντιδράσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης