Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επίκινδυνο και υπεύθυνο για την ανάπτυξη ασθενειών του πνεύμονα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επίκινδυνο και υπεύθυνο για την ανάπτυξη ασθενειών του πνεύμονα

Μεταξύ άλλων προκαλεί δερματικές αντιδράσεις λόγω της επαφής του δέρματος με το υγρό που περιέχει νικοτίνη και άλλα ερεθιστικά για το δέρμα

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επίκινδυνο και υπεύθυνο για την ανάπτυξη ασθενειών του πνεύμονα
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ουσίες όπως το διακετύλιο, η ακετοΐνη και η 2,3-πεντανοδιόνη που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη γεύσεων ή οσμών στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και ευθύνονται για την ανάπτυξη ασθενειών του πνεύμονα.

Πολλοί είναι εκείνοι που καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί το θεωρούν πιο υγιεινή λύση. Είναι όμως έτσι; Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ η κυριότερη πάθηση που προκαλεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι γνωστή με την ονομασία «Πνεύμονας Ποπ-Κορν». Η εν λόγω πάθηση δημιουργεί επίπονες ουλές και λοιμώξεις στο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών.

Η Κομισιόν έχει προσδιορίσει τέσσερις κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση επαναπληρούμενων ηλεκτρονικών τσιγάρων. 
Κλείσιμο

Οι κίνδυνοι αυτοί είναι οι εξής:
1. Δηλητηρίαση από κατάποση νικοτινούχων υγρών επαναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων (ειδικά για τα μικρά παιδιά)


2. Δερματικές αντιδράσεις λόγω της επαφής του δέρματος με το υγρό που περιέχει νικοτίνη και άλλα ερεθιστικά για το δέρμα

3. Κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάμειξη υγρών από τον χρήστη και

4. Κίνδυνοι που οφείλονται στη χρήση μη δοκιμασμένων συνδυασμών υγρών και συσκευών ή υλικού προσαρμοσμένου στις ανάγκες του χρήστη. 

Η μελέτη PRECISE, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Γ.Δ Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, ανέλυσε 277 περιστατικά δηλητηριάσεων από νικοτίνη που αναφέρθηκαν στα κέντρα δηλητηριάσεων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία και Σλοβενία) μεταξύ του Ιανουαρίου 2012 και του Μαρτίου 2015.

Διαπιστώθηκε ότι το 87,3% των περιστατικών αφορούσαν υγρά επαναπλήρωσης, το 0,7% μη επαναπληρούμενα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το 12% άγνωστους τύπους προϊόντων (πράγμα που μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από το μεγάλο μερίδιο αγοράς τους). Από τα περιστατικά που εξετάστηκαν, το 71,3% αφορούσε συμπτωματική δηλητηρίαση. Συνολικά, το 67,5% των δηλητηριάσεων οφείλονταν σε κατάποση υγρών επαναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Οσον αφορά την ηλικιακή κατανομή, το 33,2% των περιστατικών αφορούσαν παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών, το 9,7% άτομα ηλικίας 6-18 ετών και το 57% ενήλικες άνω των 18 ετών. Όσον αφορά τις συνέπειες, για το 23,7 % των περιστατικών χρειάστηκαν νοσηλεία και το 6,8% είχαν μέτριες ή σημαντικές επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα αυτά είναι παρόμοια με τα δεδομένα που προέρχονται από τα κέντρα δηλητηριάσεων των ΗΠΑ.

Τέλος, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στα υγρά επαναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων χρησιμοποιούνται πολλά διαφορετικά αρώματα/γεύσεις, ορισμένα από τα οποία ταξινομούνται ως επικίνδυνα για την υγεία στο πλαίσιο του κανονισμού CLP και απαιτούν περαιτέρω έρευνα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης