Το Facebook καταγράφει όσους είναι αλληλέγγυοι στο Gay Pride

Το Facebook καταγράφει όσους είναι αλληλέγγυοι στο Gay Pride

Πολλοί χρήστες και από την Ελλάδα μασκάρισαν τις φωτογραφίες τους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δίνοντας έτσι ίσως άθελά τους στο δημοφιλέστερο social media την πληροφορία ότι είναι σύμφωνοι με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων

Το Facebook καταγράφει όσους είναι αλληλέγγυοι στο Gay Pride
Με αφορμή την πρόσφατη, ιστορική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ, για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομοφύλων σε όλες της αμερικανικές πολιτείες, το Facebook διέθεσε πριν από λίγες ημέρες ένα νέο εργαλείο. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να μασκάρουν την εικόνα τους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, δηλώντας έτσι την αλληλεγγύη τους προς το κίνημα κατά των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη σεξουαλική προτίμηση του κάθε ανθρώπου.

Ο δημιουργός του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ήταν από τους πρώτους που πείραξαν την εικόνα του προφίλ τους. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο χρήστες χρωμάτισαν τις φωτογραφίες τους τις πρώτες ώρες και ο αριθμός τους συνέχισε να αυξάνεται ταχύτατα τις επόμενες ημέρες, μέχρι και σήμερα. Πολλοί είναι και οι Έλληνες που θέλουν με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης. 

Εντούτοις, όπως προκύπτει από σχόλια επιστημόνων και δημοσιεύματα σε αμερικανικά Μέσα, η κίνηση αυτή εντάσσεται στα γνωστά πλέον «κοινωνιολογικά πειράματα» του Facebook, το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να συλλέξει ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τις συνήθειες, τα «θέλω», τη διάθεση, τις απόψεις και τα πιστεύω των χρηστών του.

Κλείσιμο
Πιθανότατα, ένα κουτάκι με τη σχετική επιλογή προστέθηκε στην καρτέλα του κάθε χρήστη και από τη στιγμή που μασκάρισε τη φωτογραφία του με τα χρώματα του ουράνιου τόξου θεωρείται ότι είναι υποστηρικτής του εν λόγω κινήματος. Εξάλλου, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το Facebook παρακολουθεί τη δραστηριότητα των χρηστών του, συλλέγοντας στοιχεία τα οποία αξιοποιούνται για διαφημιστικούς λόγους. Λέγεται μάλιστα ότι με τη χρήση supercookies (ειδικά αρχεία που περιέχουν πληροφορίες και χρησιμεύουν για την αναγνώριση του χρήστη από κάθε ιστοσελίδα) μπορεί να παρακολουθεί τον οποιοδήποτε ακόμα και μετά τη διαγραφή του λογαριασμού –η οποία βέβαια δεν συνεπάγεται και τη διαγραφή των στοιχείων που έχουν ήδη συγκεντρωθεί για εκείνον.

Το theatlantic.com απευθύνθηκε στον Γουίλιαμ Νέβιους, εκπρόσωπο του Facebook, ρωτώντας αν πρόκειται για ακόμα ένα «κοινωνικό πείραμα ή τεστ»... «Όχι δεν πρόκειται για κάποιου είδους πείραμα. Όλοι βλέπουν το ίδιο», φέρεται να απάντησε εκείνος. Όπως όμως σημειώνει το gizmodo.com, ουσιαστικά δεν αρνήθηκε ότι το Facebook με τον τρόπο αυτό καταγράφει ποιοι χρήστες της υπηρεσίας είναι σύμφωνοι με τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Σύμφωνα με το mashable.com και μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί, το Facebook απαντά ότι δεν πρόκειται να μοιραστεί με διαφημιζόμενους τα στοιχεία που προκύπτουν από την υιοθέτηση του συγκεκριμένου χρωματικού φίλτρου. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 26 εκατομμύρια χρήστες χρωμάτισαν τη φωτογραφία του προφίλ τους, εκδηλώνοντας τη στήριξή τους στην κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων για τα μέλη της LGBT κοινότητας.

Όπως ανακοίνωσε για πρώτη φορά το Facebook, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια μεταξύ των χρηστών του στις ΗΠΑ αυτοπροσδιορίζονται στο προφίλ τους ως γκέι, λεσβίες, αμφισεξουαλικοί, τρανσεξουαλικοί ή μη προσδιορισμένου φύλου.

Και στο παρελθόν, τόσο το Facebook όσο και το Twitter έχουν τρέξει αντίστοιχες καμπάνιες, προτρέποντας τους χρήστες του να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε διάφορα κινήματα ή τάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης