Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για παιδεραστές και βιαστές

Ποινικός Κώδικας: Αυστηρότερες ποινές για παιδεραστές και βιαστές

Τριπλασιάζονται τα πρόστιμα και αυξάνονται τα έτη κάθειρξης για διακινητές μεταναστών με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο

4943857__1_
Σε αυστηροποίηση του πλαισίου ποινών για παιδεραστές και βιαστές προχώρησε το υπουργείο Δικαιοσύνης με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στην Βουλή κατά την επεξεργασία των νέων ποινικών κωδίκων από τα μέλη της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Εκτός αυτού με άλλη ρύθμιση επανέρχεται το αδίκημα της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβρισης θρησκευμάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα οι αλλαγές που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα έχουν ως εξής:

- Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης του βιασμού αρ. 336 ΠΚ. Ήταν κάθειρξη (5-15 έτη τιμώρησης) και γίνεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών (10-15). Επίσης αν ο βιασμός έγινε από 2 ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού αντί για 10-15 έτη τιμώρησης η ποινή μεταβάλλεται σε ισόβια ή πρόσκαιρη κάθειρξη (10-15).

- αρ. 79 ΠΚ παρ. 7: στην απόφαση να αναφέρονται ρητά οι λόγοι που δικαιολογούν την κρίση του δικαστηρίου για την επιμέτρηση της ποινής που επέβαλε ώστε να αποφεύγονται οι αναιρέσεις

- Επαναφορά κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων (αρ. 198 ΠΚ). Προβλέπει φυλάκιση έως 2 έτη όποιος κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη Εκκλησία ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα.

Κλείσιμο
- Αυστηριοποίηση του πλαισίου τιμώρησης της διακίνησης μεταναστών του ν. 4251/2014 με διπλασιασμό ή τριπλασιασμό προστίμων και αύξηση των ετών κάθειρξης με τις ποινές να επιβάλλονται για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο.

- αναφορικά με την κλοπή από 2 ή περισσότερους απαλείφεται σε σχέση με το σχέδιο νόμου η διάρρηξη και πλέον αν η κλοπή τελέστηκε από 2 ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή.

Αναφορικά με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας:

- Κατάργηση της παρ. 4 του άρθρου 14 ΚΠΔ ώστε ο εισαγγελέας που μετείχε στη σύνθεση του πρώτου βαθμού να μπορεί να μετέχει και στον 2ο βαθμό

- Αντικατάσταση της παρ. 1 του αρ. 246 ΚΠΔ ώστε το κατηγορητήριο να συντάσσεται από τον ανακριτή και όχι τον εισαγγελέα

- Αντικατάσταση παρ. 1 του αρ. 248 ΚΠΔ.

- τροποποίηση του αρ. 304 ΚΠΔ ώστε να επιστρέφονται πρόστιμα για αποκατάσταση ζημιάς σε όσους αθωώθηκαν

- Τροποποίηση του αρ. 511 ΚΠΔ για την επαναφορά του βάσιμου λόγου και την αποφυγή μαζικών παραγραφών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης