Με «ντου» στην Αγιά Σοφιά και F-16 στο Αιγαίο καταρρίπτεται η «διπλωματική επιτυχία» της επίσκεψης Ερντογάν

Με «ντου» στην Αγιά Σοφιά και F-16 στο Αιγαίο καταρρίπτεται η «διπλωματική επιτυχία» της επίσκεψης Ερντογάν

Δεν πρόλαβε να φύγει καλά - καλά ο Τούρκος Πρόεδρος από την Ελλάδα και οι «Γκρίζοι Λύκοι» εισέβαλαν στην Αγία Σοφία με το πρόσχημα της προσευχής

Με «ντου» στην Αγιά Σοφιά και F-16 στο Αιγαίο καταρρίπτεται η «διπλωματική επιτυχία» της επίσκεψης Ερντογάν
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο Τούρκος πρόεδρος μοιάζει αποφασισμένος να διαψεύσει όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα κατεύνασε, έστω και προσωρινά, τα πνεύματα. Σε μία αδιαμφισβήτητη επίδειξη ισχύος, επιχειρεί να καταρρίψει το αφήγημα του «διπλωματικού success story», επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν αναξιόπιστο συνομιλητή και έναν ακόμα πιο απρόβλεπτο γείτονα.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι
πριν καλά καλά περάσουν λίγα εικοσιτετράωρα από τότε που στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών στο
Μέγαρο Μαξίμου, 
Κλείσιμο
ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι τελούνται θρησκευτικές προσευχές στην Αγιά Σοφιά,
παρά το γεγονός ότι έχει ανακηρυχθεί μουσείο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες με απόφαση του καθεστώτος Κεμάλ Ατατούρκ και προστατεύεται από την Ουνέσκο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, Τούρκοι εθνικιστές μπούκαραν σε αυτήν. Συγκεκριμένα, μέλη ακροδεξιάς παραφυάδας Alperen των Γκρίζων Λύκων εισέβαλαν στην Αγιά Σοφιά για να προσευχηθούν. Πρόσχημα της εισβολής στάθηκε η διαμαρτυρία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ!

Οι εισβολείς φώναζαν «Αλλαχ ου Άκμπαρ» και χωρίς να βρουν ιδιαίτερα εμπόδια συγκεντρώθηκαν, έβγαλαν τα παπούτσια τους και προσευχήθηκαν κανονικά μέσα στο ναο-μουσείο, υπό την ανοχή των αστυνομικών.





Το κύριο μέλημα της αστυνομίας, μάλιστα, φάνηκε να είναι η αποτροπή του πλήθους από το να τραβήξει βίντεο ή να βγάλει φωτογραφίες. Στο βίντεο που κυκλοφόρησε ακούγεται μια φωνή, η οποία ανήκει σ’ έναν από τους αστυνομικούς, ο οποίος τα έχει βάλει με έναν φωτογράφο που καταγράφει τη σκηνή της εισβολής. Ο ίδιος φύλακας ακούγεται να φωνάζει στον φωτογράφο … «απαγορεύεται…απαγορεύεται», πρόσταγμα που δεν χρησιμοποίησε κατά την είσοδό τους στο ναό. Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές ατόμων. Οι προσαχθέντες, ωστόσο, μετά την κατάθεσή τους στο αστυνομικό τμήμα, αφέθηκαν ελεύθεροι. Σαν να μην έφτανε αυτό, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας πρότεινε τη μόνιμη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (!) σε αντίποινα για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Αν λέτε έτσι, ας ανοίξουμε κι εμείς την Αγία Σοφία για προσευχές. Να αρχίσουμε προσευχές τις παρασκευές στην Αγία Σοφία. Και άστους να παίζουν μετά την Τrumpέτα», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter ο Σαμίλ Ταγιάρ.

Στο ίδιο μήκος κλίματος, μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, επανεμφανίστηκαν οπλισμένα F- 16 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τα δύο οπλισμένα F-16 πέταξαν σε σχηματισμό μαζί με ένα κατασκοπευτικό CN-235 στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναχαιτίσεις οπλισμένων F- 16 εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τους Έλληνες πιλότους, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους και αυξάνοντας τις πιθανότητες για μία ενδεχόμενη τραγωδία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται, λοιπόν, να εμμένει στην τακτική των προκλήσεων. Εξάλλου, η επιμονή του στην ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη,«η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που προκύπτει από το Αιγαίο», αλλά και οι αναφορές του στην Κύπρο ως το νησί «που εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν ως ελληνικό» αποτυπώνουν την στάση του αυτή.

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συνομίλησαν για την επίσκεψη Ερντογάν και τα παρελκόμενα αυτής. To απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης προσδιορίστηκε η ενημέρωση ενώπιον της διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και ένα δημοσίευμά της βρετανικής εφημερίδας «Express». Σε αυτό, ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μπόζκουρτ ισχυρίζεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει ατομική βόμβα στο πλαίσιο ενός «μυστικού εξοπλιστικού σχεδίου». Ο ίδιος προσθέτει ότι «σύμβουλοι του προέδρου με ιδιαίτερη επιρροή σε αυτόν, μαζί με μια ομάδα αξιωματούχων στον κλειστό «πυρήνα» της κυβέρνησης, συζήτησαν τις δυνατότητες απόκτησης  ατομικής βόμβας. Περιγράφει επίσης τις πρόσφατες συναντήσεις με την ρωσική και ιαπωνική ηγεσία, οι οποίες, κατά τον δημοσιογράφο, σηματοδοτούν κινήσεις «απομάκρυνσης» της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης