Τσίπρας: Πήραμε αυτό που ζητούσαμε - Μητσοτάκης: Να απολογηθείς στη Βουλή

Τσίπρας: Πήραμε αυτό που ζητούσαμε - Μητσοτάκης: Να απολογηθείς στη Βουλή

Επέμεινε σε... πανηγυρικούς τόνους ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για συμφωνία διεξόδου - «Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τη συμφωνία

Τσίπρας: Πήραμε αυτό που ζητούσαμε - Μητσοτάκης: Να απολογηθείς στη Βουλή
Πολιτική αντιπαράθεση κορυφής «πυροδότησε» η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση πανηγυρίζει και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι «πήρε αυτό που ήθελε», ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως το μόνο που πήρε η Αθήνα, είναι «ευχολόγια» και ένα μέρος της δόσης, ενώ καλεί τον πρωθυπουργό να απολογηθεί στη Βουλή.

Επιμένοντας σε... πανηγυρικούς τόνους,
ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του δήλωση, έκανε λόγο για συμφωνία διεξόδου, αναφέροντας: «Ξημέρωσε μετά από καιρό μια καλή μέρα για την Ελλάδα. Πήραμε αυτό που θέλαμε και αυτό που δικαιούμαστε. Ανοίγει ο δρόμος για έξοδο από την κρίση. Μετά το δύσκολο συμβιβασμό του 2015 αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Κλείσιμο
«Πράξαμε ορθά που δεν πήραμε ό,τι μας έδιναν και επιμείναμε στη διεκδίκηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων και μάλιστα τώρα. Γιατί τώρα έχουμε το μομέντουμ της ανάπτυξης. Πήραμε αυτό που ζητούσαμε: Μια συμφωνία διεξόδου. Μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο. Πήραμε επιμήκυνση των ομολόγων 15ετή και ισόποσο πάγωμα των επιτοκίων. Πήραμε και ρήτρα ανάπτυξης. Η πιο σημαντική δέσμευση είναι στην τελευταία παράγραφο, το τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018» επέμεινε.

Και συνέχισε: «Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών. Βλέπουμε ακτίνα φωτός. Τώρα είναι η ώρα για να προωθήσουμε τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Να χτίσουμε το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης για τους πολλούς. Με κέντρο την εργασία, την δίκαιη κατανομή του πλούτου. Ν' αφήσουμε πίσω την Ελλάδα της αναξιοπιστίας, της διαφθοράς, των μικρών και μεγάλων σκανδάλων. Το σήμα στις αγορές για να εμπιστευτούν ξανά την Ελλάδα έχει δοθεί και είναι ισχυρό. Και προς τα μέσα όμως, το μήνυμα είναι ισχυρότερο: Ναι, μπορούμε. Μπορούμε και θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξη-παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha
, υπογράμμισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει και ότι, αντίθετα, θα πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή. 

O κ. Τσίπρας είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος ειδικότερα στα αποτελέσματα του Eurogroup, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι από τη στιγμή που πήραμε την αξιολόγηση, αποφύγαμε την καταστροφή, ωστόσο, προσέθεσε, ο κ.Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει, αφού η συμφωνία συνοδεύεται από επώδυνα μέτρα και μάλιστα μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πρόσκληση της ΝΔ να κάνει ενημέρωση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί στη Βουλή.

Ο ίδιος είπε ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται από τη συμφωνία είναι υπερβολικά για τη χώρα και δεν επιτρέπουν στην οικονομία να ανασάνει.

Μάλιστα, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι αυτό που μπορεί να προσφέρει η ΝΔ στους εταίρους για να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, εφόσον γίνει κυβέρνηση, είναι η «μεταρρυθμιστική αξιοπιστία».

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης