Κοτζιάς: Για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να εγκαταλείψει το νησί

Κοτζιάς: Για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να εγκαταλείψει το νησί

«Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί» λέει ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Κοτζιάς: Για να λυθεί το Κυπριακό θα πρέπει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να εγκαταλείψει το νησί
Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt παραχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
, απαντώντας σε ερωτήματα που αφορούσαν κατά βάση το
Προσφυγικό και τις δυνατότητες της Ελλάδας, το
Κυπριακό
Κλείσιμο
και την παράμετρο που αναφέρεται στη συμπεριφορά και στις θέσεις της Τουρκίας, καθώς και στον ρόλο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
.

Ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε, σε ότι αφορά την επίλυση του Κυπριακού, ότι το βασικό πρόβλημα είναι η κατοχή της μισής Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα, τονίζοντας πως πρέπει να αποχωρήσουν, καθώς η παρουσία τους εκεί αποτελεί σαφή παράβαση των διεθνών Συμφωνιών.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε με σαφήνεια ότι το Προσφυγικό είναι ένα μείζον ζήτημα για την Ευρώπη,  ιδιαίτερα, όμως, για την Ελλάδα, η οποία έχει φτάσει στα όριά της σε ότι αφορά τη συντήρηση χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στις δομές της.

Πιο αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Κοτζιά στη γερμανική εφημερίδα: 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η προσφυγική κρίση έπληξε με ιδιαίτερο τρόπο την Ελλάδα. Τι περιμένετε από την Ευρώπη;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ότι επιτέλους θα συζητήσουμε για τις αιτίες των προσφυγικών ροών και όχι μόνο για τις συνέπειές τους. Οι αιτίες είναι οι πόλεμοι στο Ιράκ, τη Συρία, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες. Ως παλιός αριστερός μου είναι δύσκολο να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει αντιπολεμικό κίνημα στην Ευρώπη, όπως τότε με τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε συγκεκριμένα ως υποστήριξη προς τη χώρα σας;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει πολλά. Αλλά χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν από εμάς πολύ λίγους πρόσφυγες και η υποστήριξη που δόθηκε για την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που είχαν υποσχεθεί. Η Ελλάδα έδειξε σε σχέση με την υποδοχή των προσφύγων μεγάλη ανθρωπιά. Αλλά ένα νέο κύμα προσφύγων το φετινό καλοκαίρι θα μας έθετε υπό μεγάλη πίεση. Η Ελλάδα βρίσκεται στο ακραίο όριο των δυνατοτήτων της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Ελλάδα αισθάνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΕΕ είναι ότι δεν έχει καμία στρατηγική διαχείρισης κρίσεων. Υπάρχουν χώρες που προσπαθούν και επιδεικνύουν αλληλεγγύη, όπως η Γερμανία. Και υπάρχουν χώρες που επιδιώκουν μία Ευρώπη à la carte και θέλουν μόνον να αποκομίζουν πλεονεκτήματα. Όμως οι κοινές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται από κοινού. Διαφορετικά, η Ευρώπη δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κ. Αβραμόπουλος, εξετάζει το ενδεχόμενο να ενάγει τους αντιρρησίες ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα πρέπει να δείξουμε ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο είναι καλύτερο από την πολιτική για τους πρόσφυγες στην Αμερική και στην Ασία. Το έχουμε καταφέρει; Όχι. Και γιατί όχι; Επειδή εμείς δεν σκεφτήκαμε τα μακροπρόθεσμα προβλήματα. Αυτή είναι μια σημαντική αδυναμία της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους 160.000 πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος. Αλλά αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΕΕ τώρα θέλει να στέλνονται πίσω στην Ελλάδα από άλλα κράτη-μέλη οι πρόσφυγες που αρχικά έφτασαν στη χώρα σας. Είναι αυτό εφικτό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα και τους οικονομικούς πόρους να υποδέχεται πρόσφυγες που θα στέλνουν πίσω οι βόρειες χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ, οι οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα ως κλειστά κουτιά, στα οποία θα μπορούν να αποθηκεύουν τους πρόσφυγες. Αυτός όμως δεν είναι ευρωπαϊκός τρόπος σκέψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμπλέκεστε προσωπικά στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Οι συνομιλίες και πάλι παρουσιάζουν στασιμότητα. Πού εντοπίζετε το πρόβλημα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το κύριο πρόβλημα είναι, φυσικά, η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα παραβίασε τις Συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, οι οποίες προέβλεπαν ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις - δηλαδή η Ελλάδα, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία – πρέπει να συμφωνούν κοινές ενέργειες κατόπιν κοινών συνομιλιών. Η Τουρκία ενήργησε μονομερώς και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού. Και φυσικά δεν παρέμεινε μόνο για λίγες μέρες, αλλά στο μεταξύ έχουν περάσει 43 χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιμένετε από την Τουρκία;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η Κύπρος δεν είναι ένα κράτος, το οποίο τώρα δημιουργείται, όπως συνέβαινε τότε, τα έτη 1959-1960. Η Κύπρος είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα τρίτο κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει εκεί. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να αποσύρει τα στρατεύματά της. Η λύση του Κυπριακού έγκειται στην εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και των δικαιωμάτων στις τρεις μικρές μειονότητες και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και να δοθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα η μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και δικαιώματα. Ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους σημαίνει αποχώρηση του τουρκικού στρατού και τερματισμός κάθε μορφής εγγυητικών δικαιωμάτων, τα οποία να επιτρέπουν στην Τουρκία να επεμβαίνει στην Κύπρο. Ο τουρκικός στρατός πρέπει να φύγει. Το σύστημα των εγγυητριών δυνάμεων πρέπει να καταργηθεί. Θέλουμε ένα ομοσπονδιακό σύστημα που θα δημιουργεί ίσα δικαιώματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Τουρκία δεν επιθυμεί να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματά της. Ποιά θα μπορούσε να είναι μία συμβιβαστική λύση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι δυνατόν και οι 33.600 Τούρκοι στρατιώτες που σταθμεύουν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου να αποχωρήσουν αμέσως, μέσα σε μία ημέρα και στο σύνολό τους. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σταδιακά. Μοντέλο γι’ αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει η απόσυρση του σοβιετικού στρατού από την Ανατολική Γερμανία, η οποία διήρκεσε συνολικά τέσσερα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αυτό ρεαλιστικό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό θα πρέπει να το δούμε. Μπορώ να φανταστώ την Άγκυρα να απαιτεί τελικά την παραμονή μίας επίλεκτης μονάδας Τούρκων στρατιωτών. Αυτό, φυσικά, δεν γίνεται. Για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρξει μία ρήτρα λήξης ισχύος (sunset clause), η οποία θα καθορίζει σαφώς ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πρέπει σε συγκεκριμένη ημέρα να έχει εγκαταλείψει το βόρειο τμήμα του νησιού και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο ρόλο διαδραματίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, ιδίως με δεδομένο ότι ο Ερντογάν βρίσκεται υπό την πίεση των Τούρκων εθνικιστών, την υποστήριξη των οποίων χρειάζεται οπωσδήποτε για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι μια μεγάλη προσωπικότητα. Θέλω ρητά να το υπογραμμίσω. Έχει συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της Τουρκίας και οδήγησε σε άνοδο την τουρκική οικονομία. Δυστυχώς σήμερα δεν συμπεριφέρεται ανάλογα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτή είναι, δυστυχώς, μόνο η μία πλευρά του νομίσματος.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ελπίζω ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς που υπάρχουν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο θα αλλάξουν μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στα μέσα Απριλίου. Εξαρχής καταδικάσαμε σαφώς την απόπειρα πραξικοπήματος. Αλλά επίσης είπαμε ότι για μας αυτό που είναι σημαντικό είναι η υπεράσπιση των δημοκρατικών αρχών και όχι τα συμφέροντα μεμονωμένων προσώπων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης