Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Οι διάλογοι Παππά με Βενιζέλο και Βορίδη

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Οι διάλογοι Παππά με Βενιζέλο και Βορίδη

«Αστρονομικό» χαρακτήρισε το ποσό της δημοπρασίας ο υπουργός - Βορίδης: Λέει αλήθεια ή όχι ο κ. Κοντομηνάς; - Βενιζέλος: Ο λαός θεωρεί τον διαγωνισμό σας προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων

Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Οι διάλογοι Παππά με Βενιζέλο και Βορίδη
Ευθείες βολές με «δολοφονικές» ατάκες, «πνευμονίες», «απαγορευμένη» τηλεόραση, κοκτέιλ πάρτι by Karanikas και οικογενειακή ποίηση περιελάμβανε ο πρώτος γύρος της ακρόασης του κ. Νίκου Παππά από τα μέλη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τις καταγγελίες που συνοδεύουν τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών (σ.σ. θα υπάρξει και 2η συνεδρίαση την ερχόμενη εβδομάδα).

Το ποτ-πουρί των καλύτερων στιγμών περιλαμβάνει την κόντρα των κ.κ. Ν. Παππά με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ο δεύτερος του υπενθύμισε ότι η ιδιωτική τηλεόραση αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά από την κυβέρνηση του 1989 που συμμετείχε και ο ενιαίος Συνασπισμός.

«Το 1989 ήμουν 13 ετών αναλαμβάνω την ευθύνη» απάντησε με δόση ειρωνείας ο κ. Παππάς για να επανέλθει ο κ. Βενιζέλος  σχολιάζοντας: «η δρακογενιά έχει συνέχεια» αναφερόμενος στο σχετικό ποίημα που έχει γράψει ο κ. Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού.

Η σύγκρουση των δύο όμως συμπεριέλαβε πολέμους λάσπης, δολοφονίες χαρακτήρων και απόσυρση συσκευών tv για προστασία ανηλίκων. Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός:

Ν. Παππάς: έχουμε υποστεί πόλεμο λάσπης
Κλείσιμο

Ε. Βενιζέλος: εσείς; Εσείς που είστε εργολάβος λάσπης;

Ν. Παππάς: εγώ τον τελευταίο καιρό έχω απομακρύνει τα παιδιά μου από την τηλεόραση

Ε. Βενιζέλος: είστε καλός πατέρας. Για  τα δικά μας παιδία τόσα χρόνια δεν συγκινηθήκατε;

Ν. Παππάς: δεν είχα τηλεόραση τα προηγούμενα χρόνια

Ε. Βενιζέλος: μιλάτε για δολοφονίες χαρακτήρων εσείς που έχετε δολοφονήσει τον τρόπο σκέψης των Ελλήνων

Η μάχη εντυπώσεων πέρασε και στο ΕΣΡ αλλά και σε ενδεχόμενες  ποινικές ευθύνες τόσο για την κατάσταση που χαρακτήρισε το τηλεοπτικό τοπίο πριν τον διαγωνισμό όσο και την διαδικασία που ακολούθησε η παρούσα κυβέρνηση. Ο υπουργός Επικρατείας κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να συναινέσει για την συγκρότηση του ΕΣΡ με αντάλλαγμα – όπως είπε – το «σφουγγάρι» για πιθανές ευθύνες που απορρέουν από τα 27 χρόνια ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο.

Πρόταση ωστόσο που απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης προσθέτοντας με νόημα ότι οι όποιες ευθύνες θα συζητηθούν στην ώρα τους. Συνομιλώντας δε ο ίδιος με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα ερευνήσει το ενδεχόμενο συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής ώστε να ερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που  απορρέουν από τον διαγωνισμό και τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του κ. Ι. Καλογρίτσα.
 
Πάντως, η διευθύνουσα την συζήτηση, Τασία Χριστοδουλοπούλου, φρόντιζε συχνά – πυκνά  να βάζει τις δικές της πινελιές στην επεισοδιακή συνεδρίαση.

Συγκεκριμένα όταν ο κ. Βορίδης κάλεσε τον υπουργό να σχολιάσει την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστές και να τοποθετηθεί για το αν η συνάντηση επηρεάζει την κρίση τους ενόψει της απόφασης του ΣτΕ για τον διαγωνισμό, η κυρία Χριστοδουλοπούλου παρενέβη και με ειρωνικό ύφος αναρωτήθηκε αν η ΝΔ θα ζητήσει εξηγήσεις και για την βραδινή συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας με τους βουλευτές της πλειοψηφίας στο Μ. Μαξίμου.  

Βορίδης: για τη συνάντηση ανωτάτων δικαστών με πρωθυπουργό θα μας πείτε;
 
Τ. Χριστοδουλοπούλου: μήπως να μας ρωτήσετε και για την συνάντηση βουλευτών με Τσίπρα

Βορίδης: για το ΣτΕ λέγατε στο κοκτέιλ πάρτι Καρανίκας

Βενιζέλος: ηταν πάρτι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον Ζουράρι στο πιάνο
 
Πιο αναλυτικά κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Παππάς δήλωσε «Χαίρομαι για την συνεδρίαση γιατί μπορεί να προσθέσει στον εξαντλητικό διάλογο για τον νόμο και στην όλη εξέλιξη. Είναι ένας διάλογος που ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2015 που αναρτήθηκε το νομοσχέδιο για διαβούλευση. Εκτοτε, όχι μόνο στην επιτροπή και την Βουλή αλλά και δημοσίως έγινε εξαντλητικός διάλογος γιατί αφορά τις τηλεοπτικές άδειες και τα κανάλια μπορούν να το κάνουν πολλές φορές μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των συμφερόντων των ιδιοκτητών τους» για να υποστηρίξει ότι «Η κοινωνία είναι περήφανη για τον διαγωνισμό».
 
Ο υπουργός Επικρατείας επιτέθηκε στη ΝΔ καλώντας την «να μας εξηγήσει πώς γίνεται κάθε φορά που βήχει ένας καναλάρχης να παθαίνει πνευμονία η ΝΔ».
 
Παράλληλα απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση επισήμανε πως πρέπει «Να μπούμε σε γόνιμο διάλογο αποτίμησης του παρελθόντος. Να είμαστε ειλικρινείς για τις πιέσεις που υπήρχαν από συγκεκριμένα συμφέροντα. Βγήκε κερδισμένη η κοινωνία από την αναβλητικότητα της αδειοδότησης; Πρέπει να προχωρήσουμε  με πνεύμα σύμπλευσης στο επόμενο βήμα που είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ».
 
Σημείωσε δε ότι «έχουμε ήδη εισπράξει 90 εκατ. ευρώ από την διαδικασία και αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για να πάνε 15.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, αύξηση της απασχόλησης στα  νοσοκομεία 4000, και πρόγραμμα επαναπατρισμού Ελλήνων με υψηλά προσόντα. Νομίζω ότι είναι συνολικά νίκη για την Δημοκρατία η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Δεν είναι καλό για οποιαδήποτε παράταξη που βρεθεί στην θέση της διακυβέρνησης να υπάρχουν συμφέροντα που να αισθάνονται πως μπορούν να καθυποτάξουν την κυβέρνηση για την εκπλήρωση των δικών τους συμφερόντων».
 
Επίθεση στον Κοντομηνά
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις της κυρίας Αννέτα Καββαδία (ΣΥΡΙΖΑ) εξαπέλυσε επίθεση κατά του Δημήτρη Κοντομηνά. «Ο κ. Κοντομηνάς με το σταθμό Alpha συμμετείχε στην διαδικασία. Δεν κατέστη υπερθεματιστής και την επόμενη ξεκίνησε από το κανάλι του να με καθυβρίζει. Μέσα στην τακτική τους ήταν και το τραγικό περιστατικό με τις περούκες. Έκανε την επιλογή γιατί έχασε το διαγωνισμό. Είμαι σίγουρος ότι έχει κάνει πλείστες συναντήσεις με άλλης επιχειρηματίες για να δει τι θα κάνει. Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς καναλάρχες να λένε τέτοια πράγματα και κόμματα ασθμαίνοντας να τα υιοθετούν».
 
Μ. Βορίδης: διαψεύδετε τις καταγγελίες του κ. Κοντομηνά;

Ν. Παππάς: να τα δει ο ελληνικός λαός. Και να μας εξηγήσει η ΝΔ πως κάθε φορά που βήχει ένας επιχειρηματίας παθαίνει πνευμονία η ΝΔ

Χ. Αθανασίου: είναι προσβολή για την ΝΔ αυτό που λέτε. Οταν βήχουν οι επιχειρηματίες εσείς παθαίνετε Αλτσχάιμερ

Ν. Παππάς: είναι λυπηρό. Εγώ δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις
 
Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στην χθεσινή εξέταση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου του Mega Ηλία Τσίγκα λέγοντας «κατάλαβε το πανελλήνιο ότι υπάρχουν επιχειρηματικές επιλογές που οδήγησαν σε συγκεκριμένα γεγονότα. Είπε ότι κακώς δεν έγινε διαγωνισμός και αυτό είναι θετικό για το δημόσιο διάλογο».
 
Αναφορικά με τις τέσσερις άδειες σημείωσε «Η τηλεοπτική αγορά χαρακτηρίζονταν από 2 καμπύλες: της απασχόλησης που ήταν φθίνουσα και των χρεών που ήταν αυξάνουσα. Αν η κυβέρνηση καθυστερούσε το μόνο που θα είχε καταφέρει θα ήταν  να μειώνονται οι εργαζόμενοι και τα χρέη να εκτοξεύονται. Εμείς στο νόμο εγγυηθήκαμε τις θέσεις εργασίας. Όταν βάλαμε ελάχιστο αριθμό κατηγορηθήκαμε ότι παραβιάζουμε το διευθυντικό δικαίωμα. Και είναι υποκριτικό να μας κατηγορεί σήμερα η ΝΔ για απώλεια θέσεων εργασίας». Υπενθύμισε δε ότι «όλοι οι προηγούμενοι νόμοι άφηναν τον αριθμό των αδειών σε υπουργική απόφαση. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός τηλεοπτικών αδειών έγινε απόφαση της Βουλής».
 
Είχαμε αεροπειρατεία από συγκεκριμένα συμφέροντα
  
«Στην Ελλάδα είχε συντελεστεί αεροπειρατεία. Είχαν υποκλαπεί οι συχνότητες από συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματιών. Σε μια περίοδο που ο ιστορικός του μέλλοντος θα διερωτάται για το επίπεδο της ενημέρωσης είχαν πάρει τις κεραίες» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατούσε πριν από τον δικό του διαγωνισμό.
 
«Σήμερα σπάει η αεροπειρατεία και μπαίνουν κανόνες. Θα είναι καλό για την Πολιτεία να αντιληφθούν όλα τα συμφέροντα ότι οι δικές τους προτεραιότητες δεν θα κάμπτουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον όπως το αντιλαμβάνεται η εκλεγμένη κυβέρνηση».
 
Ο ίδιος είπε ότι ο διαγωνισμός περιελάμβανε «φίλτρα» που διασφάλισαν το αδιάβλητο.
 
«Αυτός ο διαγωνισμός πέρασε όλες τις επικοινωνιακές, πολιτικές και νομικές δοκιμασίες στις οποίες έχει υποβληθεί. Αποδείχθηκε ότι είχε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες. Γα παράδειγμα υπήρχε κατάλογος επιλαχόντων και όλοι ήξεραν τι θα γίνει αν κάποιος αποκλειστεί» είπε.
 
Στις ερωτήσεις της κυρίας Καββαδία για τον κ. Καλογρίτσα υπογράμμισε «επιχειρήθηκε να οικοδομηθεί ένα αφήγημα τραυματισμού του διαγωνισμού. Δεν έγινε. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη την επιτροπή διαγωνισμού. Έκαναν άρτιο έλεγχο. Είναι ανήθικο να μπαίνουν στο στόχαστρο άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δύναμη καναλαρχών ούτε να υπερασπίζονται τον εαυτό τους» και συμπλήρωσε «ξεκίνησε η υπόθεση Καλογρίτσα με μονοθεματικά δελτία που είχαν προφανή στόχο την υπεράσπιση επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν μπόρεσαν να καταρρίψουν τον διαγωνισμό και αυτό λυπεί την αντιπολίτευση».

Επιπροσθέτως για το ΣτΕ υπενθύμισε ότι το δικαστήριο ήδη έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το καθεστώς μη αδειοδότησης ενώ επισήμανε «μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί όλα τα ασφαλιστικά μέτρα με το σκεπτικό ότι υπάρχει λόγος Δημοσίου συμφέροντος ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές και θα πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα άτομα που επιτελούν το έργο της».
 
Απαντώντας, δε, στην κριτική ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται για τις θέσεις εργασίας στα κανάλια που θα πέσει «μαύρο» την χαρακτήρισε «υποκριτική» συμπληρώνοντας ότι «ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει πρόγραμμα απασχόλησης για όσους εργαζόμενους στα ΜΜΕ μείνουν χωρίς δουλειά».
 
Βορίδης: η διαπλοκή έχει πρόσωπο και όνομα: Παππάς

 «Είναι αλήθεια ή ψέμα όσα σας είπε ο Κοντομηνάς. Σας λέει ότι στείλατε άνθρωπό σας με σκοπό να χειραγωγήσετε το περιεχόμενο των πολιτικών του εκπομπών. Αλήθεια ή ψέμα;» ρώτησε ο κ. Μάκης Βορίδης εκ μέρους της ΝΔ.
 
«Ισχύουν όσα είπα. Κάνετε λάθος αν νομίζετε ότι η παρούσα κυβέρνηση θα υπαναχωρήσει από τηλεοπτικού τύπου πιέσεις. Ο Κοντομηνάς μπορεί να ισχυριστεί ή να κάνει τέρατα και σημεία. Τα περί επιρροής δικής μας σε καναλάρχες δεν έχουν τεκμηριωθεί» απάντησε ο Παππάς για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
 
Ε. Βενιζέλος: τι εννοείτε δεν έχουν τεκμηριωθεί;

Παππάς: εσείς κ. Βενιζέλο στην σειρά σας

Βενιζέλος: αυτά τα καθορίζει η πρόεδρος εμένα μην μου κουνάτε το χεράκι

Παππάς: εσείς στην σειρά σας

Βενιζέλος: αυτό το ύφος όχι σε εμένα

Ν. Πάππάς: ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να κάνει τέρατα και σημεία όπως να μεταμφιέσει δημοσιογράφους

Βορίδης: το καταγγέλλετε αυτό;

Ν. Παππάς: ναι. Ενας από αυτούς που μεταμφιέστηκε ήταν δημοσιογράφους του ALPHA. Λέω ότι ακόμα και αυτός ο δημοσιογράφος μπορεί να μην έχει την ευθύνη γιατί δουλεύει σε κανάλι και υφίσταται αφόρητες πιέσεις και έκανε αυτό το τερατούργημα. Τώρα δεν θα φτιάξω ατζέντα πολιτική από τα τέρατα που λέει ο καθένας. Αν ο Κοντομηνάς επιθυμούσε να πάρει άδεια θα έπρεπε να υπερθεματίσει. Καταλαβαίνει ο κόσμος ότι αυτό το γαϊτανάκι ξεκίνησε την επόμενη του διαγωνισμού

Βορίδης: γνωρίζετε τον Καλογρίτσα προσωπικά;

Παππάς: ναι τον ξέρω προσωπικά.

Βορίδης: με Σπίρτζη

Παππάς: είναι κουμπάροι με τον γιο

Βορίδης: έγινε κατάτμηση έργων για να πάρει τα έργα ο κ. Καλογρίτσας;

Ν. Παππάς: ξέρω ότι σε αυτή την χώρα δημοπρατούνταν τα έργα με εκπτώσεις 2-3%. Οι κατατμήσεις εξοικονόμησαν πόρους και πέτυχαν μεγάλες εκπτώσεις.

Α. Καββαδία: εκτός από τον Καλογρίτσα και ο κ. Θεοδωρικάκος είναι κουμπάρος
Βορίδης: κυρία Καββαδία εκτιμήθηκε η συνέντευξή σας στον υπουργό δεν χρειάζεται να παρεμβαίνετε!

Μ. Βορίδης: η επιτροπή διενέργειας διαγωνισμού προχώρησε σε έλεγχο τρόπου προελεύσεως και κτήσεως των ποσών που δηλώθηκαν από τον υπερθεματιστή. Έκρινε τον Καλογρόιτσα υπερθεματιστή;

Παππάς: ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας δεν ασκεί κατασκευαστική εργασία. Προσκόμισε στοιχεία που επαρκώς κάλυπτε το ποσό. Απόλυτα. Από εκεί και πέρα δεν κατέστη δυνατόν να τα καταβάλει σε ρευστό το ποσό της πρώτης δόσης.

Βορίδης: υπήρξε κρίση της επιτροπής ότι έχει τα λεφτά και 2 μέρες μετά δεν τα κατέβαλε.
Παππάς: καλή τύχη στις μηνύσεις που έχετε καταθέσει. Ανήθικο να κάνετε μηνύσεις σε υπαλλήλους και να ενοχοποιείτε αυτούς του ανθρώπους. Αν θέλετε πολιτική σύγκρουση εδώ.

Μ. Βορίδης: οι ευθύνες στην ώρα τους

Ν. Παππάς : Είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν περιουσιακά στοιχεία τα οποία ρευστοποιούμενα θα κάλυπταν το ποσό. Δεν υπήρξε παραβίαση. Είμαστε στην επόμενη ημέρα και η επόμενη ημέρα δεν έχει για καλή σας τύχη τον Καλογρίτσα

Βορίδης: δεν είναι γιατί παρά τις προσπάθειές σας δεν βρήκε τα λεφτά. Ο Καλογρίτσας ήταν η επιλογή σας εξ αρχής. Είχατε θέμα με την χρηματοδότηση τρ. Αττικής. Από πού τα βρήκε ο

Καλογρίτσας; Τι πόθεν έσχες είχε; Την δήλωση του άλλου με τα 100 στρέμματα; Σας κάλυπτε;

Ν. Παππάς: είναι σύννομο να προσκομίζει και περιουσιακά στοιχεία τρίτων.

Μ. Βορίδης: για ποιο λόγο του έδωσε 100 εκατ. Σας απασχόλησε;

Παππάς: η επιτροπή έκανε την δουλειά της. Εφόσον υπάρχει εξουσία διάθεσης και το ακίνητο εκτιμήθηκε στο ποσό αυτό καλώς έγινε δεκτό.

Μ. Βορίδης: κατανοούμε την αντίληψή σας για την διαφάνεια. Το νόημα ελέγχου πόθεν έσχες είναι προέλευση , πηγή και σχέση. Με δυο λόγια: Απεδείχθη εκ της μη καταθέσεως ότι δεν είχε τα λεφτά.

Παππάς: ντροπή της ΝΔ και όνειδος η μήνυση στην επιτροπή διαγωνισμού

Παππάς: κατανοώ το αφήγημά σας. Κανένας από τα μέλη της επιτροπής δεν είναι στέλεχος του κόμματος μας. Είναι στελέχη της δημόσιας διοίκησης με εμπειρία διαγωνισμού. Προσωπικά είναι χαρούμενος και περήφανος που γνώρισα νέα παιδιά που αν τους αφήσεις κάνουν την δουλειά τους και προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Είναι όνειδος και ντροπή η μήνυση που έχετε καταθέσει και πρέπει να την αποσύρετε. Είναι θλίψη.

Βορίδης: μιλάτε εσείς που εργολαβικά πήγατε να δώσετε σε έναν άνθρωπο άδεια χωρίς να έχει ένα ευρώ. Εσείς είστε ο εκπρόσωπος συμφερόντων. Τα συμφέροντα έχουν όνομα και πρόσωπο.
 
Παππάς: Eλάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και «σφουγγάρι» που έλεγε και ο Σαμαράς
 
 
Παππάς: εμείς οι εκπρόσωποι συμφερόντων πήραμε 260 εκατ. ευρώ από άδειες και άλλα 50 εκατ. ευρώ από φόρους για διαφημίσεις. Εσείς όλα αυτά γιατί δεν τα κάνετε; Δεν το κάνατε προσβλέποντας σε εφήμερη τηλεοπτική προβολή. Σας καλώ να κάνετε τώρα το βήμα και ελάτε να συγκροτήσουμε ΕΣΡ και «σφουγγάρι» που έλεγε και ο Σαμαράς. Ας τα ξεχάσουμε τι κάνετε 27 χρόνια.

Βορίδης: το σφουγγάρι το θέλατε αλλά δεν γίνεται τώρα.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: χάσατε την ψυχραιμία σας και κάνατε προσωπικές επιθέσεις. Είπατε για εκπροσώπους συμφερόντων

Βορίδης: είναι πολιτική κριτική και επιμένω  ότι τα συμφέροντα έχουν πρόσωπο και όνομα τον κ. Παππά

Βορίδης: για τη συνάντηση ανωτάτων δικαστών με πρωθυπουργό θα μας πείτε;
 
Κοκτέιλ πάρτι Καρανίκας με Ζουράρι στα πλήκτρα
 
 
Τ. Χριστοδουλοπούλου: μήπως να μας ρωτήσετε και για την συνάντηση βουλευτών με Τσίπρα
Βορίδης: για το ΣτΕ λέγατε στο κοκτέιλ πάρτι Καρανίκας

Βενιζέλος: ηταν πάρτι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τον Ζουράρι στο πιάνο

Παππας: μας ανησυχεί ότι δικαστικοί γίνονται στόχος δελτίων ειδήσεων. Μας απασχολεί πως αξιοποιούνται ορισμένες κινήσεις που είναι στο όριο όπως οι παραιτήσεις δυο δικαστών από το συνδικαλιστικό τους όργανο. Κατασκευάζετε γεγονότα για να υπονομεύσετε το διάλογο. Εισπράξαμε 90 εκατ. ευρώ και ελάτε σε γόνιμο διάλογο για να δούμε πως θα τα διαθέσουμε.
 
Βενιζέλος: Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα;
 
Όταν το λόγο έλαβε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο λαός θεωρεί προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων τον διαγωνισμό σας για τις τηλεοπτικές άδειες» διερωτώμενος: Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα και γιατί αυτό συνιστά εγγύηση διαφάνειας;. Επέκρινε δε την κυβέρνηση ότι «κακώς δεν εφαρμόστηκε ο νόμος 2328 που συντάχθηκε επί υπουργίας μου. Τον νόμο αυτό έπρεπε να εφαρμόσετε».
 
Απαντώντας ο Νίκος Παππάς είπε ότι «συμβουλευθήκαμε το νόμο σας πιστέψτε με» προσθέτοντας ότι «εσείς μειώσατε το ΑΕΠ κατά 25% και η πορεία της ύφεσης έχει ανατραπεί. Χωνέψτε το».
 
«Θέλετε να με φιμώσετε; Ο κ. Παππάς βάζει το σώμα του μπροστά σε άλλους, για να τους προστατεύσει» αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τον υπουργό Επικρατείας να χαρακτηρίζει «πολιτικό ατόπημα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέματα ελευθερίας της έκφρασης».
 
Ο διάλογος ανάμεσα στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον υπ. Επικρατείας
Βενιζέλος: επικαλεστήκατε αποφάσεις ΣτΕ που απέρριψαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων. Θα δούμε τι θα γίνει όταν αποπειραθείτε να ρίξετε μαύρο σε λειτουργούντα κανάλια. Πώς σχολιάζετε ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ασφαλιστικά μέτρα βγήκαν ενώ η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας για την συνταγματικότητα ματαιώθηκε;

Παππάς: δεν κάνω κανένα σχόλιο. Καλά θα κάνετε και εσείς να κάνετε το ίδιο

Βενιζέλος: σας επαινώ γιατί η σιωπή είναι χρυσός όταν υπάρχουν κραυγαλέες παρεμβάσεις

Παππάς: να το κάνετε και εσείς. Να τηρήσετε τον χρυσό κανόνα

Βενιζέλος δεν είμαστε το ίδιο

Παππάς: γιατί;

Βενιζέλος:  Εσείς είστε αντίδικος. Κρείττον του λαλείν το σιγάν 

Σας φαίνεται λογικό να υπάρχουν τιμήματα ύψους που δεν ανταποκρίνονται στην αγορά; Ποια αγορά δικαιολογεί τέτοια τιμήματα; Από πού θα αποσβηστούν και πως αυτό αποτελεί εγγύηση διαφάνειας; Θα μπορούσατε τότε με 8 άδειες να έχετε μεγαλύτερες εισπράξεις. Γιατί ξεκινήσατε το διαγωνισμό χωρίς να έχετε πει τι θα γίνει με θεματικούς ή περιφερειακούς σταθμούς που παίρνουν μέρος της ίδιας πίτας;

Παππάς: 250 εκατ. για 10 χρόνια. Περίπου 25 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δεν νομίζω ότι είναι εξωφρενικό το ποσό για ντε φάκτο ενοίκιο. Μου είχατε κάνει κριτική για την τιμή εκκίνησης. ..

Είμαστε στην φάση του σχεδιασμού και θα νομοθετήσουμε σύντομα μια ηλεκτρονικής πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου. Θα διευκολύνει τους σταθμούς καθώς πολλές φορές έρχονται σε συνεργασία με διαφημιστικές όχι από θέση ισχύος. Αρα κανόνες με καθαρό αριθμό αδειών και ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης διαφημιστικού χρόνου

Βενιζέλος: Γιατί πηγαίνουν οι υπερθεματιστές με εκβιαστικές συνθήκες να συνάψουν συμφωία με κάποιον που δεν πήρε άδεια;

Παππάς: Δεν εκβιάζει κανείς κανέναν

Καββαδία: Ο κ. Βενιζέλος πάει να δημιουργήσει εντυπώσεις κάνοντας θόρυβο

Βενιζέλος: Τεχνικές παράκαμψης του νόμου, αδιαφάνειας...

Βενιζέλος: Δύο διευκρινίσεις τεχνικού χαρακτήρα

Χριστοδουλοπούλου: Τεχνικού το ένα, νομικού το άλλο...

Βενιζέλος: Ασκείτε και τις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης για την εποπτεία επί των εκπομπών; Θα τους καλείτε για εξηγήσεις και θα επιβάλετε κυρώσεις;

Παππάς: Τα τελευταία χρόνια δεν αφήνω τα παιδιά μου να βλέπουν τηλεόραση

Βενιζέλος: Για τα δικά μας τα παιδιά τα προηγούμενα χρόνια;

Παππάς: Δεν είχα τηλεόραση

Βενιζέλος: Τα περί δολοφονίας χαρακτήρων; Έχετε δολοφονήσει το μέλλον των Ελλήνων και τον πολιτικό πολιτισμό

Παππάς: Αντέχετε να ακούσετε; Θα με αφήσετε;

Παππάς: Είναι τουλάχιστον άστοχο να ακούγονται τέτοιες κατηγορίες εναντίον αυτής της κυβέρνησης. Επί του προγράμματος μακάρι να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ και να πηγαίνει και να είναι πολύ αυστηρός

Βενιζέλος: Οι αντιφάσεις σας αναδεικνύουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου

Βενιζέλος: Σε σχέση με το νέο τηλεοπτικό τοπίο έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο διαφάνειας και καταπολέμησης της διαπλοκής;

Παππάς: Έχει αναβαθμιστεί, έχουν γίνει βήματα προς τη διαφάνεια. Οι καναλάρχες δεν μπορούν πλέον να δανείζονται με αέρα. Ο λαός που μας ακούει σκέφτεται πόσα λεφτά θα μπορούσε να έχει εισπράξει το Δημόσιο αν ο Βενιζέλος δεν είχε μετακινηθεί από το υπουργείο του

Βενιζέλος: Τις άδειες στον Μπόμπολα, στον Βαρδινογιάννη και στον Αλαφούζο τις έδωσε ο δικός σας νόμος του 1989

Παππάς; Ο νόμος Βενιζέλου ήρθε αυτή την κατάσταση του 1989 να την μονιμοποιήσει
Βενιζέλος: Και ο δικός σας νόμος ήθελε πρόταση του ΕΣΡ. Γι' αυτό είναι αντισυνταγματική η επιλογή σας

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) σχολίασε ότι «Η δημοπρασία ήταν σχεδιασμένη για την διαφύλαξη συμφερόντων του Δημοσίου που είναι το μεγαλύτερο τίμημα για τις άδειες. Το κάναμε με άρτιο τρόπο. Συμβουλευτήκαμε άριστους επιστήμονες σε ζητήματα διαγωνισμού. Εϊναι οδηγός και για άλλες δημοπρασίες.

Τα κριτήρια δεν ήταν μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά (δομή προγράμματος κλπ). Ωστόσο ο κ. Καραθανασόπουλος ανταπάντησε « τα περί ποιότητας και ισονομίας φαίνεται στην κρατική ΕΡΤ που είναι το ανέκδοτο της εποχής για την ισονομία και είναι δική σας ευθύνη»
 
Ο κ. Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) σημείωσε « Το ΕΣΡ προβλέπεται από Συνταγματικό νομοθέτη ως αρχή για να ορίζονται οι συνθήκες λειτουργίας του τηλεοπτικού τοπίου. Πρέπει να αποδεχθείτε ότι η κυβέρνηση με βίαιο τρόπο επέλεξε να απαλλοτριώσει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Είναι δυνατόν να παύεται μια ανεξάρτητη αρχή. Μπορεί να λειτουργεί με διακόπτη on off;» με τον υπουργό να απαντά:

Ν. Παππάς: Το ζήτημα σύνθεσης του  ΕΣΡ απασχόλησε την Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής και την επιτροπή Θεσμών για το αν έπρεπε να συμπληρωθεί ή ανασυγκροτηθεί. Το ΣτΕ απεφάνθη στον ομιλούντα ότι η παράταση θητείας μετά το 2015 δεν ήταν νόμιμη. Αρα θα είχαμε αδειοδότηση με παράνομη συγκρότηση ΕΣΡ. Αυτό θα έκανε διάτρητο το διαγωνισμό.

Σπ. Λυκούδης: δηλαδή η παράταση των προσωρινών αδειών ήταν παράνομη;

Ν. Παππάς: προφανώς…. Πάντως, η συγκρότηση ΕΣΡ θα είναι μήνυμα και στου νέους καναλάρχες ότι  ο πολιτικός κόσμος δεν παίζει και πως το δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο όλων των άλλων

Σπ. Λυκούδης: δεν υπάρχει απόφαση που βγάζει παράνομες τις παρατάσεις. 
 
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παππάς καλείται στη επιτροπή μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσαν η ΝΔ και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα.
 
Στις επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής θα εξεταστούν οι τέσσερις τελικοί υπερθεματιστές του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης