Μαξίμου: Αναξιόπιστο το ΔΝΤ - Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα

Μαξίμου: Αναξιόπιστο το ΔΝΤ - Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα

Η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι το Ταμείο έπεσε έξω στις προβλέψεις του κατά 1,3% του ΑΕΠ, ήτοι 2,3 δισ. ευρώ

Μαξίμου: Αναξιόπιστο το ΔΝΤ - Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα
Σε «σημαία» της για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και για την ενίσχυση της ρητορικής της κατά του ΔΝΤ ανάγει η κυβέρνηση
τα αποτελέσματα της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015.

Ασκεί έτσι σκληρή κριτική στο Ταμείο, το οποίο έπεσε έξω κατά 2,3 δισ. ευρώ στις προβλέψεις του, ασκεί η κυβέρνηση, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Eurostat, που παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του
Κλείσιμο
ΔΝΤ ήταν για έλλειμμα 0,6%.

«Με δυο λόγια, έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ» αναφέρουν με νόημα από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σημειώνουν ακόμη ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε τυχαία, παρά τις δυσκολίες των capital controls, αλλά και της προσφυγικής κρίσης. «Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους» υπογραμμίζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα στοιχεία αυτά «βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων, για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εκτιμά πως τα στοιχεία της Eurostat ενισχύουν τη διαπραγματευτική της θέση και πλέον θα πρέπει να αρθούν και οι ασφυκτικές πιέσεις από την πλευρά των δανειστών -και κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- για τη λήψη εφεδρικών μέτρων, ύψους τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης