Eurostat: Στο 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015

Eurostat: Στο 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015

Την ώρα που έρχονται ολέθρια μέτρα, παρουσιάζουν σαν success story τα αποτελέσματα της Eurostat

Eurostat: Στο 0,7% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015
Οπως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να χτίσει ένα success story, το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων της Eurostat και αφαιρώντας τις δαπάνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έκλεισε στο 0,7% του ΑΕΠ, ήτοι 1,1 δισ ευρώ. 

Οι ανακοινώσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα σημάνουν και ελάφρυνση των μέτρων, ακόμα όμως και αν συμβεί κάτι τέτοιο οι αλλαγές στο πακέτο θα είναι μικρές.

Κι αυτό διότι μια διαφορά 0,45% στο πρωτογενές πλεόνασμα (σε σχέση με την πρόβλεψη για 0,25) μεταφράζεται σε λιγότερα μέτρα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ στο πακέτο των 5,4-5,5 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης Τσίπρα, ποσά τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν από νέους φόρους, μειώσεις μισθών ή και συντάξεων και εξοικονομήσεις κρατικών δαπανών. Επιπλέον, το πακέτο «ρεζέρβα» των 3,5 δισ. που κατά πληροφορίες συμφωνήθηκε να ψηφιστεί (το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) δεν αλλάζει ούτε και αποσύρεται. 

Κλείσιμο
Επίσης είναι μάλλον απίθανο η καλή είδηση για το πρωτογενές πλεόνασμα να μην ήταν γνωστή σε Ευρωπαίους και ΔΝΤ το Σάββατο στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όταν οι δανειστές έπεισαν το οικονομικό επιτελείο να συναινέσει σε επιπλέον μέτρα 3,5 δισ.ευρώ με αυτόματη ρήτρα ενεργοποίησης. Κι επειδή μάλλον αυτό δεν είναι πιθανό, κι επειδή θεωρείται βέβαιο ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία της Eurostat, ίσως γι'αυτό ακριβώς το πακέτο των επιπλέον μέτρων ύψους 3,5 δισ. ευρώ που θα υλοποιούνται σε περίπτωση αποκλίσεων να συμφωνήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Με απλά λόγια, η πρόβλεψη της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι κάτι που μάλλον έχει ήδη προεξοφληθεί και ληφθεί υπ' όψιν από τους δανειστές πριν καταλήξουν να φορτώσουν στην πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων μέτρα ύψους 5,4+3,5 δισ. ευρώ. Κι όσο κι αν από το βράδυ της Δευτέρας διάφοροι υπουργοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι τα προληπτικά μέτρα θα υλοποιηθούν το 2018 αν υπάρξει απόκλιση από τους συμφωνημένους στόχους, οι δανειστές -λένε οι πληροφορίες- θέλουν το πακέτο-ρεζέρβα να ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή. Οπότε το 2018, ακόμη κι αν έχει προκύψει διαφορετική εθνική αντιπροσωπεία, όλοι οι βουλευτές και τα μέλη της τότε κυβέρνησης θα λένε ότι είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τα μέτρα τα οποία άλλωστε από άλλους συμφωνήθηκαν και από άλλη Βουλή εγκρίθηκαν και υπερψηφίστηκαν...

Προφανώς όμως η θετική διαφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα και το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με τις προβλέψεις είναι μια καλή είδηση που το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητη, σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης αναγνωρίζει ότι τα επιπλέον μέτρα θα δημιουργήσουν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση Τσίπρα. 

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat το δημόσιο έλλειμμα διευρύνθηκε στο 7,2% του ΑΕΠ (12,757 δισ ευρώ) το 2015 από το 3,6% (6,476 δισ ευρώ) το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα το πρωτογενές ισοζύγιο της Γενικής Κυβέρνησης ήταν ελλειμματικό κατά 6,054 δισ ευρώ (-3,4% του ΑΕΠ) από πλεονασματικό κατά 705 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) το 2014. Ωστόσο, στα στοιχεία του 2015 συμπεριλαμβάνεται και επίπτωση 7,158 δισ ευρώ από την υποστήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ένα ποσό όμως που πάγια εξαιρείται απ' τους στόχους του μνημονίου. Αφαιρώντας το προκύπτει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισ ευρώ (περίπου 0,7% του ΑΕΠ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν στο 55,3% του ΑΕΠ, από το 50,7% το 2014. Τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν στο 48,1% πέρυσι από το 47% το 2014.

Το χρέος υποχώρησε για πρώτη φορά απ' την αρχή της κρίσης. Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος διαμορφώθηκε το προηγούμενο έτος στο 176,9% του ΑΕΠ δηλαδή στα 311,5 δισ. ευρώ από το 180% επί του ΑΕΠ (319,7 δισ. ευρώ) το 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης