«Αναγνωριστική» συνάντηση Κυριάκου-Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

«Αναγνωριστική» συνάντηση Κυριάκου-Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες

Ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις του για όλα τα θέματα και κυρίως για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό

«Αναγνωριστική» συνάντηση Κυριάκου-Μέρκελ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες
Το τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ
δεσπόζει στο πυκνό  πρόγραμμα των επαφών και συναντήσεων που θα έχει το επόμενο διήμερο στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας
Κλείσιμο
Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ευρωπαϊκής περιοδείας του, που γίνεται με αφορμή τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) η οποία θα προηγηθεί της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το μεσημέρι της Πέμπτης (στις 15.00 τοπική ώρα) ιδιαίτερη συνάντηση με την κυρία Μέρκελ.

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι «η συνάντηση και από τις δύο πλευρές θα είναι αναγνωριστική» και ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις του για όλα τα θέματα και κυρίως για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό για το οποίο ενημέρωσε τη Δευτέρα τους πρέσβεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ σε πρόγευμα εργασίας που τους παράθεσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης, επέμεινε στις θέσεις του ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι Ευρωπαίοι με τις δικές τους υποχρεώσεις στις οποίες ανήκει και η άσκηση πίεσης στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των δουλεμπορικών κυκλωμάτων.   

«Δεν υπάρχουν δύο πλειοψηφίες»

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να ασκηθούν πιέσεις από τη μεριά της Γερμανίδας καγκελαρίου προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στα δύσκολα εμπόδια που έχει μπροστά της με το Ασφαλιστικό. Υποστηρίζουν ότι οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη είναι ξεκάθαρες και εκφράστηκαν με απόλυτη ευκρίνεια κατά τη συνάντηση του διπλωματικές αντιπροσωπείες ώστε να φθάσουν σε όλες τις πρωτεύουσες.   

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια λειτουργία του πολιτεύματος με δυο πλειοψηφίες. Την πλειοψηφία για τα δύσκολα νομοσχέδια και μια άλλη, διαφορετική, πλειοψηφία για τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις της συγκυβέρνησης», ανάφερε ο αρχηγ΄ςοπ της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους συνομιλητές του. «Αυτό δεν γίνεται πουθενά στην Ευρώπη» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ».

Εφόσον, πάντως, ανακινηθεί ζήτημα είτε από την κυρία Μέρκελ ή από άλλους συνομιλητές τους στις Βρυξέλλες, μεταξύ των οποίων θα είναι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πολλοί άλλοι, ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή και τις πρόσφατες διαρροές από Μέγαρο Μαξίμου που υπαινισσόταν ευρωπαϊκές πιέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση, θα υπογραμμίσει τις δυσκολίες που υπάρχουν για να συνεργαστεί το κόμμα του με τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει όσα είπε πρόσφατα σε Γερμανούς χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας για να μπορεί να συνεργαστεί κανείς μαζί του, όπως κάνετε στη Γερμανία εσείς του CDU με το SPD», είχε πει στους συνομιλητές, προσθέτοντας: «Για να καταλάβετε τη διαφορά είναι σαν εσείς να συνεργαζόσαστε με το Die Linke». Το ίδιο επιχείρημα θα χρησιμοποιήσει, εφόσον χρειαστεί, και στη συνομιλία του με την κ. Μέρκελ, λένε πηγές από τη Συγγρού.  

Στα γραφεία της ΓΣΕΕ με αιχμές για την κυβέρνηση

Στην άποψή του, εξάλλου, για απόσυρση του Ασφαλιστικού επέμεινε ο πρόεδρος της ΝΔ έπειτα από συνάντηση μιάμισης ώρας που το απόγευμα της Δευτέρας με το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα γραφεία της Συνομοσπονδίας και στις δηλώσεις του επεσήμανε «το οξύμωρο να επισκέπτεται τη ΓΣΕΕ μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση, όταν δεν συζητάει με τη ΓΣΕΕ μια αριστερή κυβέρνηση». 

Ο λογαριασμός του 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό είναι προϊόν της καταστροφικής διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα τους προηγούμενους μήνες, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η υφιστάμενη πρόταση για το Ασφαλιστικό είναι μία πρόταση άδικη η οποία φορτώνει το λογαριασμό στις επόμενες γενιές και επιβαρύνει πάρα πολύ την παραγωγική Ελλάδα και την Ελλάδα η οποία δημιουργεί και η Ελλάδα η οποία σήμερα δυστυχώς για την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα είναι στους δρόμος και διαμαρτύρεται», τόνισε. 

Όπως είπε η ΝΔ έχει επισημάνει ότι το Ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί όσο η ελληνική οικονομία δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης και δυστυχώς, όπως τόνισε, δεν βλέπουμε απολύτως τίποτα από αυτή την κυβέρνηση που να μας κάνει αισιόδοξους ότι μπορεί η οικονομία πάλι να αναπτυχθεί. «Δεν βλέπουμε στήριξη επενδύσεων, δεν βλέπουμε στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, βλέπουμε μόνο άρνηση να προσαρμοστεί αυτή η κυβέρνηση στην πραγματικότητα του πως θα έρθει η ανάπτυξη», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας τη θέση του για απόσυρση του νομοσχεδίου. «Εμείς ζητήσαμε την απόσυρση του επειδή στη βασική του φιλοσοφία είναι ένα νομοσχέδιο προβληματικό και εσφαλμένο. Δυστυχώς η κυβέρνηση ουδέποτε μπήκε στον κόπο να συζητήσει τις προτάσεις της ΝΔ και θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτεί», κατέληξε.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης