Το Μαξίμου δεν αποκλείει ρήξη με την Ευρωζώνη και νέο νόμισμα

Το Μαξίμου δεν αποκλείει ρήξη με την Ευρωζώνη και νέο νόμισμα

Θεωρούν τους Ευρωπαίους πολύ σκληρούς για να κάνουν υποχωρήσεις - Ακόμη και η ελληνική πρόταση των 47 σελίδων δεν ισχύει αν δεν συνοδεύεται από τους όρους της δεσμευτικής ρύθμισης του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο

Το Μαξίμου δεν αποκλείει ρήξη με την Ευρωζώνη και νέο νόμισμα
Την αντίδραση της Ευρώπης αναμένουν τωρα, έστω και ανομολόγητα, στην κυβέρνηση για να κάνουν την πρώτη εκτίμηση για το πώς και προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσει η επιλογή του δημοψηφίσματος τα πράγματα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να διατηρούν και να εμπνέουν ψυχραιμία, παρά την ένταση των στιγμών και το προφανές υψηλό ρίσκο, που έχει η κίνηση του δημοψηφίσματος.
Οι κυβερνώντες αναμένουν κατ' αρχήν τη σημερινή τοποθέτηση του Eurogroup επί του αιτήματος για παράταση ολίγων ημερών στο προγραμμα, ώστε να ολοκληρωθεί η προσφυγή στις κάλπες. Δεν ειναι ουτε αισιόδοξοι, ουτε απαισιόδοξοι, αλλα εαν λάβουν παράταση τοτε ειναι βέβαιη η απρόσκοπτη και συνεχής στηριξη του τραπεζικού συστήματος απο την ΕΚΤ.
Κλείσιμο

Το δεύτερο που περιμένουν είναι αυτό ακριβώς: τη στάση της ΕΚΤ, στην περίπτωση που το Eurogroup δεν δώσει παράταση. Εάν μέχρι το πρωί της Κυριακής, ή και στη σημερινή συνάντηση του Μάριο Ντράγκι με τους κυρίους Δραγασάκη και Τσακαλώτο διαβεβαιώνουν για τη στήριξη, τότε αυτό θα ερμηνευτεί ως πίεση προς τους εταίρους να αναζητήσουν μια νέα λύση, αποδεκτή από την Αθήνα. Εάν όχι, τότε οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι θα οδηγηθούμε σε μετωπική ρήξη με την ευρωζώνη, πιθανόν ανεξέλεγκτη με ό,τι σημάνει αυτό.

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη λένε ότι εάν επικρατήσει το ΝΑΙ τότε η κυβέρνηση θα πάει σε εκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν απίθανη μια τέτοια έκβαση. Στην περίπτωση του ΟΧΙ τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει μια νέα διαπραγμάτευση με άλλους όρους.
Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι καθαρό και ως προς τη νέα διαπραγμάτευση: Η ελληνική πλευρά θα δεχθεί λύση μόνο με συγκεκριμένη, δεσμευτική ρύθμιση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο. Ακόμα και το πακέτο των 47 σελίδων εάν δεν συνοδευτεί απο τους δύο αυτούς όρους δεν θα ισχύει ως πρόταση συμβιβασμού από την ελληνική πλευρά, λένε από την κυβέρνηση.
Παντώς αποφεύγουν να εκφράσουν προσδοκίες, θεωρώντας οτι οι Ευρωπαίοι είναι πολύ σκληροί για να κάνουν υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση ο πρωθυπουργός για το δημοψήφισμα την πήρε στις Βρυξέλλες μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ και τον Ολάντ το πρωί της Παρασκευής, όταν διαπίστωσε ότι οι ηγέτες δεν πρόκειται να παρέμβουν για να του δώσουν βιώσιμη λύση, αλλά θέλουν να τον αφήσουν να συρθεί στην αποδοχή της πρότασης των θεσμών, χωρίς καν ρύθμιση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης