Σακελλαρίδης: Τα νέα μέτρα θα αναδιανείμουν τα βάρη

Σακελλαρίδης: Τα νέα μέτρα θα αναδιανείμουν τα βάρη

Δεν θα έχουν, όμως, οριζόντιο χαρακτήρα - Παραμένουν οι κόκκινες γραμμές για εργασιακά και συνταξιοδοτικό - Δεν μιλάμε για μείωση συντάξεων - Το καλύτερο θα είναι για εμάς να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν - Δεν βάζουμε εμφατικά το θέμα του χρέους για να κλείσει η διαπραγμάτευση

Σακελλαρίδης: Τα νέα μέτρα θα αναδιανείμουν τα βάρη
Έρχονται δημοσιονομικά μέτρα, που όμως θα κατανεμηθούν δίκαια, δεν θα ειναι οριζόντια και το ύψος τους δεν εχει καμία σχέση με ποσά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες (ακόμα και για 14 δισ. ευρώ), δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαριδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Πέμπτης.



«Όσα μέτρα ληφθούν, ο χαρακτήρας δεν θα είναι οριζόντιος, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη του ελληνικού λαού και ειδικά για όσους έχουν επιβαρυνθεί τα τελευταία πέντε χρόνια» τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για υπογραφή νέου μνημονίου, ούτε για νέα λιτότητα.

Παράλληλα, ο κ. Σακελλαρίδης διαβεβαίωσε οτι οι κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και  ασφαλιστικό παραμένουν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, ενώ θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Κλείσιμο

Ο εκπρόσωπος τήρησε στάση "ζέστης - κρύου" απέναντι στους δανειστές: Από τη μία σχεδόν προεξόφλησε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει τη δόση προς το ΔΝΤ στς 12 Μαΐου και δεν θα εξαρτήσει την πληρωμή αυτή από την απόφαση του  Eurogroup στις 11 Μαΐου.

Από την άλλη, άφησε και πάλι ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση, τουναντίον στηριζεται σε αυτή και την έχει σύμμαχο.

Πάντως, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναμένει από το συγκεκριμένο Eurogroup επιβεβαίωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις. «Το καλύτερο για εμάς είναι να υπάρξει μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Αν στις 11 Μαΐου μπορεί να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ στο πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει, για εμάς αυτό θα είναι βέλτιστο» πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει θετική δήλωση στο Eurogroup και, συνεπακόλουθα, εάν η Ελλάδα σκέφεται να μην πληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «βασική υποχρέωση και θέση της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό».

Ο κ. Σακελλαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα οτι η συμφωνία με τους δανειστές θα ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά ζήτησε να περιμένουν όλοι -ακόμα και οι βουλευτές όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας, που επιμένουν στη ρήξη- να δουν το τελικό κείμενο.

Κόκκινες γραμμές
«Τα εργασιακά αποτελούν βασική κόκκινη γραμμή όχι από πείσμα ή πολιτική εμμονή, αλλά επειδή γνωρίζουμε ποια είναι η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα. Ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναφέρθηκε σε αυτά στην κοινή δήλωση» συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η θέση μας είναι ίδια, όπως έχει διατυπωθεί... Δεν μιλάμε για μείωση συντάξεων, αυτό ακριβώς περιγράφεται για την κοινή δήλωση».

Τόνισε ότι «δεν ζούμε σε γυάλινο πύργο, ξέρουμε τις κόκκινες γραμμές που τίθενται από την κοινωνία, έχουμε επίγνωση της κοινωνικής κατάστασης, δεν θα υπάρξουν μειώσεις».

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει μετά τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα είναι καλύτερο από αυτό που υπολογίζεται απο τους θεσμούς.

Έστειλε, επίσης, το μήνυμα ότι δεν μπορεί να υπάρχει η προσμονή από την πλευρά των θεσμών ότι, για να περάσει η συμφωνία, να κάνει σε όλα πίσω η κυβέρνηση. «Πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις» σημείωσε.

Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, παραδέχθηκε ότι «δεν το βάζουμε εμφατικά, για να κλείσει η διαπραγμάτευση. Για να προχωρήσουν τα πράγματα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση σε ένα τόσο κομβικό ζήτημα -το αφήνουμε για αργότερα».

«Άδειασμα» στην Σακελλαρίου
Υπάρχει θέμα με στελέχη του Δημοσίου, που εμπλέκονται σε δικαστικές υποθέσεις, όπως με την επικεφαλής του ΤΧΣ κυρία Σακελλαρίου, που κατηγορείται στο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παραδέχθηκε ο κ. Σακελλαρίδης, προαναγγέλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες, χωρίς όμως να υπάρξει πρόβλημα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, όπως είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ιδιαίτερα αμήχανος με τη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς εμπλέκονται κι άλλα στελέχη, για τα οποία προφανώς και οφείλει να πάρει πολιτικές αποφάσεις.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης