«Επικίνδυνη αποστολή» Δραγασάκη - Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη για ρευστό

«Επικίνδυνη αποστολή» Δραγασάκη - Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη για ρευστό

Το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης: Ρευστότητα από την ΕΚΤ ή πιστωτικό γεγονός - θα ζητήσουμε άνοιγμα της κάνουλας από την ΕΚΤ, έναντι των προσπαθειών της Αθήνας για συμφωνία

«Επικίνδυνη αποστολή» Δραγασάκη - Τσακαλώτου στη Φρανκφούρτη για ρευστό
Η οριακή κατάσταση της ελληνικής οικονομία με την ασφυξία, που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας, επιταχύνει τις εξελίξεις και οδηγεί την κυβέρνηση να ζητήσει ξεκαθάρισμα της κατάστασης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μεταβαίνει σήμερα στην Φραγκφούρτη, προκειμένου να συναντηθεί με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι από τον οποίο θα ζητήσει να αποκατασταθεί η παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι σε διαφορετική περίπτωση και με δεδομένο ότι τα χρήματα στην Αθήνα τελειώνουν, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τον Μάιο τους πιστωτές της, άρα οδηγούμαστε σε πιστωτικό γεγονός.

Ο κ. Δραγασάκης θα ξεκαθαρίσει ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι  να υπάρξει συμφωνία με υποχωρήσεις φυσικά από την πλευρά της Αθήνας και θα επικαλεστεί τη σαφή πρόοδο των τελευταίων ημερών, με την αλλαγή στάσης της ελληνικής πλευράς σε αρκετά θέματα, σε σχέση με την προ εβδομάδων κατάσταση. Θα διαβεβαιώσει δε ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι η σύγκλιση και όχι η ρήξη, άρα δεν πρέπει οι εταίροι να πιέσουν άλλο την ελληνική πλευρά γιατί τότε δεν έχει νόημα η προσπάθεια που γίνεται τώρα στις διαπραγματεύσεις.

Κλείσιμο
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση είναι δυσαρεστημένη με τη στάση της ΕΚΤ και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε τον κ. Ντράγκι ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή του ότι με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου θα αποκατασταθεί αμέσως η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Η δραματική προειδοποίηση προς τους εταίρους και δανειστές είναι το τελευταίο χαρτί της κυβέρνησης, πλην την πλήρη ασφυξία της οικονομίας: Εάν η ΕΚΤ δεν αυξήσει, στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, το όριο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που μπορούν να κρατούν οι ελληνικές τράπεζες από τα 9 δις που είναι σήμερα στο όριο των 15 δις που ίσχυε μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου – και μειώθηκε αιφνιδιαστικά με απόφαση της κεντρικής τράπεζας – τα χρήματα δεν επαρκούν για τις ανάγκες του δημοσίου. 

Θα πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση του εσωτερικού δανεισμού, με ό,τι σημαίνει αυτό, αλλά είναι απολύτως αναγκαίο πλέον για την κάλυψη των αναγκών του Μαΐου. Ουσιαστικά δεν ζητά χρήματα δηλαδή από την ΕΚΤ, παρά μόνον έμμεση στήριξη, με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται εν πολλοίς από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης της ΕΚΤ (τον ELA), την ομαλή συνέχιση του οποίου θα ζητήσει επίσης ο κ. Δραγασάκης.

Ενδιαφέρον έχει ότι τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης θα συνοδεύει ο συντονιστής της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους Ευκλείδης Τσακαλώτος και όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος θα μεταβεί στο μεταξύ σε Παρίσι και Βρυξέλλες (για συναντήσεις με Μισέλ Σαπέν και Πιέρ Μοσκοβισί).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης