Δύο νεκροί από τον μεγάλο σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω

Δύο νεκροί από τον μεγάλο σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω

Αρκετοί οι τραυματίες - Ταρακουνήθηκε το νοτιοανατολικό Αιγαίο - Ο σεισμός έβγαλε τους κατοίκους στους δρόμους - Τεράστιες ζημιές σε κτήρια στην Κω - Ακολούθησε δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ - Καθησυχαστικός ο Τσελέντης

Δύο νεκροί από τον μεγάλο σεισμό 6,4 Ρίχτερ στην Κω
Τραγικός ήταν ο απολογισμός της ισχυρής σεισμικής δόνησης των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 1:31 τα ξημερώματα μεταξύ της Κω και της Αλικαρνασσού. 

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κω από τον σεισμό, πληροφορία που επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Κυρίτσης, ενώ αρκετοί είναι οι τραυματίες σύμφωνα με μαρτυρίες.

Κλείσιμο


 Ο σεισμός ταρακούνησε όλα τα Δωδεκάνησ
α, αλλά και βορειότερα τη Σάμο.



 Η ένταση του σεισμού τρομοκράτησε τους κατοίκους των νησιών με αρκετούς να βγαίνουν στους δρόμους υπό τον φόβο ισχυρών μετασεισμών, ενώ προκάλεσε και ζημιές σε κτήρια και σπίτια στο νησί της Κω. Ο σεισμός προκάλεσε την πτώση της οροφής μπαρ με αποτέλεσμα αρκετά άτομα να τραυματιστούν. 



 Μάλιστα, η θάλασσα «φούσκωσε» και πλημμύρισε την προκυμαία του νησιού. Σοβαρές ζημιές, λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης έχει υποστεί το λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.





Κατέρρευσε το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαράκια καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το Νοσοκομείο. Δεκάδες είναι και τα σπίτια και τα καταστήματα που έχουν υποστεί καταστροφές.





 Να σημειωθεί ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των ιατρών του νησιού της Κω.

Στην Κω μεταβαίνει εσπευσμένα κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ. και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης στην απάντηση για το αν ο ισχυρός σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος και αν υπάρχει κίνδυνος για ισχυρότερη δόνηση.

«Παρακολουθούμε με λεπτομέρεια το φαινόμενο, φαίνεται να είναι διεργεμένος ευρύτερα ο χώρος στην περιοχή, κατά δική μου εκτίμηση και κατά μεγάλη πιθανότητα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», είπε ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρχει μία πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

«Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία με μεγάλους μετασεισμούς για εβδομάδες», επισήμανε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν ότι για αρκετές εβδομάδες θα έχουν τον Εγκέλαδο στη γειτονιά τους».



Στην Κω μεταβαίνει εκτάκτως από τη Μυτιλήνη με αεροσκάφος C-130 και o υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Σαντορινιός τόνισε ότι σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που του έχει δοθεί, υπάρχουν αρκετοί ελαφρά τραυματίες και σοβαρές ζημιές σε αρκετά κτίρια.

Στο νησί, πρόσθεσε, μεταβαίνει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ για τη μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο.






Πηγή φώτο: kosnews24.gr
 

Το επίκεντρο τού σεισμού ήταν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ.

Ακολούθησε μετά από επτά λεπτά δεύτερος σεισμός 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6 - 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από την Αλικαρνασσό στα παράλια της Τουρκίας με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γείτονος χώρας.

Δείτε βίντεο από την Αλικαρνασσό:

















Πηγή φώτο: aegeanews.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης