PROTOTHEMA

Ελλάδα

Τι γνωρίζει η Αστυνομία για τους τέσσερις δράστες που αναζητούνται

Από το αντάρτικο πόλης ως την ρωσική μαφία ψάχνουν τους ληστές των θυρίδων

Από το αντάρτικο πόλης ως την ρωσική μαφία ψάχνουν τους ληστές των θυρίδων

Εξετάζουν το υλικό από τις κάμερες της τράπεζας για να εντοπίσουν κινήσεις και στοιχεία που ίσως τους προδώσουν - Βέβαιη η ΕΛΑΣ πως είναι η ίδιοι που λήστεψαν την τράπεζα στους Αμπελόκηπους τον περασμένο Αύγουστο

Σε σκοτεινό λαβύρινθο της παρανομίας που αγγίζει ακόμα και τις παρυφές του αντάρτικου πόλης, περνά από υπόγεια κανάλια σκληρών ποινικών με ειδικότητα σε τέτοια χτυπήματα που πρόσφατα αποφυλακίστηκαν ή βγήκαν με άδεια από τα σωφρονιστικά καταστήματα και καταλήγει στα παρακλάδια της ρωσικής μαφίας, ψάχνει η Αστυνομία την ομάδα που έστησε και εκτέλεσε την κινηματογραφική ληστεία στο υποκατάστημα τράπεζας του Πειραιά.  


Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας θεωρούν βέβαιο ότι το “κουαρτέτο” με τις μάσκες σιλικόνης και τα “σπαστά” ελληνικά που ξάφρισε 50 από τις 200 θυρίδες του υποκαταστήματος της λεωφόρου Χατζηκυριακού είναι το ίδιο με την ομάδα που
λήστεψε την τράπεζα στους Αμπελόκηπους τον περασμένο Αύγουστο. Σε πρώτη φάση εξετάζουν τα βίντεο από το υποκατάστημα που δείχνουν τις κινήσεις των ληστών στις περίπου τρεις ώρες που βρίσκονταν και κινούνταν στο χώρο σε μια προσπάθεια να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους ενώ από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας αναζητούν το δρομολόγιο διαφυγής. Αν καταφέρουν να βρουν πώς ξέφυγαν τότε ίσως και εντοπίσουν κάποιες από τις καβάντζες τους.

Σύμφωνα με τα πρώτα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και τα όσα έχουν οι αστυνομικοί στα χέρια τους από την πρώτη ληστεία στους Αμπελόκηπους, προκύπτει ότι οι δράστες είναι αλλοδαποί ηλικίας από 40 – 45 ετών, σεσημασμένοι με ειδίκευση στις διαρρήξεις και τις παραβιάσεις χρηματοκιβωτίων. Το γεγονός ότι ξαναχτύπησαν μετά από οκτώμισι μήνες δείχνει ότι κινούνται προσεκτικά και προετοιμάζουν με κάθε λεπτομέρεια τις ενέργειες τους για να ελαχιστοποιήσουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας. 

Παράλληλα, οι αστυνομικοί παίρνουν καταθέσεις από τους πέντε υπαλλήλους και τους τρεις πελάτες ζητώντας να τους δώσουν απαντήσεις σε λεπτομέρειες προκειμένου να “κουμπώσουν” τις δύο υποθέσεις του Πειραιά και των Αμπελοκήπων και να βρουν στοιχεία που θα “λύσουν” την υπόθεση. Είναι δεδομένο ότι στις καταθέσεις τους οι όμηροι λένε πως οι δύο από αυτούς μιλούσαν ελληνικά αλλά με βαριά ξενική προφορά που παραπέμπει σε χώρες από άτομα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι προέρχονται από αυτές τις χώρες αφού εξετάζεται το ενδεχόμενο να προσποιήθηκαν ότι είναι ξένοι για να θολώσουν τα νερά. Ωστόσο, έχει ζητηθεί βοήθεια και από το εξωτερικό για παρακλάδια της ρωσικής μαφίας που ειδικεύονται σε τέτοιου είδους ληστείες με ομηρία υπαλλήλων και πολιτών και επίθεση σε τραπεζικές θυρίδες. 

Την ίδια ώρα ένα δεύτερο ενδεχόμενο – που όμως συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες - είναι  να έχει γίνει σύμπραξη ποινικών – αντιεξουσιαστών και για την ενίσχυση του λεγόμενου “επαναστατικού ταμείου”. Για το λόγο αυτό “ξεσκονίζονται” οι αποφυλακίσεις και οι άδειες ποινικών το τελευταίο διάστημα ενώ παράλληλα προσπαθούν να εντοπίσουν άτομα που είναι μετρ σε τέτοιου είδους διαρρήξεις και επιθέσεις έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν τα πρόσωπα αυτά είχαν άλλοθι τη συγκεκριμένη ημέρα. Σε αυτό, θα βοηθήσει πολύ και η ανεύρεση του dna στο χώρο της επίθεσης κάτι όμως που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο...

Η ληστεία στους Αμπελόκηπους 
Το χτύπημα στο υποκατάστημα των Αμπελοκήπων τον περασμένο Αύγουστο είχε κάποια πρωτόγνωρα στοιχεία. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ληστές τραπεζών χρησιμοποίησαν επαγγελματικές μάσκες σιλικόνης που κατασκευάζονται σε ειδικά εργαστήρια για κινηματογραφικές παραγωγές. Full face προσωπεία φτιαγμένα από λεπτό στρώμα σιλικόνης και αποτελούν τα ειδικά εφέ, ακριβών ταινιών του παγκόσμιου blockbuster όπως για παράδειγμα αυτές που  χρησιμοποιούνται σε κάθε παραγωγή των ταινιών “Mission Impossible”. Οι πληροφορίες λένε πως τέτοιες μάσκες βρίσκονται εξαιρετικά σπάνια στην Ελλάδα, έρχονται συνήθως από το εξωτερικό και η τιμή τους αγγίζει τα 700 ευρώ. 

Η ανάλυση από τα βίντεο έδωσε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες για τις ενέργειες των ληστών. Προέκυψε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν σκοπίμως αλλοιώσει τον σωματότυπο τους με προφανή σκοπό να παραπλανήσουν τους διώκτες τους. Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί για τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ  το καρώ μακρυμάνικο πουκάμισο που φορούσε ο υπαρχηγός της ομάδας σε αντίθεση με τον αρχηγό με γκρι κοντομάνικο t-shirt. Θεωρείται δε σίγουρο ότι παρά τις υψηλές θερμοκρασίες του Αυγούστου, ο ληστής επέλεξε αυτό το ρούχο, για να καλύψει κάποια σημάδια ή τατουάζ στα χέρια που θα αποκάλυπταν την ταυτότητα του.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

εξυπνάκιας21/04/201713:48

Χτύπησαν τις θυρίδες ενώ δεν άγγιξαν τα λεφτά των ταμείων και του χρηματοκιβωτίου. Προτίμησαν μία δουλειά τριών ωρών αντί αυτής των τριών λεπτών. Διάλεξαν το αβέβαιο αποτέλεσμα αντί του σίγουρου. Ήξεραν ότι δεν θα ειδοποιηθεί η αστυνομία; Ήξεραν ότι στις θυρίδες υπήρχαν πολλά λεφτά και αντικείμενα μεγάλης αξίας; Είπαν, δεν θέλουμε τα λεφτά των καταθετών αλλά της τράπεζας...

Απάντηση
Epwnvmus21/04/201713:15

ΤΡΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΩΡΕΣ ηταν μεσα στην τράπεζα! Ειναι αδιανόητο να μην πήρε κανεις κ πουθενα ειδηση του τι γινόταν εκει μεσα. Απίστευτο πραγματικα.

Απάντηση
Καλλιθέα21/04/201713:07

Λέρες απ'την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Απάντηση
Χρόνης21/04/201712:39

Ο ξάδερφος του Άκη , ο Ζήγρας , είχε περιγράψει τις αθρόες ελληνοποιήσεις των κατοίκων του Καυκάσου , που μας ήρθαν ως Πόντιοι ομογενείς.Αλλά επειδή αυτά σχετίζονται με την νοθεία στις εκλογές του 2000 αποσιωπήθηκαν από το αριστερό δημοσιογραφικό κατεστημένο.Γι'αυτούς νοθείες έκανε μόνον η δεξιά.Τώρα όλοι αυτοί συνεισφέρουν μαζί με τους αλβανούς στην βαριά εγκληματικότητα.Επειδή ως χώρα της Ε.Ε δεν μπορούμε να επαναφέρουμε την θανατική ποινή, πρέπει σιωπηρά να υποδειχθεί στους αστυνομικούς να εκτελούν τους ένοπλους εγκληματίες.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία