Οργή για την τετραπληγική που πέθανε αφού της έκοψαν το ρεύμα - Τι απαντά η ΔΕΗ

Οργή για την τετραπληγική που πέθανε αφού της έκοψαν το ρεύμα - Τι απαντά η ΔΕΗ

Δικαστικά θα κινηθούν οι γιοι της άτυχης γυναίκας - Τι απαντά, μέσω ανακοίνωσης, η ΔΕΗ: «Δεν είχε δηλωθεί ως ευάλωτος καταναλωτής, δεν ξέραμε για τη μηχανική υποστήριξη»  - Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Οργή για την τετραπληγική που πέθανε αφού της έκοψαν το ρεύμα - Τι απαντά η ΔΕΗ
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση ότι μία 56χρονη γυναίκα στα Χανιά έχασε το μεσημέρι της Τετάρτης την ζωή της, επειδή η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα.



Κλείσιμο
Η άτυχη γυναίκα εδώ και 15 χρόνια ήταν τετραπληγική και υποστηριζόταν μηχανικά. Όταν της έκοψαν το ρεύμα στο σπίτι της εξαιτίας χρεών, τα μηχανήματα που την στήριζαν στην ζωή σταμάτησαν να δουλεύουν με αποτέλεσμα λίγο μετά να αφήσει την τελευταία της πνοή. 



Οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας, μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Σκάι, καταγγέλλουν ότι «η ΔΕΗ το ήξερε από το 2007». Φορτισμένος ο γιος της λέει στην κάμερα: Ήξεραν!. Όταν γινόταν διακοπή ρεύματος μας έφερναν γεννήτρια. Θέλω να μάθω ποιος έδωσε την εντολή. Θα κινηθούμε νομικά και θα φτάσουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Είναι δυνατόν να μην υπήρξε, έστω και μια ημέρα πριν, κάποια ειδοποίηση;». 



Με ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, τονίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλωτής «ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης» για τους οποίους όπως επισημαίνεται «η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας». 

«Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα», σημειώνει ακόμα.



Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ:
«Σχετικά με τις σημερινές αναφορές σε διαδικτυακές σελίδες για διακοπή ηλεκτροδότησης οικίας καταναλωτή στα Χανιά Κρήτης λόγω οφειλής, κατόπιν σχετικής εντολής της ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουμε να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Ύστερα από σχετικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή που είναι καταχωρημένα στο μηχανογραφικό μας σύστημα, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε δηλώθηκε και συνεπώς ουδέποτε υπήρξε ενταγμένος στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και ιδιαίτερα στην κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, για τους οποίους η Επιχείρηση, δεν προβαίνει σε διακοπή ηλεκτροδότησης της οικίας τους λόγω οφειλής, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνον κατά τους μήνες που προστάζουν οι σχετικοί κώδικες της πολιτείας.

Ως εκ τούτου, η Επιχείρηση δεν ήταν και δεν θα μπορούσε να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο συγκεκριμένος καταναλώτης ήταν μηχανικά υποστηριζόμενος, ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζουμε  ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση  των ευπαθών καταναλωτών, για την ένταξη στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών απαιτείται μια απλή αίτηση, η οποία μπορεί να υποβληθεί και τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης πελατών της ΔΕΗ, 11770».

Πριν από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις 14 Μαρτίου του 2014, η 56χρονη είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει την σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρώσει για τη θεραπεία της...

Η επιστολή της γυναίκας

"Είμαι άτομο με τετραπληγία 20 χρόνια και είμαι στο κρεβάτι κι έχω μηχανική υποστήριξη από τον Ιανουάριο του 2003. Τον υπολογιστή τον χειρίζομαι με μια κάμερα υπέρυθρων.

Εχω μια αρρώστια που λέγεται Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση (A.L.S.). Γεννήθηκα 30 Οκτωβρίου 1958.
Ολη τη ζωή μου ασχολούμουν με τη γεωργία, έκτος από 1,5 χρόνο που άνοιξα ένα ανθοπωλείο για να πουλάω τα φυτά που καλλιεργούσα μόνη μου για να μην τα παίρνουν οι έμποροι για κομμάτι ψωμί. Είχα βλέπετε 3 αγόρια να μεγαλώσω.

Βρήκα ένα μαγαζάκι 15 τ.μ. και έναν λογιστή. Του έδωσα την ταυτότητά μου και του ανέθεσα να μου βγάλει την άδεια γιατί εγώ ήμουν άσχετη πού έπρεπε να πάω και τι να κάνω. Κάποια στιγμή μου λέει χρειάζομαι 10.000 δραχμές για να βγει η άδεια. Μιλάμε για το Ιούνιο του 1992. Δεν μου είπε ότι ήταν απαραίτητο να γραφτώ στο Ταμείο Εμπόρων. Ανοιξα το ανθοπωλείο, νόμιζα ότι ήμουν εντάξει με τις υποχρεώσεις μου με το κράτος. Εκοβα αποδείξεις, 8% Φ.Π.Α. και 3% υπέρ Ο.Γ.Α. στο παραγωγικό τιμολόγιο και μετά στην ταμειακή μηχανή 8% Φ.Π.Α. Δεν με ενόχλησε κανείς.

Τον Νοέμβριο του 1993 άρχισα να χάνω την ισορροπία μου και να πέφτω κάτω αδικαιολόγητα. Τον Δεκέμβριο του 1993 νοσηλεύτηκα στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Στο ανθοπωλείο ήταν ο μεγάλος μου γιος, τότε 17 χρόνων παιδί και συντηρούσε τα δύο μικρά και έμενα. Τότε μου έφτιαξαν τα χαρτιά οι γιατροί “να τα καταθέσουν στο ταμείο σου” μου είπαν». Η γυναίκα, μην γνωρίζοντας τον τρόπο αδειοδότησης ενός καταστήματος και τον τρόπο με τον οποίο κλείνει, ανέθεσε την εργασία στον λογιστή της που όμως πέθανε μετά από λίγο αφήνοντας, όπως φάνηκε, πολλά θέματα ανοικτά, όπως εξηγεί και στη συνέχεια της επιστολής της.

Παρέμβαση εισαγγελέα ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γιώργου Σταθάκη

Το ζήτημα έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις, αφού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για την οικογένεια της 56χρονης, δήλωσε σε έντονο ύφος πως θεωρεί "αυτονόητη την εισαγγελική παρέμβαση".

Συγκεκριμένα η ανακοίνωσή του αναφέρει: "Σήμερα στα Χανιά θρηνούμε το χαμό μιας συμπολίτισσας μας, που παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και με τη στήριξη της οικογένειάς της για να τα ξεπεράσει. "Αδικαιολόγητη, απαράδεκτη κι απάνθρωπη η απόφαση της ιδιωτικοποιούμενης ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα" Απέναντί της είχε να αντιπαλέψει όχι μόνο την αδιαφορία και τη γραφειοκρατία φορέων όπως η ΔΕΗ ή ο ΟΓΑ, αλλά κυρίως την ανάλγητη αντίληψη ότι οι ζωές όλων μας είναι ασήμαντες και αναλώσιμες μπροστά στους στόχους ενός παράλογου, αναποτελεσματικού και τελικά καταστροφικού οικονομικού προγράμματος.

Δυστυχώς, με μια αδικαιολόγητη κι εντελώς απαράδεκτη και απάνθρωπη απόφαση η ιδιωτικοποιούμενη ΔΕΗ διέκοψε την ηλεκτροδότηση του σπιτιού της και συνακόλουθα τη μηχανική υποστήριξη που την κρατούσε στη ζωή.

Θεωρώντας την εισαγγελική παρέμβαση αυτονόητη, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσας.” 

Πηγή,φωτογραφίες:GOODnet.gr   
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης