Υδάτινος κόσμος... η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα επηρεάσει 150 εκατ. ανθρώπους έως το 2100

Υδάτινος κόσμος... η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα επηρεάσει 150 εκατ. ανθρώπους έως το 2100

Πάνω από 1,5 μέτρο θα ανέβουν οι θάλασσες, διπλάσιο μέγεθος από τους υπολογισμούς του 2014 - Η αποκόλληση του μεγάλου παγόβουνου στην Ανταρκτική δυσκόλεψε σημαντικά την κατάσταση

Υδάτινος κόσμος... η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα επηρεάσει 150 εκατ. ανθρώπους έως το 2100
Άκρως ανησυχητικά μηνύματα για το αμέσως επόμενο διάστημα και τις επόμενες γενιές, προκύπτουν από τις τελευταίες μελέτες των περιβαλλοντολόγων, οι οποίοι δίνουν καθημερινή μάχη με τις ραγδαίες, όπως φαίνεται, αλλαγές στο κλίμα, προσαρμόζοντας τις ανακοινώσεις τους πάντα προς το χειρότερο σενάριο. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη, το σενάριο ενός... υδάτινου κόσμου δεν αποτελεί απλώς μία θεωρία, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα πολύ πιο σύντομα απ' ότι έχει προβλεφθεί. Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, η άνοδος στη στάθμη των ωκεανών αναμένεται να επηρεάσει πάνω από 150 εκατ. ανθρώπους, οι οποίοι κατοικούν σε παράκτιες περιοχές και εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, θα αναγκαστούν να μετοικήσουν.

Η εικόνα, λοιπόν, του Κέβιν Κόστνερ να διασχίζει την απέραντη θάλασσα σε μία μελλοντική εποχή, επιβιώνοντας πάνω στο νερό με τα ελάχιστα που είχε στη διάθεσή του και όντας προσαρμοσμένος (αναπτύσσοντας βράγχια) στη νέα πραγματικότητα, ενδεχομένως να είναι επιστημονική φαντασία, αλλά ένα πιθανό ενδεχόμενο.



Η ειρωνεία είναι ότι την έρευνα για τις ραγδαίες επιπτώσεις του κλίματος στον πλανήτη και κατ' επέκταση στις ανθρώπινες κοινωνίες, διεξήχθη από Αμερικανούς επιστήμονες, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, είναι η μοναδική χώρα που δεν ενέκρινε τη Συμφωνία για το Κλίμα του Παρισιού.
Κλείσιμο

Όπως αναφέρεται στην έκθεση των Αμερικανών, η στάθμη των υδάτων είναι πιθανό να ανέβει κατά 1,5 μέτρο μέχρι το 2100, μία αύξηση διπλάσια από εκείνη που είχε προβλεφθεί από παλαιότερη έρευνα, το 2014. Η τελευταία έρευνα, ωστόσο, υπογράφεται από επιστήμονες πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων. Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, η έκθεση του 2014 δεν είχε λάβει υπόψιν της την αποκόλληση του μεγάλου παγόβουνου από την Ανταρκτική και την κατάρρευση που αναμένεται να επέλθει σε εξίσου μεγάλα κομμάτια στον παγετώνα.



Ερευνητές από κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Ράντγκερς, το Πρίνσεστον και άλλα, έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να μελετήσουν τις αλλαγές στο κλίμα και να προβλέψουν τις συνέπειες τόσο σε μέγεθος, όσο και σε βάθος χρόνου.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης