Σόιμπλε για Ελλάδα: Δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν και ζητούν εγγυήσεις

Σόιμπλε για Ελλάδα: Δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν και ζητούν εγγυήσεις

«Η Μέρκελ ήθελε το ΔΝΤ» είπε για τα προγράμματα διάσωσης - Εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα - Τι ανέφερε για Σαμαρά, Βενιζέλο και Grexit

Σόιμπλε για Ελλάδα: Δεν μπορείς να ζητάς δάνεια και μετά να βρίζεις αυτούς που στα δίνουν και ζητούν εγγυήσεις
Στην τελευταία του συνέντευξη ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μίλησε για όλα όσα έγιναν στις διαπραγματεύσεις κατά την περίοδο της κρίσης, αλλά και για την επόμενη μέρα της Ελλάδας, στην εκπομπή «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά, ο κ. Σόιμπλε αρχικά σχολίασε πως «είναι δύσκολο να απαντηθεί γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα. Μετά την χρηματοπιστωτική κρίση και τη Lehman Brothers, οι αγορές ανακάλυψαν πόσο εύθραυστη είναι η δομή της νομισματικής ένωσης». Και συνέχισε, παραδεχόμενος πως «μία Νομισματική Ένωση με κράτη-μέλη που έχουν διαφορετική ανταγωνιστικότητα, δημιουργεί και προβλήματα».

«Όταν ζητάτε δάνεια από τους άλλους, δεν μπορείτε να τους υβρίζετε επειδή σας δίνουν δάνεια και βάζουν εγγυήσεις» σχολίασε ακόμη, απαντώντας στις αντιδράσεις των Ελλήνων για τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στη χώρα. «Όποιος αναζητεί τα αίτια των προβλημάτων στους άλλους, δεν οδηγείται κατά κανόνα σε καλά αποτελέσματα».

Κλείσιμο
Για την εμπλοκή του ΔΝΤ στην προσπάθεια επίλυσης του ελληνικού ζητήματος, ο κ. Σόιμπλε απάντησε πως ο ίδιος πίστευε ότι «το πρόβλημα της νομισματικής ένωσης έπρεπε να το λύσουν οι Ευρωπαίοι. Η καγκελάριος Μέρκελ ήθελε και το ΔΝΤ, για να αποκτήσει περισσότερη αξιοπιστία το πρόγραμμα διάσωσης. Στο τέλος, μια χαρά τα βολέψαμε. Παρά τις όποιες δυσκολίες, καταφέραμε να διατηρήσουμε το ευρώ σταθερό».

Ο τέως, πλέον, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, και νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, είπε ότι δεν ήταν μόνο δική του άποψη, αλλά και πολλών υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι η Ελλάδα έπρεπε να πάει ένα προσωρινό «time out» από τη νομισματική ένωση και να επανέλθει, όταν θα ανακτούσε την ανταγωνιστικότητά της, με την αλληλεγγύη της ΕΕ.

«Ο Βενιζέλος αρνήθηκε το time out από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη» είπε ο κ. Σόιμπλε. «Ήταν απόφαση των Ελλήνων».

Αναφερόμενος, δε, στην περίοδο Σαμαρά, αναγνώρισε ότι στην τελευταία χρονιά (2014) της κυβέρνησης ΝΔ, η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα και είχε πετύχει την έξοδό της στις αγορές. Όπως όμως προσέθεσε με νόημα, «τότε ο Σαμαράς είπε ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα στις μεταρρυθμίσεις του».

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι, όταν ακόμη ο πρώτος ήταν στην αντιπολίτευση και είχαν συναντηθεί, προ των εκλογών, του είχε ευχηθεί να μην τις κερδίσει, γιατί δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Όπως ανέφερε, σέβεται απόλυτα το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να υλοποιήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, αλλά, όταν δεν το κατάφερε, έκανε εκλογές και προχώρησε στις μεταρρυθμίσεις.

Εκτίμησε ακόμη ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα, η οποία θα αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης