Τσακαλώτος: Βρέθηκε λύση για τις τράπεζες - Ανάπτυξη 2% το 2017

Τσακαλώτος: Βρέθηκε λύση για τις τράπεζες - Ανάπτυξη 2% το 2017

ΔΝΤ για τα stress tests: «Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα» - «Το πρόβλημα σε δύο χρόνια θα είναι ότι δεν θα μπορούμε να απορροφήσουμε τόσες επενδύσεις που θα έρθουν» υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Τσακαλώτος: Βρέθηκε λύση για τις τράπεζες - Ανάπτυξη 2% το 2017
Ανάπτυξη από φέτος, «βροχή» επενδύσεων από του χρόνου και φοροελαφρύνσεις σε πέντε χρόνια προέβλεψε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Τόνισε όμως και ότι έχει βρεθεί λύση για τις ελληνικές τράπεζες, που ικανοποιεί το ΔΝΤ και πιστοποιεί ότι «είναι σε καλή κατάσταση», ώστε δεν θα χρειαστούν αυξημένη εποπτεία και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Απέκλεισε όμως και κάθε σκέψη να εφαρμοστεί «μοντέλου Κύπρου», για να αγοράζουν οι οφειλέτες τα δάνειά τους στις χαμηλές τιμές που θα πωλούνται στα funds, λέγοντας πως «δεν είναι λογικό», αλλά «το δίκαιο είναι» οι τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, για να πληρώσουν και έτσι να εξυγιανθούν.

Κλείσιμο
Ανάπτυξη 2% και πάνω

Με αφορμή την μετακίνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε ότι πριν από δύο ώρες τον πήρε στο τηλέφωνο ο πρωθυπουργός και του πρότεινε αστειευόμενος να αναλάβει και εκείνος... πρόεδρος στην Βουλή των Ελλήνων.

Για τις επιπτώσεις της υπερφορολόγησης, πάντως, παραδέχτηκε ότι τμήματα του πληθυσμού υποφέρουν, αλλά υποστήριξε πως αυτό θα αντισταθμιστεί από τα αντίμετρα και τις φοροελαφρύνσεις που ψήφισε η κυβέρνηση, έως το 2022.

«Για τη μείωση του αφορολογήτου υπάρχουν ελαφρύνσεις 3,5 δισ. και έτσι θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη» δήλωσε, αναγνωρίζοντας όμως και ότι κάποιος κόσμος θα πιεστεί περαιτέρω.

«Ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, ήμασταν στον πάτο» είπε, αλλά προσέθεσε ότι πάνω από 5.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα έχουν κινηθεί για να μπουν στον εξωδικαστικό.

Στην επισήμανση ότι στοιχεία δείχνουν ήδη πτώση στις πωλήσεις ακόμα και σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως στο ψωμί ή στο γάλα, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι αυτή η γενική εικόνα της οικονομίας, αντιτείνοντας ότι, αντιθέτως, παρατηρείται... αύξηση των λιανικών πωλήσεων.

«Υπάρχει αύξηση στον τομέα της μεταποίησης και της βιομηχανίας» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών και προέβλεψε ανάπτυξη 2% το 2017 και μεγαλύτερη του χρόνου. «Το πρόβλημα στα επόμενα δύο χρόνια είναι ότι θα έχουμε περισσότερες επενδύσεις από όσες μπορούμε να απορροφήσουμε» τόνισε.

Παρά το κλείσιμο επιχειρήσεων και εργοστασίων από πολυεθνικές, υποστήριξε πως «σε όλες τις χώρες υπάρχουν λουκέτα» και ότι «υπάρχουν μερικές επιχειρήσεις που σκέφτονται να έρθουν από την Τουρκία στην Ελλάδα».

Λύση για τις τράπεζες

Η «είδηση» πάντως κρυβόταν στην απάντηση του υπουργού για τις τράπεζες, καθώς προανήγγειλε ότι «μέχρι την Παρασκευή θα βρεθεί η τελική λύση», τα stress tests θα γίνουν όπως σε όλες τις χώρες και ο SSM θα ανακοινώσει λίγο νωρίτερα τα αποτελέσματα  για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε και το ΔΝΤ να βγάλει ανακοίνωση ότι δεν χρειάζεται «αυξημένη εποπτεία» και νέα ανακεφαλαιοποίηση το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. «Δεν υπάρχει κανείς πια, που να αμφισβητεί ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλή κατάσταση» κατέληξε.

Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είναι λογικό» να ζητήσει η κυβέρνηση από τους θεσμούς να περάσει νόμος, για να μπορεί ο οφειλέτης να αγοράζει το δάνειό του στην τιμή που η τράπεζα το πουλάει στα funds. «Αν είσαι κακοπληρωτής, θα πάρεις την τιμή που παίρνει το fund; Το δίκαιο είναι να κυνηγήσουν οι τράπεζες τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που έχουν, αλλά δεν πληρώνουν» και έτσι να μπορέσουν να εξυγιανθούν, όπως είπε.

Για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα νέα μέτρα το 2018, απάντησε ότι εκτιμά πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει όλους τους στόχους, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε λήψη πρόσθετων μέτρων.

ΔΝΤ για τα stress tests

«Αναμένουμε ότι αυτό το ζήτημα θα επιλυθεί ικανοποιητικά, σύντομα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών για το θέμα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης