PROTOTHEMA

Οικονομία

Αναλυτικά τα στοιχεία

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι απολύσεις - Στο ναδίρ η πλήρης απασχόληση

ΕΡΓΑΝΗ: Αυξήθηκαν τον Αύγουστο οι απολύσεις - Στο ναδίρ η πλήρης απασχόληση

Κυριάρχησαν κατά 54,48% οι ευέλικτες προσλήψεις τον Αύγουστο - Βρούτσης: Εδώ και τρία χρόνια με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται η γενιά των 360 ευρώ

Αρνητική εικόνα εμφάνισαν Αύγουστο μήνα -στο peak της τουριστικής περιόδου- οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ διαπιστώνεται αύξηση των προσλήψεων κατά 15.918 άτομα (164.513 προσλήψεις από 148.595 που ήταν πέρσι). Όμως την ίδια στιγμή αυξήθηκαν κατά 14.192 και οι απολύσεις, φτάνοντας φέτος τις 178.915, από 164.723 τον Αύγουστο του 2016. 

Και το μήνα Αύγουστο στις προσλήψεις κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Οι νέες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, που υπογράφηκαν τον Αύγουστο φτάνουν μόλις το 45,52% του συνόλου (74.886). Αυτό σημαίνει ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας καλύπτουν το 54,48% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης τον Αύγουστο ανήλθαν στις 65.955 ή 40,09% και οι προσλήψεις εκ περιτροπής εργασίας έφτασαν τις 23.652 ή 14,39%.
  
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου διατηρείται το θετικό πρόσημο.

Καταγράφηκε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων κατά 248.743 θέσεις εργασίας, αριθμός που είναι υψηλότερος κατά 10.926, συγκριτικά με τις 237.817 που ήταν πέρσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τα στοιχεία του Αυγούστου 2017 της ΕΡΓΑΝΗ, ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζει ότι τα στοιχεία εδώ και τρία χρόνια, με απόλυτη ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι η «ψαλίδα» υπέρ της μερικής απασχόλησης διευρύνεται συνεχώς.

«Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης διευρύνονται και μαζί τους διευρύνεται η γενιά των 360 ευρώ», υποστηρίζει


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Βούρτση:

«Η ΕΡΓΑΝΗ μηνός Αυγούστου 2017, διαψεύδει τους κυβερνητικούς "πανηγυρισμούς" για μείωση της ανεργίας και αύξηση των μισθών.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιβεβαιώνουν ότι η "ασθενική" αποκλιμάκωση της ανεργίας, δεν είναι ούτε ουσιαστική, ούτε συνδυάζεται με βελτίωση των μισθών. Αντίθετα, δημιουργείται μια νέα γενιά φτωχών εργαζομένων των 360 ευρώ, που συνεχώς αυξάνεται.

H αποκλιμάκωση της ανεργίας καθυστερεί και συντελείται με λάθος και επικίνδυνο τρόπο.

Γίνεται με μείωση μισθών, με μερική απασχόληση, με φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και με μείωση του αριθμού των απασχολούμενων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στο 54,48%, ενώ η πλήρης απασχόληση υποχώρησε περαιτέρω στο 45,52%!

Επίδοση χειρότερη και από εκείνη του Ιουλίου 2017.

Την ίδια στιγμή, το ισοζύγιο μηνός Αυγούστου εμφανίζεται αρνητικό (-14.402), επιβεβαιώνοντας ότι η δυναμική της απασχόλησης, το προηγούμενο διάστημα, οφείλεται κατεξοχήν στην εποχικότητα της τουριστικής περιόδου και δεν επιβεβαιώνει, δυστυχώς, σταθερή αύξηση της απασχόλησης.

Επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας να γίνει γρήγορα, με πλήρη απασχόληση, με ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Στόχος που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με την ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, ούτε με την εκδίωξη επενδύσεων»,
καταλήγει η ανακοίνωση του Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας.
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

εργοδοτης14/09/201715:05

ζητουνται ανεργες ή χαμηλόμισθες συριζοπουλες, αβαδιστο εισοδημα - πληρη εχεμυθεια, ευχαριστο περιβαλλον. Λεπτομέρειες κατά τον δοκιμαστικο τρομπονισμο - διαθετω κ ποδηλατοπαρκινγκ.

Απάντηση
Μη μιλάτε μόνο για τον Ιδιωτικό τομέα14/09/201710:22

Είμαι εργοδότης του ιδιωτικού και σας λέω ότι αν έκανα τα μισά απο όσα κάνει το κράτος στους μη μόνιμους υπαλλήλους (αυτοί είναι τα μόνα παιδιά του) θα με είχαν βάλει στη φυλακή. Ρωτήστε όσους είναι με διάφορα ΕΣΠΑ πόσες ώρες δουλεύουν, πόσο παίρνουν και κάθε πότε τα παίρνουν. Γνωρίζω περιπτώσεις απο τον περίγυρο μου ανθρώπων που είναι νέοι επιστήμονες (με κάλο στο μυαλό βέβαια αφού επιμένουν να μένουν Ελλάδα) οι οποίοι απασχολούντια με ΕΣΠΑ όπου παίρνουν 400 ευρώ/μήνα!!!!!! και δουλεύουν 10 και 12 ώρες την ημέρα, αφού οι μόνιμοι καθηγητάδες τους χώνουν και τις δουλειές τους. Φυσικά μ' αρέσει που αυτές τις τακτικές τις συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση η ΑΡΙΣΤΕΡΗ μας κυβέρνηση που τόσο κόπτεται για τον κοσμάκη. Τέτοια κοροιδία αν την κάνει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα θα πάει μέσα, ασε τις ΚΑΤΑΡΕΣ που θα φάει! Φυσικά φταίνε οι νέοι και οι οικογένειες τους που κάθονται εδώ και εξυπηρετούν αυτό το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κράτος.

Απάντηση
Ελπίδα Συριζοπουλου14/09/201709:41

Με Σύριζα κυβερνήση με μόνιμα capital controls,με υπερφορους,με Καρανικες να βρίζουν επενδυτές κτλπ τι περιμένατε προσλήψεις; Απολύσεις,δουλίτσες part time και μισθοί 100,200 κ 300ευρω....Αυτή είναι η αριστερή πραγματικότητα

Απάντηση
Ξένη 14/09/201709:34

Με την αριστερά της προόδου ο μισθός θα καταντήσει κάτι σαν το αντίδωρο, ειναι σαφώς μικρότερος απο το κρατικό επίδομα που μοιράζει ο Τσίπρας στους λαθρομετανάστες.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία