Προβλέπουν υπεραπόδοση για το 2021, ενώ έπεσαν έξω ​σε ό,τι προέβλεπαν πριν 3 μήνες!

Προβλέπουν υπεραπόδοση για το 2021, ενώ έπεσαν έξω ​σε ό,τι προέβλεπαν πριν 3 μήνες!

ΕΛΣΤΑΤ και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «τρολάρουν» τον ΣΥΡΙΖΑ για τα αντίμετρα - Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η οικονομία «σέρνεται» και το 2017, αντί να έχει βγει στην Ανάπτυξη από το 2016

Προβλέπουν υπεραπόδοση για το 2021, ενώ έπεσαν έξω ​σε ό,τι προέβλεπαν πριν 3 μήνες!
Με… ορίζοντα δεκαπενθημέρου κινούνται πλέον οι κυβερνητικές προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και της οικονομίας, καθώς συνεχώς ανατρέπονται ή διαψεύδονται, είτε δυσμενώς είτε ευχάριστα, αλλά αποδεικνύεται πως σπανίως πέφτουν μέσα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πως και το 2017 ξεκίνησε με ύφεση (αντί Ανάπτυξης από τα τέλη του 2016 όπως ισχυριζόταν έως τον Μάρτιο του 2017 το Μαξίμου) ενώ και τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού δείχνουν καθίζηση των κρατικών εισπράξεων παρά τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
 
Οι κυβερνητικοί βουλευτές μιλούν με απόλυτη βεβαιότητα για τα (αμφίβολα) 7,5 δισ. ευρώ «αντίμετρα», προβλέποντας από φέτος ποια θα είναι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία μετά από 3-4 χρόνια, σαν να είχαν «στο τσεπάκι» τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα το 2021 (5,5% του ΑΕΠ ή 11 δισ. ευρώ!) όπως προβλέπεται και απαιτείται από το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι παροχές που υπόσχεται η κυβέρνηση.
 
Την ίδια στιγμή όμως, η κυβέρνηση αποδεικνύεται πως «πέφτει έξω» συνεχώς σε όλες τις πρόσφατες εκτιμήσεις της:
 
-   Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι η οικονομία «σέρνεται» και το 2017, αντί να έχει βγει στην Ανάπτυξη από το 2016, όπως επίμονα προέβλεπε από το καλοκαίρι  πέρυσι η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση 0,5% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2016 (που ήταν και πέρυσι υφεσιακό) ενώ υπήρξε και μείωση 0,1% σε σχέση με το δ' τρίμηνο του 2016 (που και αυτό ήταν υφεσιακό!). Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με το πέρυσι, το τελευταίο εξάμηνο ήταν χειρότερο, και όχι καλύτερο, όπως διατεινόταν η κυβέρνηση.
Κλείσιμο

Μόλις προχθές τελικά, το Υπουργείο Οικονομικών «προσγείωσε» την υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που το ίδιο έκανε πριν έξι μήνες στον Κρατικό Προϋπολογισμό (Δεκέμβριος 2016) για Ανάπτυξη 2,7% του 2017, σε μόλις 1,8% του ΑΕΠ -και ενώ την Πέμπτη ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης κύριος Παπαδημητρίου για ανάπτυξη φέτος 2,1%!

-  Αντίστοιχα και τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι αρνητικά. Στο α΄τετράμηνο φέτος (Ιανουαρίου - Απριλίου 2017) το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε στα 1,7 δισ. έναντι 1.906 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο το 2016.

Και ενώ υπάρχει υπέρβαση στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 798 εκατ. ευρώ, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει υστέρηση  κατά 819 εκατ. ευρώ ή 5,1% έναντι του στόχου! Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει επειδή κόπηκαν δαπάνες 1,159 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν, κυρίως, οι πληρωμές κοινωνικού χαρακτήρα, δηλαδή:

-          για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κατά 169 εκατ. ευρώ,

-          για αποδοχές και συντάξεις κατά 134 εκατ. ευρώ,

-          για επιχορηγήσεις Υγείας (νοσοκομείων και ΠΕΔΥ) κατά 85 εκατ. ευρώ,

-          για τα επιδόματα πολυτέκνων κατά 55 εκατ. ευρώ

 για επιδοτήσεις στη Γεωργία κατά 150 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης