PROTOTHEMA

Οικονομία

Στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο

ΣΕΒ: Στύβουν την αγορά για να παρουσιάσουν πλεονάσματα

ΣΕΒ: Στύβουν την αγορά για να παρουσιάσουν πλεονάσματα

Η Κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες τη μείωση των συντελεστών, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος, ζητώντας εκ νέου άμεση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης

Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώνεται σε κλίμα αφενός θετικών προσδοκιών για την ομαλοποίηση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομίας και αφετέρου αρνητικών εκτιμήσεων για την μετάθεση των μέτρων άμβλυνσης της υπερφορολόγησης της οικονομίας για το 2020, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο, με το οποίο επανέρχεται στην ανάγκη για άμεση μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης.


Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στο δελτίο, ενώ στύβει στην αγορά για να εμφανίσει πλεονάσματα, η Κυβέρνηση παραπέμπει στις καλένδες τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, μέτρο που οδηγεί σε ανάπτυξη, αύξηση εισοδημάτων και δημιουργία θέσεων εργασίας.


Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι ενώ προβλέπεται με βεβαιότητα μείωση του αφορολόγητου το 2020 και άρα αύξηση της φορολογίας για ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και το μέγεθός τους παραπέμπεται στις καλένδες, «με ελάχιστη ή μηδενική πιθανότητα υλοποίησης».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, η αβεβαιότητα του μεγέθους και της ίδιας της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, είναι μη φιλική προς την ανάπτυξη, και καθηλώνει την οικονομική δραστηριότητα αντί να παρακινεί την ιδιωτική οικονομία να κάνει επενδύσεις.

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ακόμη ότι τα μεγάλα διαρθρωτικά ζητήματα της χώρας ουσιαστικά στον 8ο μνημονιακό χρόνο ακόμα χρονίζουν ή υποφέρουν από ημιτελή υλοποίηση.

«Ζητήματα από τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, την αγορά ενέργειας, τις αγορές δικτύων, την αδειοδότηση, την περιβαλλοντολογική αδειοδότηση, χωροταξικά ζητήματα έως τις κρατικές προμήθειες και το εταιρικό δίκαιο, που είναι αντικείμενο «μεταρρυθμίσεων» από την αρχή των μνημονίων ακόμα σήμερα διαμορφώνουν τη λίστα δράσεων στο κείμενο του μνημονίου. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ζητήματα που έχουν αφαιρεθεί γιατί οι δανειστές θεωρούν ότι έχουν λυθεί, ενώ η αγορά γνωρίζει ότι αυτό δεν ισχύει, όπως στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές όπου και τα μέτρα που έχουν νομοθετηθεί δεν εξασφάλισαν ουσιαστικές συνθήκες ανταγωνισμού και ο κλάδος έχει καταρρεύσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει τέλος κυνική την πρόβλεψη του μνημονίου σύμφωνα με την οποία η μείωση των αντικειμενικών αξιών του ΕΝΦΙΑ να συνοδευτεί από αύξηση των συντελεστών. «Οι δημοσιονομικές επιδόσεις, αναφέρει, θα πρέπει να βασίζονται στο σχεδιασμό των φορολογικών συντελεστών και των εισφορών με βάση το τι είναι εύλογο να ζητάει το κράτος από όσους δραστηριοποιούνται και παραμένουν στη χώρα, και όχι με υπολογισμούς του τύπου «τόσα χρειαζόμαστε, αυτό τον συντελεστή θα βάλουμε και αν δεν πιάσουμε το στόχο θα τον αυξήσουμε».

Δείτε όλο το δελτίο εδώ
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Στεφανία04/05/201723:09

Ψέμματα λένε οι βιομήχανοι, γιατί οι εκάστοτε κυβερνήσεις δεν στύβουν την αγορά των επιχειρηματιών , αλλά τους συνταξιούχους και υπαλλήλους.

Απάντηση
Λούλης 04/05/201718:22

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αφού δεν πληρώνει κανένας τους φόρους του. Αφαίμαξη λοιπόν μπας και δει κάνα φράγκο το κράτος. Διότι εγώ βαρέθηκα να πληρώνω τα σπασμένα των μπαταχτσήδων.

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία