Συντάξεις: Από το πρώτο ευρώ το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά

Συντάξεις: Από το πρώτο ευρώ το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά

Έως 360 ευρώ οι απώλειες για 900.000 συνταξιούχους που μπαίνουν στο στόχαστρο μετά τη συμφωνία για εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ από συντάξεις το 2019

Συντάξεις: Από το πρώτο ευρώ το «ψαλίδι» στην προσωπική διαφορά
Από το πρώτο ευρώ της προσωπικής διαφοράς που θα προκύψει από τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου φαίνεται ότι θα πέσει το «μαχαίρι» προκειμένου να συγκεντρωθούν τα 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις
μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup της Μάλτας.

Αυτό είναι το σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας για τους 900.000 συνταξιούχους που θα μπουν στο κάδρο των περικοπών.

Κλείσιμο
Οι απώλειες σύμφωνα με το Έθνος θα φτάσουν έως και τα 360 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ που καταγράφουν προσωπικές διαφορές έως και 400 ευρώ ειδικά αν έχουν φύγει με 35-40 χρόνια ασφάλισης στις υψηλότερες κατηγορίες.

Όπως γράφει η Καθημερινή το υπ. Εργασίας σε μια προσπάθεια να διασώσει τις κύριες συντάξεις από πολύ υψηλά ποσοστά περικοπών –της τάξης του 40%– σχεδιάζει την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου μειώσεων, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα κινηθεί πέριξ του 20% με 25%. Αν και θα ήθελε, μάλιστα, να υπάρξει κι ένα κατώφλι στις μειώσεις, κάτι τέτοιο δεν έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρείται πολύ δύσκολο να «περάσει» όχι μόνο από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ αλλά από το σύνολο των θεσμών.

Ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αυτοί που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια θα υποστούν περικοπές της τάξης των 40 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, στις περιπτώσεις αναπηρικών συντάξεων ή συντάξεων χηρείας, καθώς ο νέος τρόπος υπολογισμού τους οδηγεί σε «προσωπικές διαφορές» κοντά στο 35%.

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός για το 47% των δικαιούχων δηλαδή για σχεδόν 1.128.000 συνταξιούχους με τις διαφορές να κυμαίνοντα στα επίπεδα του 10% επειδή στην πλειονότητα τους είναι πολύ παλιές και χαμηλές συντάξεις. Εκτιμάται ότι για το υπόλοιπο 53% οι μειώσεις θα είναι πάνω από 18% ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις όπως οι τρεις προαναφερθείσες κατηγορίες θα ξεπερνά το 25% και θα φτάνει έως και το 30%.

Δείτε πίνακες με τις προσωπικές διαφορές ανάλογα με την ηλικία εξόδου και τα έτη ασφάλισης:





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης