Πάνε να «χτυπήσουν» και τις κύριες συντάξεις με πρόσχημα αξιολόγηση και χρέος

Έπειτα από πενθήμερες συζητήσεις, οι εκπρόσωποι των δανειστών φεύγουν από την Αθήνα και προβλέπεται να επιστρέψουν στις 15 Φεβρουαρίου - Σήμερα «κλειδώνει» και η παράταση για όσους δεν ολοκλήρωσαν την αίτηση για το νόμο Κατσέλη

Πάνε να «χτυπήσουν» και τις κύριες συντάξεις με πρόσχημα αξιολόγηση και χρέος
Νέα «κουκιά» βγάζει η διαπραγμάτευση καθώς ξεδιπλώνονται σταδιακά οι απαιτήσεις του κουαρτέτου.  Ακόμα και αν δεν το έθεσαν επισήμως στις συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο, η Κομισιόν
και ο Επίτροπος
Πιερ Μοσκοβισί με την έκθεση που έδωσαν χθες στην δημοσιότητα, ζητούν «πρόσθετα μέτρα για το 2016», πέραν αυτών που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση για τη διετία 2017-2018.
 
Κλείσιμο
Η τελική συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη-
Χουλιαράκη, είναι σε εξέλιξη και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 15.30 και να αναχωρήσουν οι απεσταλμένοι των θεσμών. Θα γίνει μια επισκόπηση της πρώτης φάσης που τελειώνει σήμερα, ώστε οι συνομιλίες να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο και να επιστρέψουν ξανά στις 15 Φεβρουαρίου για τον τελικό γύρο και τις αποφάσεις. Σήμερα θα «κλειδώσει» και η παράταση για 45 μέρες τουλάχιστον, για όσους δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις που υπέβαλαν για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη.
 
«Κλειδί» οι συντάξεις

Και ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Λονδίνο κατηγόρησε τους θεσμούς πως δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους στο Ασφαλιστικό, στην Αθήνα χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έλεγε για μια δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μέρες πως οι θέσεις των δανειστών «είναι γνωστές» και ότι, αν και «δεν έχουν ζητήσει ανοικτά την περικοπή συντάξεων», εμμένουν στην σύνδεση της καταβολής της εθνικής σύνταξης με το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, την αύξηση της 15ετίας σε 20ετία για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος κλπ.
 
Επί της ουσίας οι δανειστές έχουν θέσει εμμέσως θέμα της περικοπής των συντάξεων, γιατί από τη μια ζητούν περικοπή 1,8 δισ. από τις συντάξεις, από την άλλη δεν λένε «ναι» στην αύξηση των εισφορών που προτείνει η κυβέρνηση, δείχνοντάς της πως πρέπει να ακολουθήσει άλλη κατεύθυνση.
 
Αλλά και ο κύριος Γιώργος Κατρούγκαλος απέφυγε χθες και πάλι, όπως και την περασμένη Τρίτη, να μιλήσει για «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης, λέγοντας και τις δύο φορές μία φράση που είχε ετοιμάσει από πριν εν είδει μηνύματος, ότι δηλαδή ευελπιστεί πως θα προκύψει σύντομα «μια λύση συμφέρουσα για τον τόπο». Πίσω από τις λέξεις, φαίνεται να συνδέει δηλαδή τις σκληρές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό με την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και την επίτευξη Συμφωνία για το χρέος, κάτι που έκανε ευθέως χθες η Κριστίν Λαγκάρντ που είπε ότι αν δεν κλείσει το Ασφαλιστικό ώστε να καταστεί βιώσιμο, δεν μπορούν να προχωρήσουν και οι αποφάσεις για το χρέος.
 
Ορθάνοιχτο παραμένει και το θέμα των αλλαγών στη φορολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το σενάριο για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% και άνω, για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο «θρέφει» τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα. Η πίεση αυτή διαφαίνεται πως μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση και σε πιο χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια,  κάτω ίσως και από τα 30.000 ευρώ το χρόνο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης