Ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση «τορπιλίζει» τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση «τορπιλίζει» τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Μετά βίας άντλησε η κυβέρνηση 1,5 δισ. ευρώ έναντι τριών, που ήταν ο στόχος - Στο 3,5% διαμορφώθηκε το επιτόκιο - Ήταν «τολμηρή» κίνηση, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά δυσμενές κλίμα»

Ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση «τορπιλίζει» τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές
Τα προβλήματα σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες επηρεάζουν το σκηνικό στις διεθνείς αγορές και, συνεπακόλουθα, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες δανεισμού της Ελλάδας.

Όλα ξεκίνησαν από τη Βουλγαρία πριν από μερικές ημέρες, όταν μια τοπική τράπεζα αντιμετώπισε προβλήματα ρευστότητας. Ακολούθησε η πρόκληση αντίστοιχου προβλήματος στην πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo, με αποτέλεσμα ένα «κύμα» ανησυχίας να επηρεάσει ολόκληρη την ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική αγορά.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόβλημα της ισπανικής τράπεζας Banco Popular Espanol, η οποία ανέβαλε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, την οποία προετοίμαζε για να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα φθινοπωρινά στρες τεστ.

Σε αυτές τις συνθήκες, το υπουργείο Οικονομικών είχε προγραμματίσει τη δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, η οποία ωστόσο αντιμετώπισε δυσκολίες και υψηλότερο κόστος. Η κρίση στην αγορά ομολόγων εμπόδισε την κυβέρνηση να δανειστεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ με το τριετές ομόλογο, όταν ζητούσε τα διπλάσια -τρία δισ. ευρώ.
 
Όπως επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε (παρά τις δυσμενείς συνθήκες) και με σωστό επιτόκιο» (σ.σ. αυτό ανήλθε στο 3,5%).
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκδοση του ομολόγου ήταν «τολμηρή κίνηση», δεδομένης της αναστάτωσης γύρω από την πορτογαλική τράπεζα Banco Espirito Santo. 

«Περιμέναμε να μην επεκταθεί, αλλά τελικώς επεκτάθηκε» έλεγε η ίδια πηγή. Χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας (παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε), είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου».

Υποστήριξε, επίσης, πως «πιστεύουμε ότι η απόδοση θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (σ.σ. όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)».
 
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας, η Ελλάδα άντλησε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ από το σύνολο των τριών δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών με τοκομερίδιο 3,375% (επιτόκιο 3,5%)».

«Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της που για ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία. Έτσι, συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων» επισημαίνεται ακόμη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης