Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Και η Γερμανία χρειάστηκε χρόνο για να μειώσει το χρέος της

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Και η Γερμανία χρειάστηκε χρόνο για να μειώσει το χρέος της

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Και η Γερμανία χρειάστηκε χρόνο για να μειώσει το χρέος της
Η Γερμανία είχε επίσης ανάγκη από χρόνο για να μειώσει το χρέος της, τόνισε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και αντικαγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας χαλάρωσης των ευρωπαϊκών κανόνων μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

"Υποστηρίζω πως πρέπει να υπάρξει στη συζήτηση αυτή περισσότερη εντιμότητα: εμείς οι Γερμανοί πηγαίνουμε σήμερα καλύτερα από πολλές άλλες χώρες, επειδή πραγματοποιήσαμε ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων υπό τον (πρώην καγκελάριο) Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αλλά είχαμε επίσης ανάγκη από χρόνο για να μειώσουμε το δημόσιο έλλειμμα", δήλωσε ο Γκάμπριελ προς τη λαϊκή εφημερίδα "Μπιλντ", όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη Γαλλία και συνομίλησε με τον ομόλογό του Αρνό Μοντεμπούρ, ζήτησε "να δοθεί χρόνος στις χώρες που είναι αποφασισμένες να πραγματοποιήσουν μεταρρυθμίσεις" και ανέφερε το ενδεχόμενο να μην ενσωματωθούν "τα κόστη που προκαλούνται" από τις μεταρρυθμίσεις στον υπολογισμό του ορίου του δημοσίου ελλείμματος που θεωρείται επιτρεπτό στην ευρωζώνη, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ.
    '
Μολονότι μια τέτοια πρόταση έγινε θετικά δεκτή στη Γαλλία, δεν βρίσκει θετική ανταπόκριση μεταξύ των συντηρητικών, που είναι σύμμαχοι των σοσιαλδημοκρατών στην κυβέρνηση της Άγγελας Μέρκελ.

"Η Γερμανία δεν πρέπει να επαναλάβει τα σφάλματα που έγιναν το 2003", όταν είχαν χαλαρώσει οι δημοσιονομικοί κανόνες, δήλωσε προς την περιφεριακή εφημερίδα "Ράινισερ Ποστ" ο Στέφεν Κάμπετερ, υφυπουργός Οικονομικών.
Κλείσιμο

"Οι κανόνες προσφέρουν επαρκή ευελιξία για να καταστεί δυνατή μια δημοσιονομική σταθεροποίηση που να ευνοεί και την ανάπτυξη", πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τη θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κήρυκα της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αρνήθηκε ότι θέλει να αμφισβητήσει το σύμφωνο σταθερότητας που συμφωνήθηκε από τις ευρωπαϊκές χώρες. "Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από το Σύμφωνο Σταθερότητας στην Ευρώπη. Δεν είναι αρκετό να ανακοινώνονται μεταρρυθμίσεις. Μόνον εφόσον οι μεταρρυθμίσεις τίθενται σε εφαρμογή, το σύμφωνο πρέπει να δίνει ευελιξία και χρόνο", επέμεινε μιλώντας στην "Bild".


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης