Νέα «τρύπα» 150 εκατ. στο φόρο ακινήτων ανακάλυψε η Τρόικα

Νέα «τρύπα» 150 εκατ. στο φόρο ακινήτων ανακάλυψε η Τρόικα

Οι δανειστές δεν πείθονται για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου μετά τις αλλαγές που πρότειναν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - «Θα παλέψουμε για συμφωνία σε όλα έως τις 9 Δεκεμβρίου» δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπ. Οικονομικών - Στο Μαξίμου ο Στουρνάρας - «Μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται», λένε στο υπουργείο Εργασίας

 Νέα «τρύπα» 150 εκατ. στο φόρο ακινήτων ανακάλυψε η Τρόικα
Μεγάλη εμπλοκή προέκυψε, όπως φαίνεται, με το θέμα του φόρου ακινήτων καθώς η Τρόικα δεν πείθεται για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου μετά και τις αλλαγές που έγιναν σε αυτόν από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
 
Όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου μετά τη συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, «υπήρξε "φασούλι" από τον φόρο ακινήτων. Συζητάμε για επιπλέον 100-150 εκατ. ευρώ». Συμπλήρωσε όμως πως «πάμε για συμφωνία σε όλα μέχρι την 9η Δεκεμβρίου» που είναι το deadline που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες για να επιτευχθεί συμφωνία στην Αθήνα.  «Είναι δύσκολο αλλά θα το παλέψουμε» ανέφερε η ίδια πηγή.

Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των αλλαγών από τους πράσινους και τους γαλάζιους βουλευτές είχε δημιουργηθεί μια «τρύπα» ύψους 250 εκατ. ευρώ με τους εκπροσώπους των δανειστών να προσθέτουν, όπως προέκυψε τη Δευτέρα, σε αυτό το ποσό άλλα 100-150 εκατ.

Ενδεικτικό του μεγέθους της διαφαινόμενης εμπλοκής είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέβη μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Παρόλα αυτά οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «χωρίς ανάσα» μέχρι την Πέμπτη οπότε και έχει προγραμματιστεί η κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014 στη Βουλή.

«Μέχρι την Πέμπτη θα είναι συνεχείς οι συσκέψεις με την τρόικα», είπε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της πρωινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με την ομάδα Τόμσεν.

Κατά πληροφορίες στο επίκεντρο της πρωινής συνάντησης μεταξύ των κυρίων Στουρνάρα, Χατζηδάκη και Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών τέθηκαν τα διαρθρωτικά μέτρα του υπουργείου Εργασίας με τα οποία επιχειρείται να καλυφθεί περί το ήμισυ του δημοσιονομικού κενού που προβλέπεται για το επόμενο έτος.
Υπουργείο Εργασίας: Μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται

Μετά την πρωινή πεντάωρη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκφραζόταν αισιοδοξία ότι το ποσό των 700 εκατ. ευρώ το οποίο θα επιχειρηθεί να συγκεντρωθεί από την εκστρατεία πάταξης της εισφοροαποφυγής είναι «προσεγγίσιμο».

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση: «Μισθοί και συντάξεις δεν θίγονται».

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας -μετά τη συνάντηση με την ομάδα Τόμσεν- υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν ηγειραν νέες αξιώσεις και άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση προσανατολίζεται στα λεγόμενα διαρθρωτικά μέτρα από τα οποία θα επιχειρηθεί να καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού που προβλέπεται να εμφανιστεί το 2014.

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια» έλεγε το ίδιο στέλεχος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο της Τρόικας τέθηκαν όλα τα εκκρεμή θέματα του υπουργείου Εργασίας, αρχής γενομένης από τα διαρθρωτικά μέτρα Βρούτση για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση των μέτρων. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η απόδοση από την εφαρμογή του πακέτου θα ανέλθει στα  600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 600 εκατ. ευρώ  έχει εγγραφεί ήδη στα έσοδα του προυπολογισμού, που θα κατατεθεί την Πέμπτη.

Στην ερώτηση των δανειστών για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας απάντησε πως περιμένει την έκθεση του διεθνούς γραφείου εργασίας για τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στις άλλες ευρωπαικές χώρες.

Επισήμανε όμως ότι αποτελεί πολιτική απόφαση (συμφωνία Σαμαρά - Βενιζέλου ) να μην προχωρήσουν τώρα μέτρα που επιδεινώνουν τις εργασιακές σχέσεις.

Στην ερώτηση για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016, η ελληνική πλευρά απάντησε ότι αναζητεί ισοδύναμο κονδύλι για την κάλυψη του κενού που θα δημιουργηθεί στα Ταμεία, το οποίο ελπίζει να εξοικονομήσει από την απόδοση των μέτρων για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αντιπροτείνει την αναβολή της μείωσης (μετά το 2015), η οποία είχε συμφωνηθεί να αρχίσει από το 2014.

Η μείωση θα συρρικνώσει τα έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ έως το 2016, εντείνοντας το πρόβλημα του ΙΚΑ.

Να θυμίσουμε ότι η Τρόικα είχε απορρίψει στο παρελθόν και την πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών με τη μορφή μπόνους μόνο για τους συνεπείς στις πληρωμές τους εργοδότες

Για τη μείωση των εισφορών στα ειδικά ταμεία, που μοιραία θα οδηγήσει σε μείωση των κύριων συντάξεων σε βάθος 8ετίας, η τρόικα ρώτησε για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μέτρου, χωρίς να απαιτήσει να ξεκινήσει νωρίτερα μέσα στο 2014 η εφαρμογή του.

Στις 15:30 το μεσημέρι της Δευτέρας τα μέλη της τρόικας συναντήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης