Σύσκεψη Στουρνάρα-Τρόικας για μέτρα 1,3 δισ. ευρώ το 2014

Σύσκεψη Στουρνάρα-Τρόικας για μέτρα 1,3 δισ. ευρώ το 2014

Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Βρούτσης - Σε μέτρα του υπουργείου Εργασίας βασίζεται η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για την κάλυψη του κενού

Σύσκεψη Στουρνάρα-Τρόικας για μέτρα 1,3 δισ. ευρώ το 2014
Να βρουν μέτρα 1,3 δισ. ευρώ για το 2014, που θα ικανοποιούν τους δανειστές, επιχειρούν και πάλι από σήμερα στην Αθήνα κυβέρνηση
και τρόικα.

Οι πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων προς τη χώρα μας ήταν ασφυκτικές στο
Eurogroup
Κλείσιμο
της περασμένης Πέμπτης, στη διάρκεια του οποίου ζητήθηκε «άμεση δράση» για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό όχι μόνο του 2014 αλλά και του 2015, καθώς και να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα, δηλαδή η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο. Για το λόγο αυτό, ο Γιάννης Στουρνάρας
συναντήθηκε σήμερα  στο
υπουργείο Οικονομικών με την Τρόικα.

Στις 10:30 στη σύσκεψη μπήκε και ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, η οποία ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγο.

Η Αθήνα πάντως έχει σημάνει σιωπηρή υποχώρηση ως προς το εύρος του δημοσιονομικού κενού της επόμενης χρονιάς. Στην αρχή της τρέχουσας διαπραγμάτευσης έκανε λόγο για 500-800 εκατ. ευρώ, την ώρα που η τρόικα μιλούσε για 2,9 δισ. ευρώ.

Τις τελευταίες μέρες αναγκάστηκε όμως να ανεβάσει τον λογαριασμό στα 1,3 δισ. ευρώ. Από πλευράς της η τρόικα επιμένει σε απαιτήσεις 1,5 - 2 δισ. ευρώ, αν και ίσως τελικά «πέσει» σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα.

Η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις για διορθωτικού-διαρθρωτικού χαρακτήρα μέτρα συνολικού ύψους 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,3 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2014. Προσδιόρισε μάλιστα τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις:

1.  Μέτρα του υπουργείου Εργασίας για την τόνωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε δημοσιονομικό όφελος 800 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων όμως η Τρόικα αναγνωρίζει μόνο τα 600 εκατ.ευρώ). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στα 2/3 των παρεμβάσεων που προτείνει η κυβέρνηση και στηρίζεται κυρίως σε μέτρα όπως:

-Στην αντιμετώπιση της απόκλισης μεταξύ δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών (εκτιμώμενο όφελος 350 εκατ. ευρώ).

-Στις νέες ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (εκτιμώμενο όφελος 150 εκατ. ευρώ).

-Στην κοινή είσπραξη εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ (εκτιμώμενο όφελος 80 εκατ. ευρώ).

-Στον έλεγχο των συντάξεων και άλλες επιμέρους διασταυρώσεις και εξοικονομήσεις.

2.Έσοδα από αντιμετώπηση της φοροδιαφυγής ύψους 381 εκατ. ευρώ.

3.Αυστηρή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, με επιβολή ποινών στους παραβάτες, για εξοικονόμηση 60 εκατ. ευρώ ή 100 εκατ. αν επεκταθύν οι περικοπές στις ΔΕΚΟ.

4.  Έλεγχος των υπερβάσεων στις δαπάνες των εποπτευόμενων φορέων των υπουργείων και πρόστιμα στις «ελαστικές» διοικήσεις τους.

5Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 250 εκατ. ευρώ.

6.Νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, ιδίως στους τομείς Υγείας και Παιδείας.

Εμπλοκή πάντως προκαλεί και η εκ βάθρων αναθεώρηση του σχεδίου για τον νέο φόρο ακινήτων, που ανοίγει αυτομάτως «τρύπα» τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ στα έσοδα του 2014.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης