Το «πανεπιστημιακό» fund σε δράση!

Το «πανεπιστημιακό» fund σε δράση!

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Πραματάρη είναι το πρόσωπο – κλειδί για το Uni.fund που θα έχει στη διάθεση του 35 εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας υψηλού επιπέδου

Το «πανεπιστημιακό» fund σε δράση!
Η Κατερίνα Πραματάρη, μια δυναμική νέα γυναίκα (λίγο πάνω από τα 40), αναπληρώτρια καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας – ACEin στο ίδιο πανεπιστήμιο θα πρέπει να είναι – αυτή ακριβώς τη χρονική περίοδο- ένα από τα πιο περιζήτητα πρόσωπα του οικοσυστήματος της νέας επιχειρηματικότητας στη πόλη. 

Και αυτό γιατί στο πρόσωπο της εκφράζεται η ελπίδα μιας πρώτης αλλά ουσιαστικής χρηματοδότησης για αρκετές ομάδες νέων επιστημόνων και φοιτητών που δουλεύουν στα ερευνητικά εργαστήρια και κέντρα των πανεπιστημίων αλλά και μύριους startupers. Αλλά, πως μια καθηγήτρια Πανεπιστημίου έφθασε να θεωρείται περιζήτητη ακόμη και από όλους όσοι αγνοούσαν μέχρι πριν λίγο καιρό ακόμη και την ύπαρξη της. 

Ο λόγος είναι απλός αλλά σημαντικός! Η Κατερίνα Πραματάρη με την ιδιότητα του partner είναι το πρόσωπο που συντονίζει και εκπροσωπεί προς τα έξω το Uni.Fund. Τι είναι το Uni.Fund; Απάντηση στα γρήγορα: Ένα από τα 2 νέα funds του Innovation Window του Equifund. Πολλές άγνωστες λέξεις θα πείτε και θα έχετε δίκιο μέχρι τον ουρανό! 

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund) είναι δίχως άλλο ένα καινοτόμο υπερταμείο συνεπενδύσεων και μια  επενδυτική πλατφόρμα συνάντησης κεφαλαίων από δημόσιους και κοινοτικούς πόρους, από ιδιώτες επενδυτές (κυρίως τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις) και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς. Η συνάντηση τους αυτή θεωρείται πως θα έχει πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. 

Κλείσιμο


Τo Equifund προικίζεται με ένα ποσό 200 εκατ. ευρώ  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 αλλά και  κεφάλαια από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Equifund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF). 

Το Uni.fund είναι ένα από τα 2 (προς το παρόν) νέα funds στην ενότητα «Παράθυρο Καινοτομίας» ή αλλιώς, Innovation window. Στην ίδια ενότητα, βρίσκεται και το fund που προήλθε από την πρόταση της ομάδας του Metavallon. 

Το Uni.fund θα έχει στη διάθεση του κεφάλαια ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ και μια απολύτως διακριτική συγγένεια με το έργο και τη δράση των Πανεπιστημίων. Γι΄αυτό το λόγο η Κατερίνα Πραματάρη είναι στην ομάδα των partners του fund (μια και μόνη γυναίκα και το μόνο πρόσωπο που διατηρεί την ακαδημαϊκή ιδιότητα στην ομάδα των 4 partners) και θα λειτουργήσει ως σύνδεσμος με τα Πανεπιστήμια που έχουν δείξει ενδιαφέρον να παρασταθούν και να παρακολουθήσουν από κοντά το έργο και τις δραστηριότητες του fund. Τέλος, ένα μικρό ποσό κεφαλαίων (κάτω του 10 % των 35 εκατομμυρίων ευρώ) θα προέλθει από ιδιώτες επενδυτές ( αναφέρονται σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η Εθνική Τράπεζα, ο όμιλος ΟΤΕ, το Ίδρυμα Ωνάση και η Viva). 

To Uni.fund, με λίγα λόγια, στοχεύει στην «αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους».

Τι σημαίνει στη πράξη κάτι τέτοιο; Απάντηση: Όσοι πιστοί προσέλθετε … σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα που γίνεται στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας - ACEin, Κεφαλληνίας 46, 2ος όροφος, από τις 3 μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το απόγευμα όπου η Κατερίνα Πραματάρη θα μιλήσει σχετικά με τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Equifund. Αλλά, δεν θα συμβεί μόνο αυτό. 

Μια μέρα νωρίτερα γίνεται ο τελικός του διαγωνισμού Ennovation που αυτή τη φορά σχεδιάστηκε να συνδυαστεί με το workshop για Βέλτιστες Πρακτικές Μεταφοράς Τεχνολογίας και Στήριξης Επιχειρηματικών Ομάδων. 

Το workshop προγραμματίστηκε παραμονή της Συνόδου των Πρυτάνεων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε καθηγητές από Πανεπιστήμια εκτός Αττικής να το παρακολουθήσουν. 
Ο τελικός του διαγωνισμού θα διεξαχθεί την προηγούμενη μέρα, όπου οι ομάδες που προκρίθηκαν θα αξιολογηθούν μεταξύ άλλων από εκπροσώπους των νέων Funds του Innovation Window του Equifund δηλαδή του Uni.fund και του Metavallon.



Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν 100 ομάδες από 41 Πανεπιστήμια από Ελλάδα και εξωτερικό και στον τελικό του διαγωνισμού προκρίθηκαν 15 ομάδες, 8 από το Entrepreneurship Stream (από την κοινότητα των startups) και για πρώτη φορά 7 ομάδες από το Research Stream (ερευνητές κ.λπ). 

Κατά τη διάρκεια του workshop οι νικήτριες ομάδες θα παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους πρόταση και θα συζητηθούν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του Equifund. Στο δεύτερο μέρος του workshop θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές μεταφοράς τεχνολογίας και στήριξης ομάδων στην επιχειρηματικότητα κατά τα πρώιμα στάδια.

Εδώ θα βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του workshop το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας ACEin του Ο.Π.Α. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης