Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στην Κηφισιά

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στην Κηφισιά

Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά… στην Κηφισιά
Ήταν εξοχή η Κηφισιά όταν ήμουν εγώ παιδί. Ήταν ο προορισμός μας όλα τα Σαββατοκύριακα με καλό καιρό. Με το σιδηρόδρομο φτάναμε στο σταθμό της Κηφισιάς κι ανεβαίναμε στο παϊτόνι για μια βόλτα ως το Κεφαλάρι. Με θυμάμαι να παίζω στην παιδική χαρά του Κεφαλαρίου. Θυμάμαι τα ψηλά δέντρα, που μέσα από τα κλαδιά τους, μαλάκωναν οι ακτίνες του ήλιου. Θυμάμαι τα νερά, το γρασίδι, τα βραχάκια, που πάνω τους προσπαθούσα να ισορροπήσω. Μερικά κυριακάτικα πρωινά γίνονταν γάμοι στην εκκλησούλα δίπλα στην πηγή και θυμάμαι να χαζεύω τις νύφες που έφταναν κι αυτές με άμαξα. Αυτές οι εικόνες μου είναι πολύ αχνές. Μάλλον ήμουν μεγαλύτερη όταν πηγαίναμε για φαγητό στο Pappas γιατί η εικόνα του σνίτσελ μου είναι πιο ξεκάθαρη στο μυαλό. Και σίγουρα ήμουν αρκετά μεγαλύτερη όταν αγοράζαμε παγωτό σοκολάτα από το Igloo –ή μήπως όχι; Πάντως σίγουρα, έχω τη γεύση ακόμα και τώρα που γράφω στον ουρανίσκο μου! 

Κι ύστερα το Άλσος! Τις Απόκριες εκεί γινόταν όλο το πανηγύρι. Ξεχυνόμασταν με χαρτοπόλεμο, αφρούς, ό,τι δεν μας επέτρεπαν στο σχολείο και συναντιόμασταν και με μαθητές από άλλα σχολεία. Και φυσικά η Ανθοκομική Έκθεση! Η άνοιξη «μύριζε» στην Κηφισιά κι ο Μάης στο Άλσος της «πιανόταν»! 

Αργότερα, στην εφηβεία, άνοιξαν τα Wendy’s στην Κασσαβέτη και οι σαββατιάτικες έξοδοι όλων των μαθητών των βορείων προαστίων ξεκινούσαν και τελείωναν εκεί. Δεν υπήρχε μεγάλη ποικιλία κι έτσι τον έβρισκες αυτόν-ήν που σε ενδιέφερε. Μετά άνοιξαν και τα Mac Donalds. Εμείς τα παιδιά, δεν δίναμε ραντεβού στον «Τροχονόμο», αλλά στα Mac Donalds. Πώς άλλωστε θα εκπροσωπούσαμε επάξια τα φαστφουντάδικα, που ήταν σήμα κατατεθέν της γενιάς μας; 

Σήμερα, για να δείξω στα δικά μου παιδιά την Κηφισιά, θα ξεκινούσα με ένα παϊτόνι από τη Λεβίδου για μια βόλτα ανάμεσα στα παλιά αρχοντικά της, στην παλιά της αίγλη και τον εξοχικό της χαρακτήρα. Και θα τους διηγιόμουν ιστορίες που έχω ακούσει από τους παλαιότερους. Θα τους έλεγα για τα ξενοδοχεία: του Τζαννίδη, στον Πλάτανο -στον οποίον οφείλεται και το Άλσος της Κηφισιάς- και του Απέργη το Σεσίλ, το Πεντελικό, το Θεοξένια και το Σεμίραμις στο Κεφαλάρι. Για την Πηνελόπη Δέλτα, το Παραμύθι χωρίς όνομα, το Μάγκα και τον Τρελαντώνη. Για το Γεώργιο Δροσίνη και την ανθισμένη αμυγδαλιά. Και σίγουρα θα κατέληγα στο Βάρσο για να τους πάρω τα «ιστορικά» τσουρεκάκια με τη ζάχαρη -που μου έπαιρναν κι εμένα μικρή- και η γεύση τους δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο! 

Κλείσιμο
Τι μπορώ να κάνω στην Κηφισιά με παιδιά;

Με την πάροδο του χρόνου και τη μετατροπή της Κηφισιάς από τόπο εξοχής σε τόπο μόνιμης κατοικίας, τα περισσότερα αρχοντικά μετατράπηκαν σε χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων ή μουσεία. Ενδιαφέρον, και ως μουσείο και ως οίκημα το Μουσείο Δροσίνη, στην έπαυλη του ποιητή «Αμαρυλλίς» σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Κηφισιάς. Στον κάτω όροφο λειτουργεί παιδική δανειστική βιβλιοθήκη, ενώ ο πάνω όροφος διηγείται το έργο του μεγάλου μας ποιητή που αγαπούσε πολύ τα παιδιά. Λέγεται μάλιστα ότι από το παράθυρό του, όταν έβλεπε παιδιά, τους πετούσε καραμέλες. Στο μουσείο έχετε πιθανότητες να βρείτε και τα «Τέσσερα Παραμύθια» του Γεωργίου Δροσίνη, από τις εκδόσεις Άγκυρα. Για το πρόγραμμα των δράσεων, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://drossinismuseum.gr.

Μια εξίσου όμορφη κατοικία, που φιλοξένησε ανθρώπους των γραμμάτων και της πολιτικής, όπως και η «Αμαρυλλίς» είναι η οικία της Πηνελόπης Δέλτα, όπου σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του Μουσείου Μπενάκη και στεγάζει το Ιστορικό του Αρχείο. Στο σπίτι αυτό γράφτηκαν τα πιο γνωστά μυθιστορήματα της συγγραφέως – «Ο Μάγκας», «Στον καιρό του Βουλγαροκτόνου», «Τα Μυστικά του Βάλτου», «Ο Τρελαντώνης», «Η ζωή του Χριστού» κτλ. Στην Τατοΐου, στον αριθμό 50, βρίσκεται ακόμα ένα σημαντικό σπίτι, του Αγωνιστή Παύλου Μελά, παντελώς ερημωμένο και ανεκμετάλλευτο.

Από τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά μουσεία στο λεκανοπέδιο Αττικής είναι το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Μπορείτε να επισκεφτείτε με τα παιδιά τη μόνιμη έκθεση με τα ταριχευμένα ζώα και να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες του Σαββατοκύριακου. Για το πρόγραμμα μπείτε εδώ

Νεότερο το μουσείο του ΟΤΕ. Διηγείται την ιστορία των ελληνικών τηλεπικοινωνιών, του τηλεφώνου, του τηλέγραφου μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σαββατοκύριακα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται κράτηση της θέσης. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του για το πρόγραμμα. 

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή από φέτος εμφανίζεται πιο δραστήριο στα «παιδικά» πράγματα! Έχει ξεκινήσει εργαστήρια κεραμικής, εικαστικών και φιλοσοφίας για παιδιά, καθώς και παιδικές γιορτές (Athens Disco Kidz) τα Σαββατοκύριακα. Επισκεφτείτε τη σελίδα του στο facebook για το πρόγραμμα.   

Για βιβλία και δώρα για παιδιά, η Κηφισιά έχει πάρα πολλά βιβλιοπωλεία. Σ’ ένα από τα πιο δραστήρια σε βιβλιοπαρουσιάσεις βιβλιοπωλεία, τον Ευριπίδη, συχνά παρουσιάζονται με διαδραστικό τρόπο και παιδικά βιβλία. Για το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα. Για ατέλειωτο παιχνίδι, ίσως ένας από τους καλύτερους παιδότοπους της Αθήνας βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κηφισιάς, το Playmobil Fun Park. Δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις… Προσέξτε εσείς μην κολλήσετε και χάσετε τα παιδιά! Διοργανώνονται και παιδικά πάρτι. Δείτε τη σελίδα του στο Facebook. Αν ο καιρός είναι καλός, η παιδική χαρά στην πλατεία του Κεφαλαρίου είναι σκιερή, σε καλή κατάσταση κι έχει και τμήμα για μικρότερα παιδιά, ενώ στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου βρίσκεται η μοναδική παιδική χαρά με παιχνίδια για ΑΜΕΑ. 

Μετά το παιχνίδι, φιλικά προς τις οικογένειες με μικρά παιδιά και άκαπνα είναι η αλυσίδα TGI Fridays, το σουβλατζίδικο «τα γουρουνάκια», ενώ πανέμορφο κήπο με λίγο πιο εξεζητημένο μενού για τον παιδικό ουρανίσκο έχει το Artisanal. Για γλυκό, το παγωτό του Ninnolo, τα cupcakes του Caravel και –φυσικά- τα τσουρέκια του Βάρσου είναι αχτύπητα! 

Λίγο βορειότερα: στη Νέα Ερυθραία

Στη Νέα Ερυθραία, Εθνικής Αντιστάσεως και Οδυσσέα Ανδρούτσου, βρίσκεται το Πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου. Ένα όμορφο πάρκο με σιντριβάνια, ποταμάκια, μονοπάτια, παιδικές χαρές, τραμπολίνο και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής. Υπάρχουν παιχνίδια για μεγαλύτερα παιδιά, χώρος στην παιδική χαρά διαμορφωμένος για βρέφη, άπλα για skateboard, ποδήλατα και πατίνια και η καφετέρια Hide Park, που είναι φιλική προς τα παιδιά (και τους γονείς τους), καθώς παρέχει παιδικό μενού. Είναι μέρος βολικό για να συναντηθείτε με άλλες οικογένειες, αλλά και για παιδικό πάρτι. Δείτε την ιστοσελίδα του

Για όσους μένουν σε κοντινή απόσταση, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης για βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας My Place και Gymboree έχουν παραρτήματα στη Νέα Ερυθραία.

Εκδρομή στα πέριξ: Δροσιά, Σταμάτα, Πεντέλη

Όταν ήμουν παιδί, οι εκδρομές μας τις Κυριακές ήταν στις εξοχές της Δροσιάς, της Σταμάτας και στην Πεντέλη. Θυμάμαι τα καλοκαιρινά βράδια, στα πεϊνιρλί της Δροσιάς, μετά από μια ολόκληρη μέρα στη θάλασσα του Σχοινιά ή του Μαραθώνα, να αποκοιμιέμαι στις καρέκλες κοιτώντας τα χαλίκια. Θυμάμαι και κάτι χειμωνιάτικα μεσημέρια, μετά από περπάτημα στο δάσος της Πεντέλης, δίπλα στο τζάκι να τρώμε μπριζόλες –και πάσης φύσεως κοψίδια- με πατάτες τηγανιτές στην πλατεία της Σταμάτας. 

Τότε η Πεντέλη ήταν καταπράσινη και τα πεύκα έσκυβαν πάνω από το δρόμο. Ακόμα και σήμερα όμως, που το μεγαλύτερο μέρος της έχει καεί, οι όμορφες τοποθεσίες και τα μυστικά της είναι ιδανικά για ημερήσια οικογενειακή εκδρομή. Μπορείτε να περπατήσετε από το τέρμα της οδού Αιολίδας στο μονοπάτι μέχρι το παλιό λατομείο Αλούλα, που έχει διαμορφωθεί από την εταιρεία Μαρμάρων Διονύσου, από τη γλύπτρια τοπίου Νέλλα Γκόλαντα και την αρχιτέκτονα Ασπασία Κουζούπη, σε ανοιχτό μουσείο λατομικής τέχνης. Η ομάδα debop.gr έχει πραγματοποιήσει περίπατο για μεγάλους μια νύχτα της πανσελήνου πριν μερικά χρόνια, αλλά με παιδιά –θα ήταν καλύτερο- να πάτε πρωί. 

Το Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο Λόφο Κουφού είναι ανοικτό στο κοινό περίπου τέσσερις φορές τον μήνα (συγκεκριμένες Παρασκευές και Κυριακές στις 20.00) και η είσοδος, που περιλαμβάνει παρουσίαση-ξενάγηση στον θόλο, στοιχίζει 5€. Σημειώστε ότι τα πιτσιρίκια μπορούν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση, αρκεί να είναι άνω των οκτώ ετών. 

Στο Ντράφι, σε ένα φαινομενικά ξερό και άνυδρο σημείο, βρίσκονται κρυμμένοι οι μικροί καταρράκτες της Πεντέλης. Το καλοκαίρι πολλοί κάνουν μπάνιο, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε ότι η κατεβασιά είναι δύσκολη για μικρά παιδιά. Τέλος, η Μονή Πεντέλης με το κρυφό σχολειό είναι επισκέψιμη και τα Σαββατοκύριακα. Απέναντι βρίσκεται η ταβέρνα Τέλης, πολύ φιλική προς τα παιδιά, καθώς έχει παιδική χαρά και αυλή. 
Καλές βόλτες!

Info
Στις 15 Οκτωβρίου, ο Δήμος της Κηφισιάς σε συνεργασία με το OPEN HOUSE ATHENS διοργάνωσε μια εξαιρετική περιήγηση σε 6 από τα 160 αρχοντικά της Κηφισιάς με τίτλο «Ξαναζούν τα αρχοντικά της Κηφισιάς». Ελπίζουμε να έχει συνέχεια!

Η σειρά «Ζήσε τη Γειτονιά μαζί με τα παιδιά» αναφέρεται σε όλες τις φιλικές προς τα παιδιά τοποθεσίες στις γειτονιές της πόλης μας και σε ό,τι ενδιαφέρον μπορεί να κρύβουν για παιδιά: πάρκα, εστιατόρια, καφέ, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, μαγαζάκια με ωραία παιχνίδια ή είδη δώρων, παιδικά θέατρα και ό,τι άλλο που χρειάζεται ή πρέπει να ανακαλύψει κάποιος που είναι γονιός.

Αν έχετε δοκιμασμένες προτάσεις μπορείτε να μας τις στείλετε στο www.mamakita.gr για να τις συμπεριλάβουμε στη σειρά “Ζήσε τη γειτονιά μαζί με τα παιδιά», που παρουσιάζει το Πρώτο Θέμα-City stories σε συνεργασία με το Mamakita, για να κάνουμε τις βόλτες μας στην πόλη ακόμα ομορφότερες…

Για ακόμα περισσότερες ιδέες για ταξίδια και βόλτες με παιδιά, επισκεφτείτε το mamakita.gr.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης