Λεπτομέρειες ενός (ψηφιακού) αρχείου

Λεπτομέρειες ενός (ψηφιακού) αρχείου

Θα άξιζε το κόπο να ανατρέξει κανείς στο νέο virtual museum της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για να «δει» ότι η Μαρία Καλογεροπούλου στο ρόλο της Βεατρίκης έπαιξε στο θερινό θέατρο Πάρκ το καλοκαίρι του 41

Λεπτομέρειες ενός (ψηφιακού) αρχείου
Μαρία Κάλλας (Καλογεροπούλου)/Μονωδός, Υψίφωνος/Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2/12/1923. Κορυφαία υψίφωνος του 20ου αιώνα. Έκανε στοιχειώδη μαθήματα μουσικής σε πολύ νεαρή ηλικία. Όταν η οικογένειά της μετοίκησε στην Ελλάδα, ξεκίνησε σπουδές στο Εθνικό Ωδείο με δασκάλα φωνητικής τη Μαρία Τριβέλλα (1937-1939). (…)

Έτσι αρχίζει η αναφορά στη μεγάλη ντίβα της όπερας –μια αναφορά που μπορεί να βρει κανείς με άνεση στο νέο στο ψηφιακό μουσείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (
http://virtualmuseum.nationalopera.gr/el/eikoniki-ekthesi/).

Εκεί πέρα από τα βιογραφικά στοιχεία για την Κάλλας μπορούμε να διαβάσουμε και να μάθουμε και για τις παραγωγές που έλαβε μέρος – παραγωγές της ΕΛΣ κατά κύριο λόγο την περίοδο της  Κατοχής. 

Διαβάζουμεσχετικά: «Το 1940 προσλήφθηκε από τη νεοσύστατη ΕΛΣ. Στο διάστημα 1940-1945 τραγούδησε ρόλους σε επτά έργα: Βεατρίκη [Βοκκάκιος/Boccaccio], Τόσκα [Τόσκα/Tosca], Σμαράγδα [Ο Πρωτομάστορας], Σαντούτσα [Καβαλλερία ρουστικάνα/Cavalleria rusticana],Λεονόρα [Φιντέλιο/Fidelio], Μάρθα [Στον κάμπο/Tiefland], Λάουρα [Ο ζητιάνος φοιτητής/Der Bettelstudent]. Συμμετείχε σε πρώτες παρουσιάσεις έργων από την ΕΛΣ, όπως οι όπερες και οπερέτες Βοκκάκιος (1941), Τόσκα (1942), Ο ζητιάνος φοιτητής (1945)».
Κλείσιμο

Ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι λεπτομέρειες για τις παραστάσεις που έλαβε μέρος. Όπως για παράδειγμα ο ρόλος της αλλά και ο χώρος ή αίθουσα που ανέβηκε η παράσταση. Ο Βοκκάκιος του Ζουπέ ανεβαίνει τον Ιούλιο του 1941 στο θερινό θέατρο Πάρκ και η Μαρία Κάλλας ( τότε Καλογεροπούλου) έχει τον ρόλο της Βεατρικής. 

Λεπτομέρειες θα πείτε αλλά αυτές οι λεπτομέρειες αξίζουν και σε ένα αρχείο…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης