112 τεύχη σε 30 χρόνια

112 τεύχη σε 30 χρόνια

Ένα μικρό εκδοτικό επίτευγμα αντιπροσωπεύει το περιοδικό Εντευκτήριο του Γιώργου Κορδομενίδη από την Θεσσαλονίκη καθώς κυκλοφορεί σταθερά τα τελευταία τριάντα χρόνια

112 τεύχη σε 30 χρόνια
Το τεύχος με περίμενε στο γραφείο μου – σε ένα από τα διαλειμματα των καλοκαιρινών διακοπών, όπου η εργασία στον υπολογιστή συνδυάζεται με βόλτες και βουτιές. Για την ακρίβεια: Τεύχος 112- Αύγουστος 2017 ,όπως πρόσεξα στο εξώφυλλο με τα στάχια. 

Στο εξώφυλλο, όμως, είχε και μία άλλη ένδειξη: 30 χρόνια Εντευκτήριο. Ένα περιοδικό – «Λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό»- από την μεγάλη εκδοτική παράδοση της Θεσσαλονίκης που συνεχίζει την πορεία του, χάρις στην επιμονή και το μεράκι του Γιώργου Κορδομενίδη. Ο τελευταίος δεν προέρχεται από τις τάξεις των ποιητών ή των συγγραφέων της πόλης. Ενας συνταξιούχος υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης με ακατάβλητη δύναμη και αγάπη για την λογοτεχνία και τις τέχνες. 

Κάπου, διάβασα πως είναι το «πρώτο τεύχος της 30ετίας του Εντευκτηρίου, με αυστηρά επιλεγμένη ύλη», αλλά εγώ προσέφυγα και πάλι στις πίσω σελίδες του τεύχους, εκεί που ο Γιώργος Κορδομενίδης φιλοξενεί την δική του στήλη: «Βιβλία στο κομοδίνο». Μια προσωπική ματιά και προσέγγιση μαζί με δύο ζουμερά λόγια ή παρατηρήσεις για τα τελευταία βιβλία που κυκλοφόρησαν στην αγορά. Μια στήλη, που δίχως άλλο, είναι από μόνη της το biblionet του EKEBI. Χρήσιμο και αυτό, αλλά περισσότερο χρήσιμο – απείρως πιο αποτελεσματικό- το διακόνημα του Κορδομενίδη. Γιατί ο Κορδομενίδης ένας διάκονος των Γραμμάτων και των Τεχνών στην άνυδρη ελληνική επικράτεια είναι … και ας μην το ομολογεί! 

Επιστρέφοντας στο τεύχος 112 ας σημειωθεί ότι στο περιεχόμενο του περιλαμβάνονται σελίδες για την Κική Δημουλά. Κείμενα συγγραφέων όπως οι πεζογράφοι: Bασίλης Αμανατίδης, Γιάννης Ατζακάς, Άκης Παπαντώνης, Ηλίας Παπαμόσχος, Γλυκερία Πατραμάνη, Νίκη Γιάνναρη, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Ευσταθία Ματζαρίδου , Αντέλα Φερνάντες, Γιώργος Λιόλιος, Γιώργος Κορμανός και οι ποιητές: Δημήτρης Αθηνάκης, Έλσα Κορνέτη, Γιώργος Παναγιωτίδης, Λουλιέτα Λεσανάκου, Φρανσίσκο ντε Ασίς Φερνάντεζ, Χλόη Κουτσουμπέλη, Κώστας Ριζάκης, Θεόδωρος Στεφανίδης. Αλλά, και κριτικές του Βαγγέλη Χατζηβασιλείoυ, του Κοσμά Χαρπαντίδη. Της Καίτης Στεφανάκη, της Βάνας Χαραλαμπίδου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης