Ο Πέτρος Μάρκαρης σε πρώτο πρόσωπο

Ο Πέτρος Μάρκαρης σε πρώτο πρόσωπο

Ο δημοφιλής συγγραφέας των αστυνομικών μυθιστορημάτων, με κεντρικό ήρωα τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ Κώστα Χαρίτο, παρουσιάζει σε πρώτο πρόσωπο, την διαδρομή της ζωής του και τις περιπέτειες της γραφής του, από την Κωνσταντινούπολη των παιδικών του χρόνων ως την Αθήνα της κρίσης

Ο Πέτρος Μάρκαρης σε πρώτο πρόσωπο
Το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη “Κατ' εξακολούθηση” ( σε 2η έκδοση, από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης) είναι μικρών διαστάσεων που χωρά παντού – ακόμη και στην τσάντα ή το σακίδιο για την παραλία. Κάτω από τα αρμυρίκια ή την ομπρέλα, μπορεί να είναι η καλύτερη παρέα καθώς ο ευρηματικός συγγραφέας μας συστήνει τον βασικό του ήρωα, τον αστυνόμο Χαρίτο αλλά και θυμάται το τι «τράβηξε» με τον Μπρέχτ… Και αυτό γιατί ο γερμανομαθής συγγραφέας ασχολήθηκε από νωρίς με τον Μπρέχτ και απέκτησε τον ιδιότητα του “ειδικού’ για το έργο του. 

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε: «Στη Χάλκη, σ' ένα από τα Πριγκιπονήσια της Πόλης, ξεκίνησε ο Πέτρος Μάρκαρης να ζει, να διαβάζει και να γράφει. Τη διαδρομή του (Χάλκη - Πόλη - Βιέννη - Αθήνα έως την εποχή που άρχισαν τα πυκνά ταξίδια του στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική για τις παρουσιάσεις των βιβλίων του), με τους δασκάλους του, τα διαβάσματα, τις σπουδές, την καριέρα του στα τσιμέντα Τιτάν, το θέατρο, τον Κάρολο Κουν, το σινεμά, τα σενάρια με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, την τηλεόραση, τον Μπρεχτ, τις μεταφράσεις, το αστυνομικό μυθιστόρημα, την πρώτη "επίσκεψη" της οικογένειας του αστυνόμου Κώστα Χαρίτου, και όχι μόνο, τα αφηγείται ο ίδιος ο συγγραφέας σ' αυτό το απολαυστικό βιβλίο. Ο Μάρκαρης αγαπάει και σέβεται τους αναγνώστες του κάθε φορά που γράφει. Και είναι ο λόγος που καταθέτει με μεγάλη εντιμότητα την προσωπική του εξομολόγηση και σ' αυτό το κείμενο». 

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο "Η ιστορία του Αλή Ρέτζο". Δραματουργός, μεταφραστής, μελετητής του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και σεναριογράφος του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Εκτός από τέσσερα θεατρικά έργα, έχει γράψει αστυνομικά μυθιστορήματα - "Νυχτερινό δελτίο" (1995), "Άμυνα ζώνης" (1998), "Ο Τσε αυτοκτόνησε" (2003), "Βασικός μέτοχος" (2006), "Παλιά, πολύ παλιά" (2008), "Ληξιπρόθεσμα δάνεια" (2010), "Περαίωση" (2011) κ.α

Στα μυθιστορήματά του κεντρικός ήρωας είναι ο αστυνόμος Κώστας Χαρίτος, ένας συντηρητικός ως προς τις ιδέες και τις συνήθειες πενηντάρης, που έχει ως χόμπι την ανάγνωση λεξικών. Πρόκειται για έναν συνεπή διώκτη του εγκλήματος που πρωταγωνιστεί σε νουάρ ιστορίες. Παντρεμένος με μιαν ήσυχη, απλοϊκή γυναίκα, πατέρας μιας ανήσυχης ερωτικά φοιτήτριας, δεν έχει καμιά σχέση ή ομοιότητα με τον Ηρακλή Πουαρό της Αγκάθα Κρίστι, ούτε βέβαια με τον Φίλιπ Μάρλοου, του Ρέημοντ Τσάντλερ. Θυμίζει όμως αμυδρά τον αστυνόμο Μαιγκρέ του Ζορζ Σιμενόν και είναι κατά κάποιον τρόπο ο διάδοχος του εμβληματικού αστυνόμου Μπέκα, ήρωα του Γιάννη Μαρή, του εισηγητή της αστυνομικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα τη δεκαετία του '50, ενός σημαντικού ‘Ελληνα συγγραφέα, άγνωστου ωστόσο στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. Στα μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη είναι έντονοι οι απόηχοι από την κατάρρευση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς κάποιοι ήρωες του, είχαν πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με πρόσωπα των κρατικών μηχανισμών εκείνων των καθεστώτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης