“Κύκλωπας”, μόνο με γυναίκες

“Κύκλωπας”, μόνο με γυναίκες

Η Στεφανία Γουλιώτη κρατά τον κεντρικό ρόλο στην παράσταση «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, που ανεβαίνει αύριο Σάββατο στην Μικρή Επίδαυρο

“Κύκλωπας”, μόνο με γυναίκες
Μια ιδιαίτερη πρόταση για αυτό το Σάββατο είναι και η παράσταση του Παντελή Δεντάκη με τον «Κύκλωπα» του Ευριπίδη (σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα) στην Μικρή Επίδαυρο. Εξ ολοκλήρου, ο θίασος που επέλεξε ο Δεντάκης, απαρτίζεται από γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη (Κύκλωπας), Άννα Καλαϊτζίδου (Οδυσσέας), Αλεξάνδρα Αϊδίνη (Σιληνός), Νεφέλη Μαϊστράλη, Μαρία Μοσχούρη, Αμαλία Νίνου, Μυρτώ Πανάγου, Ελένη Τσιμπρικίδου (Σάτυροι), Έφη Ρευματά (Kομπάρσος).



Στο site του Φεστιβάλ σχετικά με την παράσταση αναφέρονται τα εξής: «Ένας κόσμος αντρικός, ωμός και βίαιος, κόσμος αλληλοεξόντωσης και ανθρωποφαγίας, όπου το δίκαιο ορίζεται από τον εκάστοτε ισχυρό. Στη χώρα των Κυκλώπων ο ξένος δεν περιθάλπεται, δεν φιλοξενείται, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κατασπαράσσεται. Εκεί δεν μπορείς να είσαι ούτε καλός ούτε κακός. Εκεί μπορείς να είσαι μόνο φοβισμένος και απελπισμένος ή σκληρός και ανελέητος. Τα πρόσωπα του Ευριπίδη ακροβατούν ανάμεσα στην ελαφράδα, τη γελοιότητα, την πονηριά, τον καιροσκοπισμό, την ηθική παρακμή, την αγριότητα. Γελοιοποιούν και γελοιοποιούνται. Συντρίβουν και συντρίβονται.

Κλείσιμο


Η παράσταση, με αποκλειστικά γυναικεία διανομή, διερευνά αυτόν τον άκρως αντρικό κόσμο, μέσα από τη γυναικεία φύση. Μέσα από τον ψυχισμό, τα εκφραστικά μέσα, το σώμα της γυναίκας. Και αναζητά την ισορροπία ανάμεσα στο σοβαρό και το γελοίο, ανάμεσα στο σπλάτερ και την κωμωδία. 

Στο κείμενο της παράστασης έχουν προστεθεί αποσπάσματα από την “Οδύσσεια” και από τον “Κύκλωπα” του Θεόκριτου, σε μεταφράσεις του Παντελή Μπουκάλα».

 Η παράσταση γίνεται με διαθέσιμους αγγλικούς υπέρτιτλους του Λύο Καλοβυρνά. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης