O Ai Weiwei στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας

O Ai Weiwei στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας

O Ai Weiwei ρίχνει και πάλι φως στην προσφυγική κρίση με μια νέα δυνατή εγκατάσταση

O Ai Weiwei στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας
Ο επόμενος σταθμός του Ai Weiwei είναι η Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας. Μάλιστα, η παρουσία του δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς στον χώρο φιλοξενείται η μεγαλύτερη εγκατάσταση που έχει ετοιμάσει ποτέ ο ακτιβιστής καλλιτέχνης στην πολυετή του διαδρομή. Το νέο έργο έχει τίτλο "Law of the journey" («Νόμος του ταξιδιού») και ουσιαστικά πρόκειται για μία φουσκωτή βάρκα (σαν αυτές που χρησιμοποιούν οι πρόσφυγες για να προσεγγίσουν την Ευρώπη) μήκους 70 μέτρων, μέσα στην οποία βρίσκονται 258 φιγούρες.




Κλείσιμο

Η βάρκα κρέμεται, μάλιστα, από το ταβάνι, όπως η τύχη των επιβαινόντων της που κρέμεται από μία κλωστή. Κολλημένοι στην αναμονή, χωρίς γνώση του τι πρόκειται να έρθει, οι πρόσφυγες στριμώχνονται καθώς προχωρούν προς ένα καινούργιο μέλλον. Επιπρόσθετα, γύρω από τη βάρκα  βρίσκονται σκορπισμένα άλλα σώματα, που δεν κατάφεραν να μείνουν πάνω σε αυτή και να συνεχίσουν το κοπιαστικό ταξίδι. 

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ai Weiwei συνεχίζει να εξερευνά τις πτυχές της προσφυγικής, ανθρωπιστικής κρίσης. Ως πρόσφυγας κι ο ίδιος, ο Ai Weiwei έχει αφιερώσει τα τελευταία δύο χρόνια της καριέρας του στη δημιουργία πολιτικά φορτισμένης τέχνης που μιλάει επί του συγκεκριμένου θέματος.





«Δεν υπάρχει προσφυγική κρίση, αλλά μόνο ανθρώπινη κρίση... Έχουμε χάσει τις βασικές μας αρχές όσον αφορά στην αντιμετώπιση των προσφύγων», δηλώνει ο Κινέζος καλλιτέχνης, ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στη σύγχρονη τέχνη. Φιλοξενούμενο στο Trade Fair Palace της Εθνικής Πινακοθήκης της Πράγας, το έργο του είναι μία «πολυεπίπεδη, επική δήλωση για την ανθρώπινη κατάσταση». Το μέρος από μόνο του είναι ένα ισχυρό ενθύμιο για το πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται από μόνη της. Χτισμένο το 1928, το Trade Fair Palace ήταν ένα σημείο συγκέντρωσης για τους Εβραίους πριν τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Terezin. Εδώ, υπό το βάρος του παρελθόντος της, η αίθουσα είναι ένα όχημα για τη νέα επική εγκατάσταση του Ai Weiwei.







Πέραν της νέας εγκατάστασης, η Πινακοθήκη στεγάζει επίσης παλαιότερες δουλειές του καλλιτέχνη, όπως το “Laundromat” (μία έκθεση με ρούχα και παπούτσια που συγκεντρώθηκαν από προσφυγικό οικισμό), και το “Snake Ceiling”. Αυτό το μνημειώδες κομμάτι είναι αφιερωμένο σε 5.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους στον σεισμό της Κίνας το 2008. «Μέσα σε αυτό τον καιρό της αβεβαιότητας, χρειαζόμαστε περισσότερη ανεκτικότητα, συμπάθεια και εμπιστοσύνη για τους άλλους, από τη στιγμή που όλοι είμαστε ένα. Αλλιώς, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση», καταλήγει ο Ai Weiwei. Η εγκατάσταση "Law of the journey" θα εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2018.






Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης