Η δημόσια υγεία στην περιφέρεια μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια

Η δημόσια υγεία στην περιφέρεια μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ρίχνουν φως σε ένα πολυδιάστατο ζήτημα

Η δημόσια υγεία στην περιφέρεια μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια
Τι εικόνα είχε η Κοινωνία των Εθνών -ο πρόγονος του ΟΗΕ- για την κατάσταση της Δημόσιας Υγείας στις αγροτικές περιοχές της Μακεδονίας και της Δυτικής Θράκης; Ποιον ρόλο διαδραμάτισαν οι υγειονομικοί συνεταιρισμοί στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου; Ποιες μορφές περίθαλψης υπήρχαν στον ορεινό ελληνικό χώρο την ίδια εποχή; Πώς εξελίχθηκε η υγειονομική ασφάλιση των αγροτών μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ποιος ήταν ο ρόλος της Αμερικανικής Αποστολής στην ανασυγκρότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγειονομικής Περίθαλψης την περίοδο 1947-1951; Η Ελλάδα διέθετε από ιδρύσεώς της ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που ζούσε στην περιφέρεια. Δεδομένης της δυσκολίας πρόσβασης πολλών περιοχών και των περιορισμένων δυνατοτήτων του κράτους, η παροχή υπηρεσιών υγείας στον αγροτικό πληθυσμό συναντούσε πολλά προσκόμματα. Σε αυτές τις δυσκολίες έρχεται να ρίξει φως μία ημερίδα.   

Πιο συγκεκριμένα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) συνδιοργανώνουν ημερίδα με τίτλο «Δημόσια υγεία στον αγροτικό χώρο: παρεμβατικές πολιτικές στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων», την Παρασκευή 3 Μαρτίου στις 16:00, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Η ημερίδα φιλοξενεί εισηγήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη γένεση και τις συνέπειες του παρεμβατικού ρόλου του δημοσίου καθώς και της δράσης φορέων, όπως της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος και διεθνών οργανισμών, για να αντιμετωπιστούν τα οξυμένα και χρόνια προβλήματα υγείας και περίθαλψης του αγροτικού χώρου, δηλαδή των αγροτών, των προσφύγων και των οικογενειών τους. Η συλλογιστική της ημερίδας θα λάβει υπόψιν της το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τα διεθνή υποδείγματα από τον Μεσοπόλεμο έως περίπου το 1960. Μεγάλο μέρος των ερευνητικών ευρημάτων που θα ανακοινωθούν στη διάρκεια των εργασιών της είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, στο πλαίσιο οικείου μεταπτυχιακού σεμιναρίου, και πρωτογενούς έρευνας στο αρχείο της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. 

Η ημερίδα συνδυάζεται με έκθεση αρχειακού υλικού από τις συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ που επικεντρώνεται στον συναφή ρόλο της Αγροτικής Τραπέζης προς όφελος του αγροτικού κόσμου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί, επομένως θα πρέπει να δηλώσετε συμμετοχή στο τηλέφωνο 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00).

Κλείσιμο
Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης, Ταύρος 
Τ.: 210 341 8051  |  www.piop.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης