Μία κυριακάτικη βόλτα στους Αμπελόκηπους

Μία κυριακάτικη βόλτα στους Αμπελόκηπους

Οι atenistas οργανώνουν έναν περίπατο στο παρελθόν και το παρόν μίας εκ των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας

Μία κυριακάτικη βόλτα στους Αμπελόκηπους

Οι atenistas οργανώνουν έναν περίπατο στο παρελθόν και το παρόν μίας εκ των πιο πυκνοκατοικημένων περιοχών της Αθήνας


Άμα ρωτήσεις έναν Αμπελοκηπιώτη για το τι κρατάει από την περιοχή του, θα σου απαντήσει ανάλογα με την ηλικία του και τα γούστα του για τα ματς στη Λεωφόρο, το μπασκετάκι στην Παιδική και την Ασφάλεια, τις νεραντζιές που μέσα στην άνοιξη δημιουργούν μία «πράσινη» αψίδα σε δρόμους όπως η Λουίζης Ριανκούρ και η Δουκίσσης Πλακεντίας, αφήνοντας ένα αξέχαστο άρωμα, το multi culti πλήθος που γεμίζει τη σαββατιάτικη λαϊκή του Αγίου Δημητρίου ως πολύ αργά το μεσημέρι και πολλά άλλα.

Οι Αμπελόκηποι είναι μία αθηναϊκή περιοχή με μεγάλη ιστορία και μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Περιλαμβάνει ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής προσφυγιάς, τις προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας, αλλά και άλλα ιστορικά κτίρια: το μικρό και κρυμμένο εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, το κτίριο ίδρυσης της ΕΠΟΝ αλλά και ένα τμήμα του αδριάνειου υδραγωγείου, που βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την εκκλησία του Αγ. Δημητρίου. Ορισμένα άλλα κτίρια δεν κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι σήμερα: οι φυλακές Αβέρωφ -αναμορφωτήριο αρχικά και φυλακές πολιτικών κρατουμένων στη συνέχεια-, η βίλα Θων (ενός ευγενή που μπήκε στο στόχαστρο του Σουρή για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις) και η βίλα Μαργαρίτα, ένας παραμυθένιος πύργος που έπεσε θύμα του οικοδομικού οργασμού της δεκαετίας του 1970.

Για όλα αυτά -και όχι μόνο- θα μιλήσουμε στη βόλτα που οργανώνουν οι atenistas στους Αμπελόκηπους, αυτή την Κυριακή, 22 Μαΐου, στις 11.00. Ο περίπατος θα ξεκινήσει από το ορόσημο της περιοχής, το στάδιο Απόστολος Νικολαΐδης. Εκπρόσωποι της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη θα μας υποδεχτούν στη Θύρα 3 του γηπέδου Απόστολος Νικολαϊδης, θα μας μιλήσουν για την ιστορία της ομάδας και θα μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις του ιστορικού γηπέδου.

Ο περίπατος ολοκληρώνεται στον κινηματογράφο Αθήναιον, όπου ο Βασίλης Δημητρίου, ο οποίος εικονογραφεί για δεκαετίες τις περίφημες χειροποίητες αφίσες του, θα μας μιλήσει για την τέχνη του και την προσπάθεια ένταξης νέων καλλιτεχνών στη ζωγραφική της αφίσας. Ξεναγός σε αυτήν τη βόλτα θα είναι ο κ. Νικόλαος Κ. Παραδείσης, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «βιογράφος» των Αμπελοκήπων. Είναι συγγραφέας των δύο τόμων «Αμπελόκηποι-Περιήγηση στις παλιές γειτονιές» και «Αμπελόκηποι-Περιήγηση στις αναμνήσεις μιας γειτονιάς» (εκδ. εταιρεία αρχειακών μελετών και εκδόσεων «Ο Μικρός Ρωμηός», 2003 και 2005).
{{{ articlebanner-330x100-triple-1 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-2 }}}
{{{ articlebanner-330x100-triple-3 }}}

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης