Το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding

Το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding

Η Μαρία Ζαβάκου κατέφυγε στο Indiegogo για να βρει κεφάλαια προκειμένου να εκδώσει το βιβλίο της, «Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας». Ένα χρόνο μετά, η έκδοση κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

Το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που χρηματοδοτείται μέσω crowdfunding
Πριν από έναν χρόνο, η συγγραφέας Μαρία Ζαβάκου κατέφυγε στη λύση του crowfunding για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα: να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειαζόταν προκειμένου να εκδώσει το παιδικό βιβλίο της «Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας». Αν και η συγκεκριμένη μέθοδος άντλησης κεφαλαίων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον υπόλοιπο κόσμο, οι ελληνικές καμπάνιες συνήθως δεν καταφέρνουν να προσεγγίσουν με επιτυχία τους μικροεπενδυτές.

Αυτό, βέβαια, δεν ίσχυσε στην περίπτωση της Μαρίας, η οποία συγκέντρωσε τα κεφάλαια που είχε θέσει ως στόχο, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο πετυχημένο crowdfunding στον κλάδο του ελληνικού παιδικού βιβλίου. Το «Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας» κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και αυτή την περίοδο η Μαρία έχει οργανώσει μία σειρά παρουσιάσεων για να το προωθήσει, ενώ αποστέλλει αντίτυπα στους υποστηρικτές της καμπάνιας στο Indiegogo.

Λίγο πριν από τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου στο καφέ Myrtillo στις 12.00 (Πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6, Νέο Ηράκλειο), η Μαρία μας μίλησε για την εμπειρία της από την καμπάνια της στο Indiegogo, έδωσε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη διαδικασία, βασισμένη στην εμπειρία της και τόνισε την ανάγκη της κοινωνικής προσφοράς. Ένα μέρος, άλλωστε, από τα κεφάλαια του Indiegogo δόθηκε στο Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος, ενώ μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθεί στην Ένωση Μαζί για το Παιδί.

Κλείσιμο

Η σελίδα της καμπάνιας στο Indiegogo. Αποστολή εξετελέσθη!

• Κατάφερες να ολοκληρώσεις με επιτυχία την καμπάνια σου στο Indiegogo σε μία περίοδο που αρκετά ελληνικά πρότζεκτ αδυνατούν να συγκεντρώσουν επαρκή κεφάλαια από τις πλατφόρμες crowfunding. Τι νομίζεις ότι σε βοήθησε να πετύχεις; Τι θα συμβούλευες αυτούς (ειδικά τους συγγραφείς) που σκέφτονται να περάσουν από αυτή τη διαδικασία;
Πιστεύω ότι αυτό που ήταν καθοριστικό ήταν η απόφασή μου να το επικοινωνήσω στον κόσμο, ότι επέμεινα και δεν θεώρησα ότι είναι υποτιμητικό ως καλλιτέχνης να το κάνω. Η εικονογράφος Μάρια Μπαχά ήταν δίπλα μου από την πρώτη στιγμή. Πολύ βασικό επίσης ήταν ότι ο κόσμος ταυτίστηκε με το θέμα του βιβλίου. Ο Λου και ο Λι αγαπούν τη ζαχαροπλαστική και δέχονται πίεση να την παρατήσουν για να υπηρετήσουν τον σκοπό του Βασιλιά να φτιάξει μία «τέλεια» γενιά. Ο τίτλος προφανώς είναι ειρωνικός. Οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με προσβολές, ανταγωνισμό, κακία, τιμωρία, επιβολή. Οι πρωταγωνιστές προσπαθούν. Την ίδια στιγμή, προσπαθούσα να υπερασπιστώ την έκδοση του βιβλίου. Άλλοι παράγοντες ήταν το λογικό ποσό που είχα θέσει, η επιλογή του μικρού χρονικού διαστήματος και η δέσμευση να δωρίσω το πλεόνασμα. Ο κόσμος αναγνώρισε την προσπάθεια και άρχισε μία διαδικασία κατά την οποία αλληλοσυνδεθήκαμε, αισθανθήκαμε συν-δημιουργοί. Έτσι μεταδόθηκε από τον έναν στον άλλο. Υπήρχαν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και επένδυσαν πολύ γενναιόδωρα επειδή συνδέθηκαν με αυτό. Τις τελευταίες μέρες κάποιοι μου είπαν ότι είχαν όλη μέρα την οθόνη τους ανοιχτή για να βλέπουν την εξέλιξη. Η αγωνία ήταν κοινή. Ένα έργο τέχνης αφορά τον κόσμο και αυτό τον αφορούσε από τη γέννησή του. Με κάλεσαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να μιλήσω κάπου τον Απρίλη για αυτό. Πιστεύω ότι κανένας δημιουργός δεν πρέπει να περιμένει να τον ανακαλύψει ο εκδότης, η δισκογραφική, ο ατζέντης. Πάρτε το έργο στα χέρια σας και υπερασπιστείτε το. Αν υπάρχει σε αυτό μία ουσία θα βρει το δρόμο του.

• Έλαβες πολλά μηνύματα με αφορμή την καμπάνια σου στο Indiegogo. Ξεχώρισες κάποιο που σε συγκίνησε περισσότερο;
Ένας αναγνώστης μου ζήτησε να στείλω το αντίτυπό του στη βαφτιστήρα του για να της το διαβάσει όταν έρθει από το Λονδίνο γράφοντάς μου ότι : «Θα είναι το πιο πολύτιμο δώρο που της έχω κάνει μέχρι στιγμής». Αυτό με έκανε να δακρύσω.


Το εξώφυλλο του βιβλίου

• Ένα μέρος των εσόδων από την καμπάνια στο Indiegogo δόθηκε στο Κάνε Μια Ευχή Ελλάδος. Τώρα, μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθεί στην Ένωση Μαζί για το Παιδί. Μίλησέ μας για αυτή την απόφαση.
Η προσφορά δεν πρέπει να περιορίζεται. Υπάρχουν πολλές ανάγκες στην κοινωνία μας. Η Ένωση Μαζί για το Παιδί είναι «ομπρέλα» 10 σωματείων που αφορούν την υγεία, την ψυχική υγεία, την κακοποίηση, την στέγαση, την απώλεια κτλ. Από πού θα αντλήσουν βοήθεια όλα αυτά τα σωματεία; Για παράδειγμα το Σάββατο 28/11 κάνω μία παρουσίαση στο καφέ Μύρτιλλο που απασχολεί άτομα από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το καφέ, πήρε το βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας και έκτοτε αγωνίζεται να επιβιώσει και να δίνει μισθό σε αυτά τα παιδιά. Μου άρεσε πολύ που το ίδιο σκέφτηκαν και οι υποστηρικτές. Για παράδειγμα μία startup, η Incrediblue, προ-αγόρασε 40 αντίτυπα για να τα κάνει δωρεά στο Χατζηκυριάκειο ίδρυμα. Είναι δίκαιο να μοιράζεται η προσφορά. Στη δική μου περίπτωση ακόμα περισσότερο γιατί όλο το εγχείρημα βασίστηκε στην αμοιβαιότητα.

• Έχουν ήδη ξεκινήσει παρουσιάσεις του βιβλίου. Είσαι ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου; Πώς υποδέχονται το βιβλίο τα παιδιά;
Η πρώτη παρουσίαση έγινε στον Ευριπίδη στο Χαλάνδρι και έγινε το αδιαχώρητο, ενώ ξεμείναμε από βιβλία. Ευχαριστήθηκα πολύ την αφήγηση και αισθάνθηκα ότι ανήκω εκεί. Αυτό μου αρέσει να κάνω. Το ότι ήρθαν εκπαιδευτικοί και μου ζήτησαν να πάω στα σχολεία τους ήταν μεγάλη ικανοποίηση.


Από την παρουσίαση του βιβλίου στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

• Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου τώρα που κυκλοφόρησε το «Ο Λου και ο Λι στο Νησί της Τελειότητας»;
Να γίνει το βιβλίο αφορμή για νέες δράσεις. Ήδη μου προτείνουν ιδέες και υπάρχει δημιουργικός αναβρασμός. Σε αυτή τη φάση όμως δίνω το βιβλίο στους ανθρώπους που το υποστήριξαν. Μερικούς τους συναντώ και το δίνω χέρι με χέρι. Κάποιοι μένουν εκτός Αθηνών ή Ελλάδος και τους το στέλνω. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, που είναι από μόνη της επίσης συναρπαστική, θα αφοσιωθώ στη συγγραφή του επόμενου, το οποίο έχω ήδη ξεκινήσει και γνωρίζω πολύ καλά από τώρα. Η γραφή είναι ανάγκη, ανάγκη να εκφραστείς, να εκφράσεις αυτό που εισπράττεις από την κοινωνία, είναι δοκιμές, πειράματα, ιδέες που σκίζονται και ξαναγράφονται ή που σκίζονται για πάντα, είναι αυτό που μένει ατόφιο στο τέλος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης