Πέντε προτάσεις για το Πανόραμα

Πέντε προτάσεις για το Πανόραμα

Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διεξάγεται στους κινηματογράφους Ααβόρα και Ταινιοθήκη της Ελλάδος εώς τις 2 Δεκεμβρίου

Πέντε προτάσεις για το Πανόραμα
Το 28ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
σβήνει 28 κεράκια και φέρνει για λίγες μέρες αρκετές σημαντικές ταινίες κι ένα δυνατό διαγωνιστικό τμήμα. Στα φετινά του αφιερώματα περιλαμβάνονται τα: Αιγυπτιώτες στο Ελληνικό Σινεμά
Κλείσιμο
, πέντε ταινίες του Bertrand Tavernier
, τρεις του Orson Welles, τέσσερις του Βασίλη Βαφέα
και τρεις του John Cassavetes.



Από όλες ταινίες, ξεχωρίσαμε πέντε που δεν πρέπει να χάσετε και σας τις παρουσιάζουμε.

Brooklyn

Σκηνοθεσία: John Crowley
Σενάριο: Nick Hornby, βασισμένο στο βιβλίο του Colm Tóibín
Παίζουν: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent



Μια Ιρλανδή μετανάστρια καταφθάνει τη δεκαετία του 1950 στο Μπρούκλιν, όπου πολύ γρήγορα εμπλέκεται σε ένα ειδύλλιο. Όταν όμως το παρελθόν της καταφθάνει ξοπίσω της θα πρέπει να επιλέξει όχι μόνο μεταξύ των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των ζωών που ο κάθε τόπος μπορεί να της προσφέρει.

Comoara / The Treasure

Σκηνοθεσία: Corneliu Porumboiu
Σενάριο: Corneliu Porumboiu
Παίζουν: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei



O Κόστι ζει μια ήσυχη ζωή. Τη νύχτα του αρέσει να διαβάζει ιστορίες στον 6χρονο γιο του, για να τον βοηθήσει να κοιμηθεί. Αγαπημένο τους παραμύθι είναι ο Ρομπέν των Δασών. Ο Κόστι βλέπει τον εαυτό του ως ήρωα-σωτήρα και υπερασπιστή των καταπιεσμένων. Ένα βράδυ, ο γείτονάς του τον επισκέπτεται απρόσμενα και μοιράζεται ένα μυστικό: υπάρχει θησαυρός θαμμένος στον κήπο των παππούδων του. Αν ο Κόστι βρει έναν ανιχνευτή μετάλλων για να βοηθήσει στον εντοπισμό του, αυτός θα του δώσει το ήμισυ. Οι δύο συνεργοί έχουν ένα σαββατοκύριακο για να εντοπίσουν τον θησαυρό. Για χάρη της οικογένειάς του, και παρά τα κάθε λογής εμπόδια, ο Κόστι αρνείται να τα παρατήσει.

Enklava / Enclave

Σκηνοθεσία: Goran Radovanovic
Σενάριο: Goran Radovanovic
Παίζουν: Filip Subaric, Denis Muric, Nebojsa Glogovac



Το φιλμ επικεντρώνεται σε μια μικρή σερβική κοινότητα που ζει σε ένα, προστατευόμενο από τον ΟΗΕ, θύλακα στο μουσουλμανικό Κοσσυφοπέδιο, εξετάζοντας την κληρονομιά της εθνοκάθαρσης και των εμφύλιων συγκρούσεων μέσα από τα μάτια ενός μικρού αγοριού, του Νέναντ. Κάθε μέρα ο Νέναντ πηγαίνει από το αγρόκτημα του πατέρα του σε ένα σχολείο χωρίς άλλους μαθητές με ένα θωρακισμένο αυτοκίνητο της ειρηνευτικής δύναμης. Το μόνο που θέλει ο Νέναντ, όπως κάθε παιδί, είναι κάποιους φίλους στην ίδια ηλικία μ' αυτόν. Κάθε μέρα, μέσα από τις σχισμές παρατήρησης του στρατιωτικού οχήματος προσέχει έναν Αλβανόφωνο, συνομήλικο του βοσκό, που έχει χάσει τον πατέρα του στον πόλεμο και μισεί τους Σέρβους.

Invisible

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Σενάριο: Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Μακρής
Παίζουν: Γιάννης Στάνκογλου, Κόρα Κρβούνη. Μενέλαος Χαζαράκης



Με επίκεντρο την περιοχή του Ασπρόπυργου, ο Δημήτρης Αθανίτης αναπτύσσει μια ιστορία εμμονής και εκδίκησης. Ο Άρης είναι ένας μοναχικός 35άρης, χωρισμένος, που δουλεύει σε ένα εργοστάσιο. Όταν ξαφνικά απολύεται χωρίς καμιά προειδοποίηση, αποφασίζει να αποδώσει δικαιοσύνη ο ίδιος, καθώς νιώθει θύμα μιας ακραίας αδικίας. Όμως ο Άρης δεν είναι μόνος του. Έχει μαζί του και τον εξάχρονο γιο του.

Το κυπαρίσσι του βυθού

Σκηνοθεσία: Νίκος Κορνήλιος
Σενάριο: Νίκος Κορνήλιος
Παίζουν: Άρτεμις Ιωάννου, Μελίσσα Κωτσάκη, Θοδωρής Ματινόπουλος



Μπαίνει στη ζωή σου μαθαίνει λεπτομέρειες / από το παρελθόν σου από το σώμα σου / από τις καθημερινές σου συνήθειες / Η ζωή χωρίς αυτήν την ελεητική παρουσία / δεν έχει πια νόημα - και ξαφνικά / φεύγει και η ζωή δεν έχει νόημα... Το πένθος / διαρκεί έναν καιρό κι αν ζήσεις - που θα ζήσεις / αρχίζεις ξανά ν' αφηγείσαι τις ίδιες λεπτομέρειες / από το παρελθόν, ν' αφήνεις το σώμα σου / σ' ένα άλλο σώμα, να μοιράζεσαι ξανά την κάθε σου μέρα / Η επανάληψη αυτή σε μαθαίνει. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / τη βεβαιότητα των καταφάσεων. Σε μαθαίνει ν' αγνοείς / την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική μιας ζωής με νόημα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης