Ξεχειμωνιάζοντας στις «Ροές»

Ξεχειμωνιάζοντας στις «Ροές»

Τέσσερις άκρως ενδιαφέρουσες θεατρικές παραγωγές από το Rēs Ratio Network

Ξεχειμωνιάζοντας στις «Ροές»
Το 2014 ο Άρης Σερβετάλης, η Έφη Μπίρμπα, η Μιχαήλα Πλιαπλιά και ο Νίκος Ηλίας δημιούργησαν το Rēs Ratio Network, ένα δίκτυο καλλιτεχνών με στόχο την έρευνα πάνω στις παραστατικές τέχνες. Εναρκτήρια παραγωγή τους, τον Νοέμβριο του 2014, ήταν ο «Σωσίας» του Ντοστογιέφσκι που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το θεατρόφιλο κοινό. Για τον φετινό χειμώνα το Rēs Ratio Network ετοιμάζει τέσσερις άκρως ενδιαφέρουσες θεατρικές παραγωγές. Οι τρεις θα φιλοξενηθούν στην έδρα του δικτύου, το θέατρο Ροές στο Γκάζι. Η τέταρτη, που απευθύνεται σε παιδιά, θα παρουσιαστεί σε σχολεία.

Την αυλαία σηκώνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο οι πάντα ενδιαφέροντες και καινοτόμοι Vasistas με το “Domino”, που βασίζεται πάνω στα «Παιχνίδια Σφαγής» του Ιονέσκο. Μία βουβή χορογραφία για το παρόν που καταποντίζεται, και το μέλλον που μένει μετέωρο. Ένας κόσμος που πλησιάζει στο τέλος του. Άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με το κενό. Όμως, όπως σοφά επισημαίνει και ο Σάμουελ Μπέκετ, «όταν είσαι στα σκατά ως το λαιμό, δεν μένει παρά να τραγουδάς». Το “Domino” θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Κλείσιμο


Τον Οκτώβριο θα κάνει πρεμιέρα και μία άκρως φιλόδοξη παραγωγή. Ο ταλαντούχος Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί Χάρολντ Πίντερ και συγκεκριμένα το «Τέφρα και Σκιά», που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο Λευτέρης Βογιατζής, έχοντας στο πλευρό του τη Ρένη Πιττακή. Μετά το πετυχημένο στοίχημα με τον «Φαέθοντα» του Δημήτρη Δημητριάδη τον περασμένο χειμώνα, ο Καραντζάς σκύβει πάνω στο εμβληματικό αυτό έργο του Πίντερ, γραμμένο στο απόγειο της ωριμότητάς του, φωτίζοντας τις ιδιαίτερες πτυχές του μέσα από ένα παιχνίδι με τον χρόνο, την κίνηση και την ακινησία. Μία θεατρική διφωνία. Δύο πρόσωπα εγκλωβισμένα σε έναν τόπο φαινομενικά ασφαλή βυθίζονται όλο και πιο πολύ σε μία δίνη από μνήμες από οδυνηρά γεγονότα. Στους δύο κεντρικούς ρόλους συναντάμε τον Χρήστο Λούλη και την Εύη Σαουλίδου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν από τον Οκρώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η τρίτη θεατρική παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα τον Νοέμβριο και αποτελεί δημιουργία του βασικού πυρήνα του Rēs Ratio Network. Πρόκειται για ένα καινούριο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία της Έφης Μπίρμπα και κείμενο του Ευθύμη Φιλίππου, σεναριογράφου των περισσότερων ταινιών του Γιώργου Λάνθιμου. «Τα ωραία μας χέρια» αποτελούν μία εργασία που «επικεντρώνεται στη σύνθεση εικόνων που ανασύρονται από περιοχές μνήμης κατά τη μυσταγωγική και καθαρτήρια συνάντηση προσώπων γύρω από την τελετουργία ενός νεκρικού συμποσίου». Στην παράσταση θα πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων, ο Άρης Σερβετάλης και η Αγγελική Παπαθεμελή. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2016.

Τέλος, η Αντιγόνη Γύρα με τον «Κινητήρα» της υπογράφει την παιδική παραγωγή του θεάτρου Ροές με τίτλο «Κινητήρας ΕΚ ΠΛΗΞΗ – Το δικό μου ψάρι». Εμπνευσμένη από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ «Ο Ψαράς και η Γυναίκα του», η παράσταση φιλοδοξεί να βγάλει τα παιδιά από την πλήξη της σχολικής ρουτίνας. Όπως διαβάζουμε χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου: «Μέσα από τη γλώσσα του σώματος, τα παιδιά παρακολουθούν μια ιστορία που αφηγείται την ανάγκη του ανθρώπου για όλο και περισσότερα υλικά, το θυμό του όταν τελικά τα χάνει, αλλά και το πραγματικό του σάστισμα όταν έρχεται ο πραγματικός θάνατος, η πραγματική απώλεια». Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε σχολεία από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης