Έρωτας και φυματίωση

Έρωτας και φυματίωση

Ένα ελληνικό ντοκιμαντέρ με κεντρικούς άξονες τη φυματίωση και τον έρωτα θα προβληθεί την Πέμπτη, 2 Απριλίου στον Δαναό

Έρωτας και φυματίωση
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον ελληνικό ντοκιμαντέρ με κεντρικούς άξονες τη φυματίωση και τον έρωτα, που ζωντανεύει την ιστορία του πρώτου ορεινού Σανατόριου στην Ελλάδα, θα προβληθεί την Πέμπτη, 2 Απριλίου, στις 4 το απόγευμα στον κινηματογράφο Δαναό.

Το ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής» των Δημήτρη Βερνίκου και Πόλυς Βλάχου μας γυρίζει 107 χρόνια πίσω. Ήταν το 1908 όταν ο Πηλιορείτης γιατρός Γεώργιος Καραμάνης υποψιάζεται ότι πάσχει από φυματίωση και ιδρύει το πρώτο ελληνικό Σανατόριο στα Χάνια Πηλίου. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος που ακολουθεί θα μετατρέψουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης. Παράλληλα όμως το Σανατόριο θα στεγάσει και αρκετούς μεγάλους έρωτες…



«Το 1919 φτάνει στο Σανατόριο η Άννα Καμπανάρη και αναστατώνει τη ζωή του γιατρού Καραμάνη, αλλά και ολόκληρου του Σανατορίου», διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου. «Ο γιατρός Καραμάνης την παντρεύεται παρά τα 30 χρόνια που τους χωρίζουν. Το Σανατόριο λόγω των επαφών της Άννας με την αθηναϊκή διανόηση, μετατρέπεται σε πόλο έλξης για τον Παλαμά, το Σεφέρη, τον Τσάτσο, τον Σικελιανό. Ο γοητευτικός Άγγελος Σικελιανός θα σαγηνεύσει την Άννα και το Σανατόριο θα γεννήσει έναν μοιραίο έρωτα».
Κλείσιμο

Ο έρωτας της Άννας και του Σικελιανού όμως δεν είναι ο μόνος που θα βρει καταφύγιο στα βουνά του Πηλίου. Άλλος ένας μεγάλος έρωτας ήταν αυτός της Ελληνοεβραίας Ντορέτας Μέντα και του Γκι. Η Ντορέτα φτάνει στο Σανατόριο πολλά χρόνια μετά την Άννα. Είναι η εποχή που ο Καραμάνης έχει έρθει σε συμφωνία με την Εβραϊκή Φιλανθρωπική Οργάνωση της Αμερικής “JOINT” για τη νοσηλεία φυματικών Εβραίων απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και από τα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης της Γερμανίας. Η Ντορέτα, στα 24 της χρόνια, θα γνωρίσει στο πρόσωπο του Γκι τον μεγάλο έρωτα της ζωής της. Για έξι μήνες οι δυο τους θα ονειρευτούν το κοινό τους μέλλον κάνοντας σχέδια. Η μοίρα όμως είχε άλλα σχέδια γι’ αυτούς…



Μέσα από σπάνιο οπτικό υλικό, καθώς και εξομολογήσεις απογόνων κάποιων εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας του Σανατόριου, αλλά και της ίδιας της Ντορέτας Μέντα, ο Δημήτρης Βερνίκος και η Πόλυ Βλάχου φτιάχνουν ένα ντοκιμαντέρ, που ξεφυλλίζει μία άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής» δημιουργήθηκε με τη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάννη Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την οικονομική στήριξη των Φαρμακευτικών Εταιρειών AstraZeneca, Elpen, Galenica, GlaxoSmithKline, Pfizer Hellas, Chiesi, Novartis Hellas.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης